Επίτροπος Γιούροβα για Βαξεβάνη: Η Κομισιόν παρακολουθεί την υπόθεση και τις εξελίξεις για την ελευθερία των ΜΜΕ στην Ελλάδα

Επίτροπος Γιούροβα για Βαξεβάνη: Η Κομισιόν παρακολουθεί την υπόθεση και τις εξελίξεις για την ελευθερία των ΜΜΕ στην Ελλάδα

Με επιστολή της η Επίτροπος Γιούροβα καλεί την κυβέρνηση να εξασφαλίσει συνθήκες ελευθεροτυπίας για τα ΜΜΕ.

Το γεγονός ότι η Κομισιόν παρακολουθεί στενά την υπόθεση της οδήγησης του εκδότη του Documento Κώστα Βαξεβάνη στο Ειδικό Δικαστήριο με βαρύτατες κατηγορίες, γνωστοποιεί με εκτενή της επιστολή προς το documentonews.gr και το koutipandoras.gr η Επίτροπος Ευρωπαϊκών Αξιών και Διαφάνειας, Βέρα Γιούροβα.

Η κ. Γιούροβα, με πολύ προσεκτικό και διπλωματικό τρόπο, όπως άλλωστε αρμόζει στη θεσμική της θέση, απαντά με σαφήνεια για τις πρωτοφανείς διώξεις που αντιμετωπίζει ο Κώστας Βαξεβάνης στο Ειδικό Δικαστήριο, τονίζοντας ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει από τα κράτη μέλη να εξασφαλίσουν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τα μέσα ενημέρωσης και τους δημοσιογράφους μέσω νομικών, διοικητικών και πρακτικών μέτρων».

Αξίζει να τονιστεί ότι η προσεκτική επιλογή λέξεων της κ. Γιούροβα, αλλά και η αποφυγή οποιασδήποτε αντιθεσμικής παρέμβασης στο έργο της ελληνικής δικαιοσύνης, δεν εμποδίζει τις αιχμές και τις έμμεσες προειδοποιήσεις προς την κυβέρνηση να εξασφαλίσει συνθήκες ελευθεροτυπίας για τα ελληνικά ΜΜΕ.

Άλλωστε ακόμη και το γεγονός ότι η Επίτροπος απαντά τόσο αναλυτικά, ξεκινώντας μάλιστα με τη φράση ότι «η Κομισιόν παρακολουθεί την υπόθεση» του Κώστα Βαξεβάνη, αποτελεί από μόνο του ιδιαίτερης αξίας μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες εντός της ελληνικής κυβέρνησης.

Στην απάντησή της σε σχετική επιστολή που της απέστειλε το Documento στις 14 Ιανουαρίου, η κ. Γιούροβα τονίζει ότι η Κομισιόν «παρακολουθεί τις εξελίξεις σχετικά με τον πλουραλισμό των μέσων ενημέρωσης και την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης σε όλα τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσης για το κράτος δικαίου και τη συνέχειά της. Αναμένουμε επίσης από όλα τα κράτη μέλη να δώσουν συνέχεια στη σύσταση της Επιτροπής για την προστασία, την ασφάλεια και την ενδυνάμωση των δημοσιογράφων που εγκρίθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021».

Σε άλλο σημείο της επιστολής, σημειώνεται με νόημα και μάλιστα σε πρώτο ενικό πρόσωπο: «μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η έκθεση της Επιτροπής για το κράτος δικαίου για το 2022 θα συνεχίσει να δίνει προσοχή στις εξελίξεις που αφορούν την ελευθερία και τον πλουραλισμό των μέσων ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας των δημοσιογράφων».

Ολόκληρη η επιστολή της Επιτρόπου Βέρα Γιούροβα προς το Documento και το koutipandoras.gr έχει ως εξής:

«Αγαπητέ κ. Ρηγόπουλε,

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για το email σας, εκ μέρους του κ. Κώστα Βαξεβάνη, με ημερομηνία 14 Ιανουαρίου 2022.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί την υπόθεση στην οποία αναφέρεστε, αλλά δεν μπορεί να προβεί σε καμία ενέργεια για να διερευνήσει περαιτέρω το θέμα ή να παρέμβει στη διαδικασία. Η Επιτροπή δεν έχει γενικό δικαίωμα παρέμβασης σε μεμονωμένες ποινικές, αστικές ή διοικητικές υποθέσεις ενώπιον εθνικών δικαστηρίων ή άλλων εθνικών αρχών στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ανάλυση των πραγματικών καταστάσεων και η εκδίκαση εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της εθνικής δικαιοσύνης, η οποία στην προκειμένη περίπτωση είναι το ελληνικό δικαστικό σύστημα.

Τούτου λεχθέντος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει από τα κράτη μέλη να εξασφαλίσουν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τα μέσα ενημέρωσης και τους δημοσιογράφους μέσω νομικών, διοικητικών και πρακτικών μέτρων. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις σχετικά με τον πλουραλισμό των μέσων ενημέρωσης και την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης σε όλα τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσης για το κράτος δικαίου και τη συνέχειά της. Αναμένουμε επίσης από όλα τα κράτη μέλη να δώσουν συνέχεια στη σύσταση της Επιτροπής για την προστασία, την ασφάλεια και την ενδυνάμωση των δημοσιογράφων που εγκρίθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021. Η Επιτροπή εργάζεται επίσης για μια σειρά νομοθετικών και μη νομοθετικών μέτρων για την αντιμετώπιση καταχρηστικών διαφορών κατά δημοσιογράφων και υπερασπιστών δικαιωμάτων (που ονομάζονται στρατηγικές αγωγές κατά της δημόσιας συμμετοχής [σ.σ.: SLAPPs]) που θα εγκριθούν έως τα τέλη Απριλίου. Η Επιτροπή προετοιμάζει επίσης μια νέα νομοθεσία για την προστασία της ελευθερίας και του πλουραλισμού των μέσων ενημέρωσης: τον νόμο για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης.

Η έκθεση της Επιτροπής για το κράτος δικαίου για το 2021 τόνισε τις ανησυχίες για την ασφάλεια των δημοσιογράφων και την αναγκαιότητα βελτίωσης της προστασίας τους. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η έκθεση της Επιτροπής για το κράτος δικαίου για το 2022 θα συνεχίσει να δίνει προσοχή στις εξελίξεις που αφορούν την ελευθερία και τον πλουραλισμό των μέσων ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας των δημοσιογράφων.

Με εκτίμηση,

Βέρα Γιούροβα»

 

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter