Επίτιμος διδάκτορας του ΕΚΠΑ ο γερουσιαστής Μενέντεζ – Οργισμένη αντίδραση από το ΚΚΕ

Επίτιμος διδάκτορας του ΕΚΠΑ ο γερουσιαστής Μενέντεζ – Οργισμένη αντίδραση από το ΚΚΕ

Επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών αναγορεύτηκε ο αμερικανός γερουσιαστής και πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στη μεγάλη αίθουσα του Ιδρύματος.

Στην ομιλία του, από την οποία δεν έλειψαν οι προσωπικές αναφορές, ο κ.Μενέντεζ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Τουρκία, την οποία χαρακτήρισε «μόνιμη απειλή στην ανατολική Μεσόγειο». Συμπεριέλαβε μάλιστα τη γειτονική χώρα στις μεγάλες προκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η διεθνής κοινότητα μαζί με την Κίνα, τη Ρωσία και την κλιματική αλλαγή».

«Δεν χρειάζεται να πω σε κανέναν σε αυτήν την αίθουσα πως η πλέον μόνιμη και εγγύτερη απειλή στην ανατολική Μεσόγειο εξακολουθεί να είναι η Τουρκία. Παρά το γεγονός πως αποτελεί σύμμαχο του ΝΑΤΟ, η Τουρκία αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία με προκλητικές υπερπτήσεις στο Αιγαίο. Η παραβίαση του εναέριου χώρου με μαχητικά αεροσκάφη είναι απαράδεκτη συμπεριφορά για κάθε χώρα» σημείωσε ο αμερικανός γερουσιαστής για να αναφερθεί και στην «παράνομη κατοχή», όπως είπε, της Κύπρου από την Τουρκία. Παράλληλα κατηγόρησε τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν ότι ακολουθεί διαιρετική πολιτική, τόσο στην ανατολική Ευρώπη, όσο και στον νότιο Καύκασο και την Ευρώπη.

Οργισμένη αντίδραση από το ΚΚΕ: Οι φονιάδες των λαών δεν έχουν καμία θέση στα ελληνικά πανεπιστήμια

Απαράδεκτη χαρακτηρίζει η ΤΕ Πανεπιστημίων – Έρευνας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ την απόφαση του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) να αναγορεύσει σε επίτιμο διδάκτορα τον Ρόμπερτ Μενέντεζ, γερουσιαστή και πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ.

Στην ανακοίνωση της αναφέρει:

«Έφτασαν ντυμένοι “φίλοι”

αμέτρητες φορές οι εχθροί μου

τα παμπάλαια δώρα προσφέροντας.

Και τα δώρα τους άλλα δεν ήτανε

παρά μόνο σίδερο και φωτιά.

Στ’ ανοιχτά που καρτέραγαν δάχτυλα

μόνο όπλα και σίδερο και φωτιά.

Οδυσσέας Ελύτης

Την Παρασκευή 26 Αυγούστου το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών πρόκειται να αναγορεύσει σε επίτιμο διδάκτορα τον Ρόμπερτ Μενέντεζ, γερουσιαστή και πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ.

Η συγκεκριμένη απόφαση είναι απαράδεκτη, σε μια περίοδο που μαίνεται ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία με την καταδικαστέα εισβολή της Ρωσίας και την ενεργή συμμετοχή των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και ΕΕ που ευθύνονται και αυτοί για τον πόλεμο και τα δεινά του λαού τη Ουκρανίας. Με την αναγόρευσή του, το ΕΚΠΑ «τιμά» έναν στυλοβάτη του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού και της ελληνικής εμπλοκής στους επικίνδυνους ανταγωνισμούς. Μια αναδρομή στο βιογραφικό του Ρ. Μενέντεζ αρκεί καθώς:

Είναι ένας εκ των εμπνευστών του “Νόμου περί άμυνας και διακοινοβουλευτικής εταιρικής σχέσης ΗΠΑ – Ελλάδας 2021”που αναθέτει στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις το ρόλο του “χωροφύλακα” για τα ευρωατλαντικά σχέδια στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, μετατρέποντας τη χώρα σε θύτη και τον ελληνικό λαό σε στόχο αντιποίνων, όπως δείχνουν και οι απειλές της Ρωσίας.

Στήριξε την “ανανεωμένη” Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας με τις ΗΠΑ που υπεγράφη τον περασμένο Μάιο και μετέτρεψε όλη τη χώρα σε πολεμικό ορμητήριο των ΗΠΑ. Η εν λόγω συμφωνία προβλέπει την επ’ αόριστον παραμονή των νατοϊκών βάσεων στην Ελλάδα, επέκτεινε τις στρατιωτικές υποδομές που αξιοποιούνται από τις ΗΠΑ και σε νέες κρίσιμες τοποθεσίες, όπως το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης που αποκτά βαρύνουσα σημασία για τη μεταφορά όπλων στην Ουκρανία και για την ΝΑΤΟϊκή περικύκλωση της Ρωσίας.

Καθόλου τυχαία δεν είναι και η πρόσφατη επίσκεψη του Μενέντεζ στην χώρα μας, που εντάσσεται στο “μεγάλο παζάρι” ΗΠΑ – Τουρκίας για να αποσπάσει τη δεύτερη από τη ρώσικη επιρροή και περιλαμβάνει «ανταλλάγματα» σε βάρος των ελληνικών και κυπριακών κυριαρχικών δικαιωμάτων, για τη διασφάλιση της ΝΑΤΟικής συνοχής στην Ανατ. Μεσόγειο, την ώρα που κλιμακώνεται η κόντρα με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Οι φονιάδες των λαών δεν έχουν καμία θέση στα ελληνικά πανεπιστήμια!

Αποτελεί μεγάλη πρόκληση, την ώρα που μαίνεται ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία, που Ρωσία και ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ αιματοκυλούν τον ουκρανικό λαό, την ώρα που ο κίνδυνος για τη χώρα μας λόγω της εμπλοκής στον πόλεμο μεγαλώνει, που η τουρκική αστική τάξη δυναμώνει τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της, η κυβέρνηση να επιβραβεύει αυτούς που μας εμπλέκουν σε αυτά τα επικίνδυνα σχέδια!

Είναι η τεράστια ευθύνη της κυβέρνησης ΝΔ, όλων των κυβερνήσεων και αστικών κομμάτων, των διοικήσεων των Πανεπιστημίων που έχουν πάρει εργολαβία τον εξωραϊσμό του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια να αμβλύνουν τα αντιNATOικά αισθήματα του λαού και των νέων, να τους «εκπαιδεύσουν» στις πιο αντιδραστικές και μαύρες αξίες «made in USA», με απώτερο στόχο να τους μετατρέψουν σε υποστηρικτές των βρώμικων σχεδίων στην περιοχή, έτοιμους να «ματώσουν δίπλα σε Αμερικανούς στρατιώτες» όπως δήλωνε ο Έλληνας υπουργός Άμυνας!

Τα Πανεπιστήμια δεν έχουν καμία δουλειά να αναγορεύουν σε επίτιμους διδάκτορες αστούς πολιτικούς και να εργαλειοποιούν την επιστήμη στην υπηρεσία αντιδραστικών πολιτικών. Εξίσου απαράδεκτη ήταν η αναγόρευση με τον ίδιο τίτλο του Προέδρου της Ρωσίας, Βλ. Πούτιν από το ΕΚΠΑ το μακρινό 2001, τότε που ήταν το «καλό παιδί» της Δύσης! Το πάθημα δεν έγινε μάθημα! Και οι δύο αποφάσεις εντάσσονται στον ίδιο τυχοδιωκτικό, αντιεπιστημονικό κατήφορο, με τη σημερινή διοίκηση του Ιδρύματος να «δίνει εξετάσεις» στην αμερικάνικη πρεσβεία.

Καλούμε κάθε φοιτητή, εργαζόμενο, πανεπιστημιακό να καταδικάσει την εμπλοκή των Πανεπιστήμιων στο ξέπλυμα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού. Να ανακληθεί τώρα η απαράδεκτη απόφαση αναγόρευσης του Ρ. Μενέντεζ σε επίτιμο διδάκτορα.

Καλούμε τον λαό και τη νεολαία να παλέψουν για την απεμπλοκή της χώρας μας από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ, για το κλείσιμο όλων των ΝΑΤΟικών βάσεων στη χώρα μας και για την επιστροφή όλων των Ελλήνων στρατιωτικών από αποστολές εκτός συνόρων.

Η σωστή πλευρά της Ιστορίας είναι η πάλη των λαών κόντρα στην αδικία!».

Πηγή: koutipandoras.gr

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter