Επιβεβαίωση του Ραγκούση από τον ΟΣΕ: Χωρίς τηλεδιοίκηση τρένων η Λάρισα από το 2019

Επιβεβαίωση του Ραγκούση από τον ΟΣΕ: Χωρίς τηλεδιοίκηση τρένων η Λάρισα από το 2019

Την καταγγελία του τομεάρχη Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Ραγκούση ότι το σύστημα τηλεδιοίκησης στην Λάρισα από το 2019 είχε απενεργοποιηθεί και αχρηστευτεί λόγω πυρκαγιάς επιβεβαιώνει ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδας (ΟΣΕ) με ανακοίνωσή του.

«Μετά τη φωτιά του Ιουλίου του 2019 στην περιοχή της Ζάχαρης Λάρισας, κατεστράφησαν τα καλώδια και ο εξοπλισμός και η τηλεδιοίκηση Λάρισας βγήκε ολοκληρωτικά εκτός λειτουργίας και καταργήθηκε» επισημαίνει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή του ο ΟΣΕ.

Είχαν προηγηθεί οι αποκαλύψεις από τον Γιάννη Ραγκούση, ότι από το καλοκαίρι του 2019 σταμάτησε η τηλεδιοίκηση στον σταθμό του ΟΣΕ στη Λάρισα, εξαιτίας μιας πυρκαγιάς που δεν αποκαταστάθηκε ποτέ, με αποτέλεσμα από τότε ουσιαστικά το σύστημα είναι «τυφλό».

Επιπλέον, σύμφωνα με όσα κατήγγειλε ο τομεάρχης Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ, μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς το καλοκαίρι του ’19, ο ΟΣΕ μείωσε τους σταθμάρχες ανά βάρδια από δύο σε ένα, μιας και ο υπεύθυνος της τηλεδιοίκησης ήταν… περιττός.

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή του ο Οργανισμός αναφέρει:

«Τον Ιούλιο του 2015 μετά την πυρκαγιά στην περιοχή του Λιτοχώρου, η τηλεδιοίκηση Λάρισας υποβαθμίστηκε σημαντικά και πρακτικά έπαψε να λειτουργεί ως πλήρης τηλεδιοίκηση. Η μόνη δυνατότητα που διατηρούσε το σύστημα τηλεδιοίκησης ήταν η παρακολούθηση της διαδρομής από την είσοδο της Λάρισας έως την είσοδο των Νέων Πόρων. Δεν υπήρχε δυνατότητα τηλεχειρισμών για τη χάραξη διαδρομών μεταξύ των Σταθμών παρά μόνο διευθέτηση μεμονωμένων αλλαγών τροχιάς.

Μετά τη φωτιά του Ιουλίου του 2019 στην περιοχή της Ζάχαρης Λάρισας, κατεστράφησαν τα καλώδια και ο εξοπλισμός και η τηλεδιοίκηση Λάρισας βγήκε ολοκληρωτικά εκτός λειτουργίας και καταργήθηκε.

Στα πλαίσια της αναβάθμισης που πρόσφατα ενεργοποιήθηκε το Νοέμβριο του 2022, λειτουργούσε και λειτουργεί η σηματοδότηση στο τμήμα Παλαιοφάρσαλος – Λάρισα η οποία μέσω του τοπικού πίνακα χειρισμού στο Σταθμό της Λάρισας έχει τη δυνατότητα χάραξης διαδρομής στο Σταθμό της Λάρισας με κατεύθυνση τους Νέους Πόρους (χωρίς ενδείξεις φωτοσημάτων) και με τη δυνατότητα παρακολούθησης των συρμών σε μία απόσταση περίπου 5 χιλιομέτρων μετά και 3 χιλιόμετρα πριν από το Σταθμό της Λάρισας».

Εξηγήσεις για την αδράνεια της κυβέρνησης ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Της ανακοίνωσης του ΟΣΕ ακολούθησε ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με την Κουμουνδούρου να ζητάει εξηγήσεις «για τη μοιραία αδράνεια από τη πλευρά της κυβέρνησης».

Ακολουθεί η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:

Ο ΟΣΕ σήμερα με επίσημη ανακοίνωσή του επιβεβαιώνει ότι μετά την πυρκαγιά του Ιουλίου του 2019, ο σταθμός της Λάρισας μπορούσε να παρακολουθεί τα τρένα μόνο για μία απόσταση 5χλμ μετά το σταθμό.

Ενώ μέχρι τότε είχε τη δυνατότητα παρακολούθησης από το Σταθμό της Λάρισας έως τους Νέους Πόρους, δηλαδή όλο το εύρος της περιοχής όπου κινήθηκαν τα δυο μοιραία τρένα αντίθετα για αρκετά χιλιόμετρα στην ίδια γραμμή.

Πιο συγκεκριμένα η ανακοίνωση του ΟΣΕ αναφέρει:

«Μετά τη φωτιά του Ιουλίου του 2019 στην περιοχή της Ζάχαρης Λάρισας, κατεστράφησαν τα καλώδια και ο εξοπλισμός και η τηλεδιοίκηση Λάρισας βγήκε ολοκληρωτικά εκτός λειτουργίας και καταργήθηκε».

Με δυο λόγια αν οι ζημιές στα καλώδια και τον εξοπλισμό είχαν αποκατασταθεί μετά τη πυρκαγιά του Ιούλη του 2019, θα είχαμε αποφύγει το τραγικό δυστύχημα.

Αναμένουμε, μετά την επιβεβαίωση του ΟΣΕ, μια επίσημη δικαιολογία για τη μοιραία αδράνεια από τη πλευρά της κυβέρνησης.

Διαβάστε επίσης:

Αποκάλυψη Ραγκούση: Χωρίς τηλεδιοίκηση η Λάρισα από το καλοκαίρι του 2019 λόγω πυρκαγιάς

Τραγωδία Τέμπη: «Κενά μνήμης» επικαλείται ο σταθμάρχης – Νέα στοιχεία για τις βάρδιες (Video)

Τραγωδία Τέμπη: Η τηλεδιοίκηση στη Λάρισα λειτουργούσε ως το καλοκαίρι του 2019 (Video)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter