Επιτροπή Ανταγωνισμού για Άργος: Συνθήκες μονοπωλίου στη διανομή του Τύπου

Επιτροπή Ανταγωνισμού για Άργος: Συνθήκες μονοπωλίου στη διανομή του Τύπου

Κατά την άποψη της Επιτροπής Ανταγωνισμού δεν διαπιστώνονται συνθήκες αποτελεσματικού ανταγωνισμού στη διανομή του Τύπου. Παράλληλα, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της Επιτροπής, εντοπίζονται «χαρακτηριστικά συστήματος επιλεκτικής διανομής», ενώ διαπιστώνεται σχετικά με τις πρακτικές του πρακτορείου «Άργος» ότι «η συμμετοχή εκδοτών στο μετοχικό κεφάλαιο της μοναδικής εταιρείας διανομής δημιουργεί δυνητικά κίνητρα σε μονομερείς επιχειρηματικές αποφάσεις, οι οποίες μπορεί να ευνοήσουν τους μετόχους – εκδότες».

«Η αγορά διανομής Tύπου στο επίπεδο του Πρακτορείου, όπως αναφέρθηκε ανωτέρω και αποτυπώθηκε πιο αναλυτικά στη Γνωμοδότηση, εμφανίζει χαρακτηριστικά οιονεί φυσικού μονοπωλίου», καταγράφεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, όσον αφορά μία υπόθεση που είχε αναδείξει πρώτο το Documento, που μέσω καταγγελιών του είχε αναδείξει το πρόβλημα διανομής του Τύπου, στηλιτεύοντας τις αντί-ανταγωνιστικές πρακτικές από το πρακτορείο «Άργος» συμφερόντων Μαρινάκη.

Στις διαπιστώσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού προστίθεται επίσης και το ότι: «η δομή του μοναδικού πρακτορείου διανομής με τη συμμετοχή μετόχων εκδοτών στο μετοχικό του κεφάλαιο δημιουργεί δυνητικά κίνητρα για την πρόκληση:

  • Συντονισμένων αποτελεσμάτων εναρμονισμένης συμπεριφοράς,
  • Μη συντονισμένων αποτελεσμάτων συνιστάμενων σε μονομερείς επιχειρηματικές αποφάσεις, οι οποίες μπορεί να ευνοήσουν τους μετόχους-εκδότες.

Τέλος, η Επιτροπή απηύθυνε πρόσκληση για συμμετοχή σε δημόσια διαβούλευση, όσον αφορά τον κλάδο διανομής του Τύπου. Όπως επισημαίνεται, στη δημόσια διαβούλευση μπορεί να λάβει μέρος οποιοδήποτε πρόσωπο, ανεξάρτητα από την επίκληση έννομου συμφέροντος. Η κατάθεση των απόψεων νομικού προσώπου που συμμετέχει στη διαβούλευση γίνεται από το νόμιμο εκπρόσωπο του. Ενώ οι παρατηρήσεις και οι απόψεις όσων ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στη διαβούλευση και να γνωστοποιήσουν τυχόν στοιχεία που διαθέτουν και τα οποία είναι χρήσιμα για τη διαμόρφωση της απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού είναι ευπρόσδεκτες. Η διάρκεια της διαβούλευσης διαρκεί από την 24-3-2021 έως και την 22-4-2021.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά την ανακοίνωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter