Επιτροπή Ανταγωνισμού: Πρόστιμο 355.577 ευρώ σε εταιρεία security

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Πρόστιμο 355.577 ευρώ σε εταιρεία security

Πρόστιμο ύψους 355.577 ευρώ σε εταιρεία παροχής υπηρεσιών ασφαλείας επέβαλλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού, αφού χρειάστηκε να περάσουν 19 ολόκληρα χρόνια μετά την καταγγελία. 

Το πρόστιμο επεβλήθη σύμφωνα με όσα αναφέρει η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού την οποία δημοσιεύει το documentonews.gr, λόγω της συμμετοχής της σε συμφωνία/εναρμονισμένη πρακτική στην αγορά των χρηματοποστολών, με αποτέλεσμα να περιορίζεται ο ανταγωνισμός.

Το 1999 στα γραφεία της Επιτροπής Ανταγωνισμού έφτασε μία καταγγελία από την εταιρεία «Security Forces Μονοπρόσωπη Εταιρία Περιορισμένης Ευθύνης» αποκλειστικό αντιπρόσωπο επί σειρά ετών της εταιρίας «GROUP 4 SECURITAS Α.Ε.» στο Ν. Μαγνησίας και την ευρύτερη περιοχή. Σύμφωνα με αυτή η εταιρεία «GROUP 4 SECURITAS Α.Ε.» και η ανταγωνίστρια εταιρεία «WACKENHUT A.E.» φέρονται να είχαν προχωρήσει σε συμφωνία αναφορικά με διαγωνισμό της Εμπορικής Τράπεζας. Ο διαγωνισμός αφορούσε την παροχή υπηρεσιών ασφαλείας για τις χρηματοποστολές της τράπεζας. Σύμφωνα πάντα με την ίδια καταγγελία το Φεβρουάριο του 1998 ο διευθύνων σύμβουλος της «GROUP 4 SECURITAS Α.Ε.» ανακοίνωσε στην «Security Forces Μονοπρόσωπη Εταιρία Περιορισμένης Ευθύνης» ότι αποφάσισε να μην «χτυπήσει» το διαγωνισμό της Εμπορικής Τράπεζας που επρόκειτο να διεξαχθεί την περίοδο εκείνη. Αφήνοντας ωστόσο υπονοούμενα περί «συμφωνίας με ανταγωνίστριες εταιρίες παροχής υπηρεσιών ασφαλείας». Όταν η «Security Forces Μονοπρόσωπη Εταιρία Περιορισμένης Ευθύνης» διαμαρτυρήθηκε έλαβε την απάντηση ο διευθύνων σύμβουλος της «GROUP 4 SECURITAS Α.Ε.» πρότεινε την υποβολή δύο προτάσεων. Η μία θα αφορούσε την Αθήνα και η δεύτερη στην επαρχία, όπου και θα καλούνταν να υπογράψει η Security Forces. Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν συνέβη. Ο διαγωνισμός κατακυρώθηκε στην «WACKENHUT A.E.», κάτι που σύμφωνα με τις καταγγελίες είχε συμφωνηθεί από πριν.

Τα πρόστιμα και οι επιστολές «φωτιά»

Το 2007 η Επιτροπή Ανταγωνισμού επέβαλλε για πρώτη φορά πρόστιμο στην «GROUP 4 SECURITAS Α.Ε.» και τη «WACKENHUT A.E.». Στην πρώτη εταιρεία ύψους 288.021 ευρώ και στη δεύτερη 712.567 ευρώ. Η «WACKENHUT A.E.» κατέθεσε προσφυγή στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών ζητώντας να ακυρωθεί η συγκεκριμένη απόφαση. Το Εφετείο ωστόσο δύο χρόνια μετά απέρριψε την προσφυγή με την υπ’ αριθ. 1025/2009 απόφαση του σε ότι αφορά την «GROUP 4 SECURITAS Α.Ε.». Ωστόσο έκανε δεκτή την προσφυγή για το πρόστιμο που επεβλήθη στην «WACKENHUT A.E.».

Το 2014 εισήχθη εκ νέου προς συζήτηση στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Αυτή τη φορά η Επιτροπή εξέτασε δύο επιστολές τις οποίες προσκόμισε η «GROUP 4 SECURITAS Α.Ε.». Η μία αφορούσε επικοινωνία μεταξύ του προέδρου της «WACKENHUT A.E.» προς το διευθύνων σύμβουλο της «GROUP 4 SECURITAS Α.Ε.» κατά την οποία γινόταν λόγος για παροχή «κάλυψης» της μίας εταιρίας προς την άλλη, σε παρελθόντες ή παρόντες διαγωνισμούς πελατών, την οποία συμφωνία καλεί ο […] τον […] να τηρήσει στον επικείμενο διαγωνισμό της Εμπορικής.

Η δεύτερη επιστολή ουσιαστικά αποτελούσε εσωτερικό σημείωμα εμπιστευτικού χαρακτήρα το οποίο εστάλη το Φεβρουάριο του 1998 από το Γενικό Διευθυντή της GROUP 4 – SECURITAS, […], προς τον διευθύνοντα σύμβουλο της ιδίας εταιρίας. Στο εν λόγω έγγραφο, ο […] αναφέρεται σε συμφωνία του […] με την «WACKENHUT»37 για την παροχή τιμών στήριξης προς την τελευταία στον διαγωνισμό της Εμπορικής Τράπεζας και αναλύει τους λόγους για τους οποίους η συμφωνία με την «WACKENHUT», που αφορούσε σε κοινή πολιτική αναφορικά με τις αυξήσεις των τιμών σε πελάτες, καθώς και στο «μοίρασμα» των πελατών μεταξύ των εταιριών, είναι επιζήμια για την GROUP 4 – SECURITAS και για τα υποκαταστήματά της στην περιφέρεια.

Από τις δύο επιστολές η Επιτροπή Ανταγωνισμού κατέληξε σε συγκεκριμένα συμπεράσματα. Από τη μια στις επιστολές γινόταν ρητή αναφορά περί συμφωνίας των δύο εταιριών αναφορικά με την παροχή κάλυψης μεταξύ τους τόσο στον επίμαχο διαγωνισμό της Εμπορικής Τράπεζας όσο και σε προηγούμενους. Επίσης η Επιτροπή διαπίστωσε ότι είχαν προηγηθεί συναντήσεις μεταξύ στελεχών των δύο εταιριών με αντικείμενο συζήτησης την μεταξύ τους κάλυψη σε διαγωνισμούς.

Το documentonews.gr επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον διευθύνων σύμβουλο της GROUP 4 – SECURITAS, Άγγελος Αγραφιώτης ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Με μεθοδικότητα, υπομονή και επιμονή και σωστή αξιολόγηση και αξιοποίηση πληροφοριών, κατάφερα να αποδείξω πως “έστηναν¨ την αγορά με κρυφές συναντήσεις στελεχών τους και συμφωνίες. Μέθοδος που έχει καταστρέψει τη χώρα μας, με αδιαφανείς και στημένους διαγωνισμούς, που μεθοδεύονται από συγκεκριμένους πάντα. Μια υπόθεση που με έθιγε οικονομικά. Η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού είναι μια ηθική δικαίωση για εμένα, που επί 19 χρόνια δεχόμουν λάσπη και δίκες, με κατασκευασμένα στοιχεία και ψευδομάρτυρες, από μια πολυεθνική εταιρεία κολοσσό, η οποία προσπαθούσε καθημερινά να με εξοντώσει και καταστρέψει οικονομικά».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter