Επιτόκιο: Αρνητικό ρεκόρ στα ετήσια έντοκα

Επιτόκιο: Αρνητικό ρεκόρ στα ετήσια έντοκα

Στο χαμηλότερο επίπεδο της ιστορίας του βρέθηκε το επιτόκιο του ετησίου εντόκου γραμματίου (52 εβδομάδων) του ελληνικού Δημοσίου. 

Κατά τη σημερινή δημοπρασία του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) κατά την οποία αντλήθηκαν 812,5 εκατομμύρια ευρώ, το επιτόκιο του εντόκου 52 εβδομάδων διαμορφώθηκε στο 0,29%. Οι συνολικές προσφορές που υποβλήθηκαν διαμορφώθηκαν στα 996 εκατ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας το ζητούμενο ποσό κατά 1,59 φορές Στην προηγούμενη έκδοση του περασμένου Ιουνίου το επιτόκιο ήταν στο 0,47%.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών κύκλων δεν αποκλείεται πολύ σύντομα να υπάρξουν αρνητικά επιτόκια ,ειδικότερα στις πιο βραχυπρόθεσμες εκδόσεις 3μηνων και 6μηνων εντόκων.

Τα σχετικά σημάδια ήταν έκδηλα στα τέλη Αυγούστου όταν το επιτόκιο των 6μηνων εντόκων διαμορφώθηκε στο 0,15%.

Η διαμόρφωση των επιτοκίων κρατικών τίτλων είναι πλέον κανόνας στην ευρωζώνη με τη Γερμανία να εκδίδει ακόμη και 30ετές ομόλογο με αρνητικό επιτόκιο., ενώ και σε χώρες όπως η Κύπρος τα επιτόκια είναι αρνητικά για διάρκειες από 5 έτη κάτω.Οι εξελίξεις αυτές είναι χαρακτηριστικό δείγμα εισόδου της Ευρώπης σε υφεσιακή τροχιά

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter