Επιχείρηση αποσυμπίεσης της Μόριας – 5,5 χιλιάδες πρόσφυγες ζουν σε εγκαταστάσεις 2,5 χιλιάδων

Επιχείρηση αποσυμπίεσης της Μόριας – 5,5 χιλιάδες πρόσφυγες ζουν σε εγκαταστάσεις 2,5 χιλιάδων

Στην Αττική και ακολούθως σε άλλες περιοχές της Ελλάδας μετακινούνται πρόσφυγες από τη Μόρια της Λέσβου, σε μια προσπάθεια να εκτονωθεί το εκρηκτικό κλίμα που έχει δημιουργήσει στον καταυλισμό ο υπέρογκος αριθμός προσφύγων. 

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στον καταυλισμό διαμένουν περισσότερα από 5,5 χιλιάδες άτομα όταν οι υποδομές σε αυτό είναι για 2,5 χιλιάδες.Τα άτομα που θα μετακινηθούν ανήκουν κατά προτεραιότητα σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Τις τελευταίες ημέρες μεταφέρθηκαν από τη Μόρια περίπου 300 άτομα, ενώ την Πέμπτη, κατά την επίσκεψη των γγ Μετανάστευσης Μιλτιάδη Κλάπα και Υποδοχής Ανδρέα Γκουγκουλή αποφασίστηκε μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου να έχουν αποχωρήσει από το νησί άλλα 1.500 άτομα.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Λέσβο, περιμένοντας να συζητηθεί η αίτηση ασύλου που έχουν υποβάλλει, βρίσκονται εγκλωβισμένα περισσότερα από 7,5 χιλιάδες άτομα, αριθμός ρεκόρ από την υπογραφή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωση – Τουρκίας το Μάρτιο του 2016, μέχρι σήμερα.

Στο μεταξύ, η κατάσταση στη Μόρια είναι εκρηκτική. Εκατοντάδες άτομα μεταξύ των οποίων πάρα πολλές οικογένειες με μικρά παιδιά διαμένουν σε σκηνές που έχουν τοποθετηθεί σε κτήματα γύρω από τον καταυλισμό. Ασφυκτική είναι η κατάσταση και μέσα στον καταυλισμό.

Η κατάσταση αναμένεται να γίνει καλύτερη όταν μεγάλο μέρος του καταυλισμού που σήμερα κατέχεται από την υπηρεσία ασύλου θα απελευθερωθεί αφού η υπηρεσία μετακομίζει σε άλλο κτίριο. Οι κτιριακές υποδομές της υπηρεσίας ασύλου αναμένεται να απελευθερώσουν χώρους για τη στέγαση περισσότερων των 500 ατόμων.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter