Επιθεωρητές Περιβάλλοντος: Στον εισαγγελέα η έκθεση για τα δελφίνια του Αττικού Πάρκου

Επιθεωρητές Περιβάλλοντος: Στον εισαγγελέα η έκθεση για τα δελφίνια του Αττικού Πάρκου

Στον εισαγγελέα για τη διερεύνηση τυχόν αξιόποινων πράξεων στέλνουν οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο για την πραγματοποίηση παραστάσεων με δελφίνια. Όπως καταλήγουν, το Πάρκο παραβίασε τη νομοθεσία για την προστασία των ζώων, ενώ λειτουργούσε επί τέσσερα χρόνια χωρίς άδεια.

Ο νόμος (4039/2012, άρ. 12) απαγορεύει τη «χρησιμοποίηση ζώου σε υπαίθρια δημόσια έκθεση με σκοπό την αποκόμιση οικονομικού οφέλους». Ακόμη και στην περίπτωση που εξαιρούνται οι ζωολογικοί κήποι από τις απαγορεύσεις, αυτό γίνεται «υπό την προϋπόθεση ότι και στους παραπάνω χώρους δεν διεξάγονται παραστάσεις, κάθε είδους, με τη συμμετοχή ζώων».

Όμως, οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος που βρέθηκαν στις παραστάσεις –οι οποίες είχαν αντίτιμο 3 ευρώ-, περιγράφουν στην έκθεσή τους την εξής εικόνα: «Σε προκαθορισμένη ώρα τα δελφίνια εξαναγκάζονταν για 20 λεπτά να κάνουν ασκήσεις ή σειρά ασκήσεων, με τον εκφωνητή να δίνει εντολές με σφυρίχτρα ή χειρονομίες, τα δελφίνια να ανταμείβονται με τροφή, μπροστά στο κοινό που χειροκροτούσε ή του ζητούνταν να χειροκροτήσει από τον εκφωνητή». Ολόκληρο πρόγραμμα δηλαδή…

Ωστόσο, η εταιρία από την πλευρά της υποστηρίζει ότι δεν πρόκειται για παράσταση αλλά για εκπαιδευτική παρουσίαση…

Πέρα όμως από την παράνομη χρησιμοποίηση των δελφινιών για εμπορικούς σκοπούς, οι επιθεωρητές, κατά την αυτοψία τους, στις 3 Νοεμβρίου 2016, διαπίστωσαν ότι το «Αττικό» λειτουργούσε με άδεια που είχε λήξει από το… 2013. Χορηγήθηκε το 2008 και είχε πενταετή διάρκεια.

Η εταιρεία προέβη μεν στην έκδοση νέας άδειας λειτουργίας, αλλά… πολλούς μήνες μετά την επίσκεψη των επιθεωρητών και συγκεκριμένα την τελευταία ημέρα του περασμένου Ιουλίου. Αρα, εξηγούν οι επιθεωρητές, πέρα από την ημέρα του ελέγχου, η εταιρεία λειτουργούσε χωρίς άδεια «για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων ετών και συγκεκριμένα από τις 18-3-2013 ώς τις 30-07-2017».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter