Επιβραδύνεται η δημογραφική μεγέθυνση της Κίνας – Ποιοι είναι οι φόβοι και τα αίτια της

Επιβραδύνεται η δημογραφική μεγέθυνση της Κίνας – Ποιοι είναι οι φόβοι και τα αίτια της

Μόλις 12 εκατομμύρια άνθρωποι γεννήθηκαν πέρυσι στην Κίνα, αριθμός που συνιστά αρνητικό ρεκόρ. Ο πληθυσμός της Ασιατικής υπερδύναμης είναι περίπου 1.4 δις αλλά η δημογραφική πυραμίδα της χώρα μετατοπίζεται προς τα πάνω.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας αντιμετωπίζει μία μεγάλη πρόκληση που θα κρίνει μακροπρόθεσμα τους στρατηγικούς σχεδιασμούς του ενόσω καλείται να αντιστρέψει την υπάρχουσα τάση. Εντούτοις, μία τέτοια προοπτική φαίνεται δύσκολη και μακρινή αφότου τα μεγέθη της συντελούμενης αστικοποίησης καθώς και η είσοδος ολοένα και περισσότερων τμημάτων του πληθυσμού στη μεσαία τάξη οδηγεί στο δημογραφικό τέλμα.

Τα διαζύγια έχουν αυξηθεί, οι γάμοι καθυστερούν και τα ζευγάρια δεν επιθυμούν πολλά παιδιά για διάφορους λόγους. Έτσι, για κάθε γυναίκα αντιστοιχεί 1.3 παιδιά, δεδομένο που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε γήρανση του πληθυσμού. Κατά συνέπεια, δημιουργούνται ανυπέρβλητα μακροπρόθεσμα εμπόδια για το ΚΚΚ.

Η πλειοψηφία των κατοίκων (46.81%) είναι ηλικίας 25-54 και οι νέες ηλικίες 0-24 συνιστούν περίπου το 28% του πληθυσμού. Η μακροπρόθεσμη πολιτική του «ενός παιδιού» (από το 1980) κατάφερε να συγκρατήσει την δυναμική μεγέθυνση του πληθυσμού (απετράπησαν 400 εκατομμύρια γεννήσεις) όμως συνέβαλλε στη σημερινή δυσοίωνη κατάσταση.

Μακροπρόθεσμα αυτές οι δυναμικές θα οδηγήσουν αφενός σε γήρανση του πληθυσμού, αφετέρου σε έναν δυσμενή συσχετισμό παραγωγικών και μη παραγωγικών ηλικιών που θα οδηγήσει νομοτελειακά σε πτώση της παραγωγικότητας. Το 2050 οι εργαζόμενες ηλικίες θα συνιστούν το 60% του πληθυσμού έναντι των 3/4 που ήταν το 2010. Μία τέτοια εξέλιξη θα επιβραδύνει τα μακροπρόθεσμα και φιλόδοξα γεωοικονομικά σχέδια του Πεκίνου, ενώ θα επιβαρύνει οικονομικά τον πυλώνα του κοινωνικού κράτους. Το ΚΚΚ ήδη σχεδιάζει να αυξήσει το συντάξιμο έτος, που έως τώρα είναι 60 για τους άντρες και 50 για τις γυναίκες (από τα χαμηλότερα του κόσμου).

Με πληροφορίες από τους New York Times και στοιχεία από το CIA World Factbook

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter