Διαβάστε στο Documento

Documento Newspaper
Υπέρ ενός υπουργού Οικονομικών της ευρωζώνης

Επίτροπος Οικονομικών και πρόεδρος του Eurogroup να γίνουν ένα, προτείνει ο Μοσκοβισί

Ο Γάλλος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί πρότεινε σήμερα από τη Μαδρίτη να συνδυαστούν οι αρμοδιότητες του Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων με εκείνες του προέδρου του Γιούρογκρουπ, ώστε να δημιουργηθεί μια θέση "υπουργού Οικονομικών" της ευρωζώνης.

Ο Μοσκοβισί, που σήμερα κατέχει ο ίδιος τη θέση του Επιτρόπου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, απέφυγε να προτείνει τον εαυτό του για την θέση, θεωρεί όμως ότι έχει τις ικανότητες για να την αναλάβει.

"Είμαι υπέρ ενός υπουργού Οικονομικών της ευρωζώνης, όχι ενός υπουργού που θα είναι ανώτερος από τον υπουργό (της κάθε χώρας) αλλά κάποιου που θα μπορεί να καθοδηγήσει πιο αποτελεσματικά την ευρωζώνη, που θα είναι ταυτόχρονα πρόεδρος του Γιούρογκρουπ και Επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις", είπε μιλώντας σε ένα επιχειρηματικό φόρουμ στην ισπανική πρωτεύουσα.

Η προεδρία του Γιούρογκρουπ ασκείται σήμερα από έναν από τους 19 υπουργούς Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης.

"Θα ήθελα, για να το πω περιγραφικά, ο διάδοχός μου να είναι ο πρώτος υπουργός Οικονομικών της ευρωζώνης", επέμεινε ο Μοσκοβισί, διευκρινίζοντας: "Δεν είμαι υποψήφιος για τίποτα. Η πρότασή μου δεν είναι μια προσωπική πρόταση, είναι μια δομική πρόταση". Ωστόσο, φρόντισε να κάνει σαφές ότι ο ίδιος "δεν είναι κατ' ανάγκη ο λιγότερο προετοιμασμένος" για κάτι τέτοιο.

Ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν προασπίζεται την ιδέα της δημιουργίας μιας θέσης υπουργού της ευρωζώνης προκειμένου να ενισχυθεί η συνοχή της.

Σχόλια

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.