Επίθεση στις συνδικαλιστικές ελευθερίες με δικαιολογία… τα Τέμπη

Επίθεση στις συνδικαλιστικές ελευθερίες με δικαιολογία… τα Τέμπη
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Μια παράλογη δικαιολογία έχει βρει η κυβέρνηση για το νέο νόμο που επεκτείνει την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου σε νέες περιοχές. Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές που μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και αντέγραψαν πολλά ελληνικά ΜΜΕ, έχει δρομολογηθεί νομοθετική παρέμβαση «για να αναζητηθούν πλήρως τα αίτια του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών, προκειμένου να λυθούν τα χέρια των ειδικών εφετών ανακριτών που χειρίζονται την υπόθεση και να μπορούν να ανοιχθούν τα κινητά και σταθερά τηλέφωνα των εμπλεκομένων».

Με τη νέα ρύθμιση θα επιτρέπεται η άρση του απορρήτου των επικοινωνιών στις περιπτώσεις διατάραξης της ασφάλειας και των επικίνδυνων παρεμβάσεων στα συγκοινωνιακά μέσα. Οπως περιγράφεται στο άρθρο 25 στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπεται: «Άρση του απορρήτου των επικοινωνιών για τη διακρίβωση των κακουργημάτων των άρθρων 290 και 291 ΠΚ – Τροποποίηση περ. α’ παρ. 1 άρθρου 6 ν. 5002/2022».

Ομως, το έγκλημα στα Τέμπη, που προκάλεσε τον θάνατο 57 ανθρώπων και τον τραυματισμό τουλάχιστον 85, συνέβη στις 28 Φεβρουαρίου 2023. Μια τηλεφωνική παρακολούθηση σήμερα δεν θα απέδιδε τίποτα. Πολύ περισσότερο επειδή οι ύποπτοι έχουν προειδοποιηθεί από τα δημοσιεύματα!

Το μόνο που μπορεί να βρει μια ανακριτική έρευνα σήμερα είναι ποιος τηλεφώνησε σε ποιον και πότε. Ομως δεν χρειάζεται ειδική νομοθεσία για αυτό. Πριν και μετά από το έγκλημα των Τεμπών υπάρχουν πολλά εγκλήματα που μπορούν να το δικαιολογήσουν και πρώτο από όλα της ανθρωποκτονίας.

Διαβάστε επίσης: Πρόκληση: Προσθέτουν λόγους άρσης τηλεφωνικού απορρήτου εν μέσω πυρκαγιών

Γίνεται φανερό ότι πρόθεση της κυβέρνησης δεν είναι η διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών, αλλά ένας ακόμη νόμος που θα της λύνει τα χέρια για νόμιμες υποκλοπές στις επικοινωνίες των πολιτών, στις οποίες έχει καταγράψει ρεκόρ με 15.475 παρακολουθήσεις το 2021. Πρόκειται για ένα ακόμη βήμα προς τον αυταρχισμό. Επειδή αυτή η άρση απορρήτου μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον διαδηλωτών.

Συγκεκριμένα το άρθρο 290 του Ποινικού Κώδικα, που θα ανοίγει στο άμεσο μέλλον τον δρόμο για παρακολουθήσεις, αναφέρει ότι τιμωρείται «Όποιος διαταράσσει την ασφάλεια της συγκοινωνίας στους δρόμους: α) με καταστροφή, βλάβη ή μετακίνηση εγκαταστάσεων ή οχημάτων, β) με τοποθέτηση ή διατήρηση εμποδίων, γ) με αλλοίωση σημείων ή σημάτων ή με τοποθέτηση ή διατήρηση εσφαλμένων σημείων ή σημάτων ή δ) με άλλες, εξίσου επικίνδυνες για την ασφάλεια της συγκοινωνίας πράξεις».

Μάλιστα στη δεύτερή του παράγραφο προβλέπει ότι τιμωρείται και όποιος προκάλεσε «από αμέλεια τη διατάραξη της ασφάλειας της συγκοινωνίας».

Ομως αυτός ο νόμος μπορεί να χρησιμοποιηθεί, από έναν αυταρχικό αστυνομικό ή εισαγγελέα εναντίον συνδικαλιστών, διαδηλωτών, καταληψιών και διαμαρτυρόμενων, που πείραξαν μια πινακίδα ή έβαλαν ένα εμπόδιο σε έναν δρόμο. Ακόμη και για αυτούς που μπήκαν μπροστά σε μηχανήματα εργολάβων για να σταματήσουν την κοπή ενός δέντρου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter