Επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου αποφάσισαν οι G7

Επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου αποφάσισαν οι G7

Επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου αποφάσισαν να εφαρμόσουν οι υπουργοί Οικονομικών της G7, της Ομάδας των Επτά ισχυρότερων οικονομιών παγκοσμίως, και ενθαρρύνουν έναν «ευρύ συνασπισμό» χωρών να μετέχει σε αυτό, όπως επιβεβαιώνουν σε κοινή ανακοίνωσή τους που εξέδωσαν σήμερα.

«Το ανώτατο όριο της τιμής θα οριστεί σε ένα επίπεδο που θα βασίζεται σε μια σειρά τεχνικών δεδομένων και θα αποφασιστεί από το σύνολο του συνασπισμού πριν από την εφαρμογή του», γράφουν οι επτά χώρες στη δήλωση αυτή, διαβεβαιώνοντας ότι οι μελλοντικές τιμές «θα ανακοινωθούν δημόσια με σαφή και διαφανή τρόπο».

«Στόχος μας είναι να ευθυγραμμίσουμε την εφαρμογή με το χρονοδιάγραμμα των σχετικών μέτρων εντός του έκτου πακέτου των κυρώσεων της ΕΕ», προσθέτουν.

Πότε θα εφαρμοστεί

Το ανώτατο όριο θα εφαρμοστεί ταυτόχρονα με τα εμπάργκο της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου. Δύο ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ στις 5 Δεκεμβρίου για το αργό και στις 5 Φεβρουαρίου για τα διυλισμένα προϊόντα.

Το ανώτατο όριο τιμής έχει την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά χρειάζεται υποστήριξη από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αξιωματούχοι είπαν επίσης ότι για να είναι πιο αποτελεσματική η εφαρμογή του μέτρου, θα απαιτηθεί η υποστήριξη τρίτων χωρών που αγοράζουν μεγάλες ποσότητες ρωσικού πετρελαίου.

Οι τιμές της ενέργειας έχουν εκτοξευθεί από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, την οποία ακολούθησαν μια σειρά από δυτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας και κινήσεις των χωρών να σταματήσουν να αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο. Οι αυξήσεις των τιμών έχουν δώσει στο Κρεμλίνο απροσδόκητα κέρδη από εξαγωγές. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε την Παρασκευή ότι η επιβολή πλαφόν θα είναι μια «παράλογη απόφαση» και θα «οδηγήσει σε σημαντική αποσταθεροποίηση των αγορών πετρελαίου», σύμφωνα με το Interfax.

Υποστήριξη από τρίτους

Οι G7 αποτελούνται από τη Βρετανία, τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ιαπωνία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ορισμένοι αξιωματούχοι στην ομάδα είπαν ότι το ανώτατο όριο χρειάζεται ευρύτερη υποστήριξη και αμφισβήτησαν εάν μπορεί να είναι επιτυχές χωρίς τη συμμετοχή μεγάλων καταναλωτών πετρελαίου, όπως η Κίνα και η Ινδία, που είναι απίθανο να εγκρίνουν το σχέδιο.

Ωστόσο, άλλοι αξιωματούχοι της ομάδας των G7 δήλωσαν ότι η Κίνα και η Ινδία έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να αγοράσουν ρωσικό πετρέλαιο σε ακόμη χαμηλότερη τιμή, που θα είναι κοντά στο πλαφόν.

Οι G7 υπέρ της επιβολής πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου

Διαβάστε επίσης:

Διεθνής Τύπος: Η Ισπανία μειώνει τον ΦΠΑ στο φυσικό αέριο – Η Gazprom απειλεί με διακοπή αν υπάρξει πλαφόν τιμών στην ΕΕ


Επιμένει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο ενεργειακό πλαφόν για το ρωσικό φυσικό αέριο – Συνεχίζει τους εκβιασμούς η Μόσχα

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter