Επιτροπή για την Υγεία: Ανάκληση απόφασης Βορίδη για αρθροσκοπήσεις – Αγωγές για αποζημίωση του Δημοσίου

Επιτροπή για την Υγεία: Ανάκληση απόφασης Βορίδη για αρθροσκοπήσεις – Αγωγές για αποζημίωση του Δημοσίου

Με την ανάκληση από το υπ. Υγείας της απόφασης του Μάκη Βορίδη σχετικά με τις υπερκοστολογημένες αρθροσκοπήσεις και την προαναγγελία αστικών αγωγών για την διεκδίκηση του ποσού που ζημίωσε το Δημόσιο ξεκίνησε η πρώτη συνεδρίαση για τη νέα κοινοβουλευτική σεζόν της Εξεταστικής Επιτροπής για τα σκάνδαλα στην Υγεία. 

Στις επόμενες συνεδριάσεις, 13 και 14 Σεπτεμβρίου, θα εξεταστούν οι Γεωργακόπουλος (υποδιοικητής ΕΟΠΥΥ) και Μάριος Σαλμάς.

Από το Μάιο του 2017 έχει φτάσει στη Βουλή σχετική δικογραφία για το ζήτημα που φέρεται να προκάλεσε ζημία στο Δημόσιο περί τα 825.000 ευρώ. Όλα ξεκίνησαν από την υπουργική απόφαση του Μάκη Βορίδη και του Λεωνίδα Γρηγοράκου το Δεκέμβριο του 2014, όταν μετά από γνωμοδότηση του ΚΕΣΥ η διαγνωστική αρθροσκόπηση κοστολογήθηκε στα 1.500 ευρώ. Το επόμενο διάστημα ο ιατρός και πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μάριος Σαλμάς, βγάζει 550 παραπεμπτικά για την αντίστοιχη εξέταση, με την αρθροσκόπηση να πραγματοποιείται στο διαγνωστικό κέντρο που «συμπτωματικά» βρίσκεται στο ίδιο κτίριο με το γραφείο του.

Όπως έχει καταγγείλει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, η υπερκοστολόγηση φτάνει στο 300% και η οποία υπολογίζεται ότι επιβάρυνε το Δημόσιο κατά τουλάχιστον 825.000 ευρώ, από το καλοκαίρι του 2015 ως τα τέλη Αυγούστου 2016. Επίσης, ο κ. Πολάκης χαρακτηρίζει την εξέταση ως μη αναγκαία, αφού η διάγνωση στις αρθρώσεις γίνεται με μαγνητική.

«Ενώ η εξέταση δεν χρειαζόταν», τονίζει, «πάει ο Μ. Σαλμάς με τον αδερφό του και παίρνουν την αντιπροσωπεία του μηχανήματος που κάνει την εξέταση. Βάζει στη συνέχεια την υποδιοικήτρια του Αττικού να ζητήσει να τιμολογηθεί η πράξη. Την τιμολόγησε ο κ. Σκανδαλάκης, πρόεδρος του ΚΕΣΥ και πρώην βουλευτής της Ν.Δ. 1.500 ευρώ. Την υπογράφει στη συνέχεια ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ο Λεωνίδας Γρηγοράκος όταν ήταν αναπληρωτής υπουργός Υγείας».

Και προσθέτει: «Τιμολογούμε λοιπόν μια διαγνωστική πράξη που δεν έχει αξία και στη συνέχεια πάει και παίρνει και άδεια ιατρείου όπως τα κανόνισε με τους ιατρικούς συλλόγους. για να κάνει την εξέταση. Γιατί πήρε και άδεια ιατρείου. Και καταθέτει παραστατικά στον ΕΟΠΥΥ και πληρώνεται. 550 ασθενείς είχε καταθέσει. Κάντε τον λογαριασμό να δείτε την κομπίνα. Στην Αμερική η μέγιστη τιμή για την ίδια εξέταση είναι 450 δολάρια. Εμείς την ξανατιμολογήσαμε, παρά το ότι ένας παρακρατικός μηχανισμός καθυστέρησε».

Μήνυση Σαλμά και ανακοστολόγηση στα 300 ευρώ

Η απάντηση του κ. Σαλμά στις καταγγελίες του κ. Πολάκη ήταν να καταθέσει μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση, θέτοντας το εξής ερώτημα: «Αν η εξέταση κοστολογήθηκε ακριβά (που δεν ισχύει), τίθεται εύλογα το ερώτημα: γιατί οι κύριοι Κουρουμπλής, Ξανθός και Πολάκης, επί 18 μήνες που ανέλαβαν μέχρι και σήμερα, δεν όρισαν νέα τιμή στην εξέταση, ενώ είχαν τη δυνατότητα να το κάνουν;».

Από την πλευρά του, ο Παύλος Πολάκης ξεκαθάρισε πως χωρίς γνωμοδότηση του ΚΕΣΥ δεν θα μπορούσε να αλλάξει η τιμολόγηση της εξέτασης. Η θητεία του παλιού Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας έληξε το Φεβρουάριο του 2016, με το νέο ΚΕΣΥ να προτείνει τιμή κοστολόγησης 300 ευρώ. Συγκεκριμένα, 150 για την εξέταση και 150 ευρώ για τα ιατρικά αναλώσιμα, με την πρόταση του ΚΕΣΥ να γίνεται αποδεκτή από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Η διαδικασία

Ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής, Αντώνης Μπαλωμενάκης, ανοίγοντας τη διαδικασία, κατέθεσε πρόταση να μην είναι μακροσκελής η διερεύνηση του ζητήματος των αρθροσκοπήσεων. Εξέφρασε την άποψη να κληθεί μόνο ένας μάρτυρας και συγκεκριμένα ο κ. Γεωργακόπουλος, ο οποίος είναι αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, ενώ έκανε λόγο μόνο για τρεις συνεδριάσεις αναφορικά με το ζήτημα. Επίσης, για την εξέταση των εμπλεκόμενων πολιτικών προσώπων, Βορίδη και Σαλμά, ο κ. Μπαλωμενάκης είπε πως μπορούν να καταθέσουν και οι δύο την ίδια μέρα.

«Άφησα τελευταίο ένα έγγραφο που ήρθε χθες από το υπουργείο και μας πληροφορεί ότι έχει επέλθει μια σημαντική νομοθετική αλλαγή στο θέμα που μας απασχολεί» είπε ο κ. Μπαλωμενάκης και συμπλήρωσε:

«Αναφέρομαι στην ανάκληση της απόφασης της 22-12-2014 του υπουργού Υγείας, με την οποία αποδέχτηκε την αριθ. 10 απόφαση της Ολομέλειας του ΚΕΣΥ και είχε ορίσει ότι ¨ως προς την κοστολόγηση της διαγνωστικής αρθροσκόπησης ισχύει ό,τι στα Κ.Ε.Ν.(Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια) των διαγνωστικών αρθροσκοπήσεων¨. Η ανάκληση έγινε στις 31-8-2017 με υπουργική απόφαση του υπουργού και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, των κ.κ. Ξανθού και Πολλάκη και η οποία συνυπογράφεται από τους υφυπουργό Εργασίας, κ. Πετρόπουλο, και αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, κ. Χουλιαράκη».

Εν συνεχεία, ο πρόεδρος της Επιτροπής επεξήγησε τους λόγους που ανακλήθηκε η απόφαση του κ. Βορίδη, λέγοντας: «Στην υπουργική απόφαση περί ανακλήσεως της ισχύος της απόφασης του 2014 σημειώνεται ότι η αναδρομική ανάκληση της επίμαχης απόφασης υπαγορεύεται από λόγους ασφάλειας δικαίου και δημοσίου συμφέροντος επειδή εκδόθηκε αναρμοδίως και επειδή δεν είχε δημοσιευτεί». Ο κ. Μπαλωμενάκης εξήγησε πως ανατρέχοντας στη διάταξη του άρθρου 70 παράγραφος 1 Ν. 3918/2011 διαπιστώνεται ότι απαιτείται κοινή Υπουργική απόφαση Υπουργών Υγείας, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Οικονομικών.

«Συνεπώς από το χρόνο εκδόσεώς της θεωρείται, κατά τα παγίως, ως μηδέποτε ισχύσασα» συμπέρανε και συνέχισε επισημαίνοντας: «Νομίζω ότι όλοι αντιλαμβανόμαστε τις συνέπειες αυτής της ανακλητικής απόφασης, που δεν μπορεί να είναι άλλη παρά η δυνατότητα έγερσης αστικής αγωγής για την επιστροφή ως αχρεωστήτως καταβληθέντων όσων ποσών έχει εισπράξει ο οποιοσδήποτε έκανε χρήση αυτής της απόφασης» .

«165 εγγραφές για αρθροσκόπηση και στα δύο πόδια»

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας, παρουσιάζοντας εκτενώς το ζήτημα, επικεντρώθηκε σε δύο παραμέτρους. Ο πρώτος αφορούσε τη συμβολή της κυρίας Γιαννακάκου, η οποία ως πρόεδρος στο Αττικό Νοσοκομείου (σ.σ. υποψήφια βουλευτής της ΝΔ) και οδοντίατρος διατύπωσε το ερώτημα για τη νέα τιμολόγηση της διαγνωστικής αρθροσκόπησης. «Εισάγει έγγραφο στο ΚΕΣΥ χωρίς ιατρική τεκμηρίωση ως οδοντίατρος για την τιμή της αρθροσκόπησης» αφηγείται ο κ. Λάππας και συνεχίζει διατυπώνοντας την έκπληξή του για τα αντανακλαστικά του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και του υπουργείου Υγείας. «Εντός 24 ωρών έγιναν τα πάντα για να γίνει αποδεκτή η πρόταση ΚΕΣΥ» επισημαίνει, διευκρινίζοντας πως στις ΗΠΑ το ανώτερο επίπεδο κοστολόγησης είναι 400 ευρώ, όπου γενικώς οι τιμές είναι πολλαπλάσιες.

Το δεύτερο ήταν οι 165 εγγραφές για αρθροσκόπηση και στα 2 πόδια! «Λέτε ψέματα» είπε φωνάζοντας ο βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Γεωργαντάς, κάνοντας αυτό που έχει αποδείξει πως κάνει καλύτερα, δηλαδή να εκτροχιάζει τη διαδικασία. «Έχετε μεγάλη ενόχληση» απάντησε αρχικά ο κ. Λάππας, υποστηρίζοντας πως «για ό,τι δεν σας αρέσει λέτε τον άλλον ψεύτη».

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ επέκρινε το γεγονός ότι η ζημία του Δημοσίου επήλθε την περίοδο του κυκεώνα των μνημονίων και της λιτότητας. Ακόμα και σε τέτοια συγκυρία «μερικοί μανδαρίνοι ασχολούνταν με προσωπικές τους υποθέσεις» είπε και ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του προβλέποντας πως αν ο εισαγγελέας καταλήξει σε παραπομπή αυτών των προσώπων, τότε θα κατηγορούνται για ζημία του Δημοσίου.

Φταίτε εσείς που δεν μας «πιάσατε» νωρίτερα

Ο εισηγητής της ΝΔ, Γιάννης Κεφαλλογιάννης, παίρνοντας το λόγο, τόνισε πως κατά την άποψή του δεν τίθεται κανένα θέμα ζημίας του Δημοσίου. Όμως, ακόμα κι αν ισχύει αυτό, τότε -σύμφωνα με τα λεγόμενά του- προκύπτει ζήτημα προστασίας του δημόσιου συμφέροντος και αμέλειας από τον αρμόδιο υπουργό για το χρονικό διάστημα που δεν έπραξε τα δέοντα διόρθωσης της υπερκοστολόγησης. Δηλαδή, ο κ. Κεφαλογιάννης αντί να κάνει τη δέουσα αυτοκριτική για την περίπτωση που η απόφαση Βορίδη και τα παραπεμπτικά Σαλμά ζημίωσαν το Δημόσιο, προτιμά να επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση που δεν το αντιλήφθηκε έγκαιρα! Οπότε, στην περίπτωση που η ζημία ισχύει, τότε ευθύνεται η νυν κυβέρνηση που άργησε να το αντιληφθεί και όχι ο Βορίδης που το αποφάσισε.

Επιπλέον, ανέφερε ότι ο ΕΟΠΥΥ δεν πλήρωνε 1.500 ευρώ, αλλά 1.275, φτάνοντας στο συμπέρασμα πως… μειώνεται η ζημία. Ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε την κλήση και κατάθεση του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, ενώ ενημέρωσε το Σώμα για την προθυμία του κ. Σαλμά να καταθέσει.

«Γιατί δεν ανακλήθηκε νωρίτερα η απόφαση;»

Η εισηγήτρια της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, έθεσε -μεταξύ άλλων- το ερώτημα γιατί ο υπουργός Υγείας δεν «πάγωσε» νωρίτερα την απόφαση του Μάκη Βορίδη, ενώ στο πρώτο σκέλος της τοποθέτησής ζήτησε να διερευνηθεί κατά πόσο προκύπτει αδίκημα περί απιστίας κατά την υπηρεσίας για τους εμπλεκόμενους.

«Πρέπει να διερευνηθεί κατά πόσο προκύπτει αδίκημα περί απιστίας κατά την υπηρεσία» είπε, εξηγώντας πως ενδείκνυται να τεθούν ερωτήματα σε αυτούς που έθεσαν το νομικό πλαίσιο αλλά και σε αυτούς που το συνέχισαν. Ως προς τα μέλη του ΚΕΣΥ που πήραν την επίμαχη απόφαση και γνωμοδότησαν σχετικά διερωτήθηκε αν είχαν συνεννοηθεί κι αν επρόκειτο περί συμπαιγνίας. Με βάση το τελευταίο, παρέθεσε πως υπήρχαν μέλη στο ΚΕΣΥ που είναι σύμβουλοι του νυν υπουργού Υγείας, ζητώντας την κλήση μαρτύρων από την τότε σύνθεση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας.

«Δεν υπάρχει θέμα εμπλοκής Γρηγοράκου» τόνισε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας παράλληλα πως μπορεί ο πρώην αναπληρωτής υπουργός να έρθει να μαρτυρήσει. Παρακάτω, ζήτησε να πληροφορηθεί ποίου μέλους του ΚΕΣΥ ήταν η εισήγηση της υπερκοστολόγησης, αναφέροντας πως έχει την πληροφόρηση πως αυτή ανήκει στον διευθυντή του Ασκληπιείου.

Η κ. Χριστοφιλοπούλου αιτήθηκε την κλήση του κ. Ξανθού για να «πάμε στη ρίζα του προβλήματος» και εξέφρασε απορία για το λόγο που επέτρεψε ο υπουργός Υγείας να γίνουν οι αρθροσκοπήσεις το επίμαχο διάστημα, ενώ έθεσε και το ερώτημα γιατί δεν ανακλήθηκε η απόφαση νωρίτερα, καθώς αν είχε γίνει αυτό «δεν θα υπήρχε σοβαρή βλαπτική μεταβολή».

«Καραμπινάτο σκάνδαλο»

Καραμπινάτο σκάνδαλο και πεπαλαιωμένη μέθοδο χαρακτηρίστηκε από τον Θανάση Παπαχριστόπουλο η διαγνωστική αρθροσκόπηση που διεξαγώνοταν στο -κατά τα φαινόμενα- συνεργαζόμενο με τον Μάριο Σαλμά διαγνωστικό κέντρο, καθώς η μαγνητική εξέταση -όντας πιο σύγχρονη- είναι πιο αποδοτική.

«Δεν μπορούν να υπάρχουν λογικά επιχειρήματα για την κοστολόγηση της εξέτασης» τόνισε ο Σάκης Παπαδόπουλος, λέγοντας μάλιστα πως τότε αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Λεωνίδας Γρηγοράκος, παρασύρθηκε. Στηλίτευσε δε, πως η διευθύντρια του Αττικού Νοσοκομείου που ζητούσε μετ’ επιτάσεως την απόφαση αυτή, δεν την εφάρμοσε στο νοσοκομείο που διοικούσε.

Από την πλευρά του, ο Νότης Μηταράκης δεν εντόπισε καμία παρατυπία από την ανάγνωση της δικογραφίας για τον Μάκη Βορίδη, τονίζοντας πως «εδώ τελειώνει το πολιτικό θέμα» γιατί η ευθύνη των άλλων προσώπων δεν αφορά το νόμο περί ευθύνης υπουργών. Ο αν. τομεάρχης της ΝΔ έκανε λόγο για ιατρικό πόλεμο, καθώς δεν υπάρχει ένας έλληνας ιατρός για να προσφέρει την εξέταση στη νέα τιμή. Για τον κ. Σαλμά, σημείωσε πως όλα όσα αναφέρονται έχουν να κάνουν με την πολιτική ιδιότητα του συγκεκριμένου ιατρού.

Κλείνοντας τη διαδικασία, ο Αντώνης Μπαλωμενάκης ανακοίνωσε πως την επόμενη Τετάρτη και Πέμπτη θα κληθούν προς κατάθεση ο υποδιοικητής του ΕΟΠΥΥ, Παναγιώτης Γεωργακόπουλος, και ο πρώην αν. υπουργός Υγείας και ιατρός, Μάριος Σαλμάς.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter