Επιχείρηση διαχείρισης ζημίας από Μαξίμου απέναντι στο γαλάζιο αίτημα παραιτήσεων

Επιχείρηση διαχείρισης ζημίας από Μαξίμου απέναντι στο γαλάζιο αίτημα παραιτήσεων

Το φαινόμενο της κακοκαιρίας «Ελπίδα» υποχωρεί, και μαζί του και οι ελπίδες της κυβέρνησης να περάσει αναίμακτα και αυτή την κρίση. Από το μεσημέρι της Τρίτης, ο Νικήτας Κακλαμάνης πρόσθεσε τη φωνή του σε αυτή του Γιώργου Κύρτσου ζητώντας παραιτήσεις. Την ίδια ώρα, ο Άκης Σκέρτσος πασχίζει να διασκεδάσει τις εντυπώσεις προαναγγέλλοντας απόδοση ευθυνών «όταν τελειώσει η μάχη», και οι δύο υπουργοί Στυλιανίδης-Καραμανλής που βρίσκονται στο στόχαστρο πασχίζουν από την πλευρά τους να τις αποποιηθούν.

«Εάν ο Μητσοτάκης θέλει να προστατεύσει ότι απέμεινε από την αξιοπιστία της κυβέρνησης και την προοπτική της, πρέπει να ζητήσει παραιτήσεις. Επιτελείο και κυβέρνηση περνούν κάτω από τον πήχη σε κρίσιμα ζητήματα. Η κοινή γνώμη δεν δέχεται ένα τόσο χαμηλό επίπεδο διακυβέρνησης» έγραψε το μεσημέρι της Τρίτης ο συνήθως επικριτικός Γιώργος Κύρτσος στα κοινωνικά του δίκτυα.

Αυτή τη φορά όμως, ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας δεν ήταν μόνος του, αφού ο Νικήτας Κακλαμάνης εξέφρασε την αγανάκτησή που συναντάται και σε άλλους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. «Αισθάνομαι ντροπή για όσα είδα χθες. Ζητάω προσωπικά συγγνώμη για το χάος. Πρέπει να πέσουν κεφάλια υπουργών» δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Βουλής, ενώ από το πρωί της Τρίτης, στον φιλοκυβερνητικό Τύπο κάνουν παρέλαση των ονόματα των πιθανών αποδιοπομπαίων τράγων.

Διαβάστε επίσης: Τα αντίθετα ρεύματα της εγκλωβισμένης κυβέρνησης Μητσοτάκη στην Αττική Οδό

Πρώτος και κύριος επιλαχοντας, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, που εντάχθηκε στην κυβέρνηση προ ολίγων μηνών. Είναι γεγονός πως η πλειοψηφία των φιλικών ΜΜΕ προς την κυβέρνηση τον είχε βάλει στο κάδρο των ευθυνών πριν καν εκδηλωθεί το φιάσκο της διαχείρισης της κακοκαιρίας. Και δεν είναι διόλου τυχαίο, αφού εκτός των «ευρωπαϊκών καταβολών» του, είναι γνωστό πως αποτέλεσε προσωπική πρόταση του Ευρωπαίου Επιτρόπου, Μαργαρίτη Σχοινά, τον οποίο τελευταίως εμφανίζουν να προαλείφεται ως πιθανός «συνεναιτικός πρωθυπουργός» προς διορισμό.

Ο Στυλιανίδης εμφανίστηκε το βράδυ της Τρίτης στον ΣΚΑΪ, παραδεχόμενος «ελλείψεις και ανεπάρκειες», χωρίς ωστόσο να ξεφύγει από την απογοητευτική εικόνα που έδωσε τη Δευτέρα.

Ομοίως και ο Κώστας Καραμανλής, που βρέθηκε εξίσου το στόχαστρο φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ ως «άφαντος», όπως και ο υφυπουργός του, Γ. Καραγιάννης. Σε συνέντευξή του στο Mega το βράδυ της Τρίτης, ο υπουργός Υποδομών κατάφερε να εξοργίσει ακόμα και την παρουσιάστρια του δελτίου, Ράνια Τζίμα, όταν υποστήριξε πως «το κράτος στάθηκε όρθιο». Παράλληλα, υποσχέθηκε μία Επιτροπή που θα εξετάσει «ποιος έχει την ευθύνη». Στο κάδρο βρίσκεται και ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατουλης, πλην όμως πρόκειται για εκλεγμένο και οι διαδικασίες είναι διαφορετικές.

Την ώρα που οι δύο υπουργοί που βρίσκονται στο επίκεντρο των ευθυνών προσπαθούσαν να ωραιοποιήσουν την κατάσταση και να αποσείσουν από πάνω τους τις ευθύνες, ο δεύτερος τη τάξει -μετά τον παροπλισμένο ελέω Φουρθιώτη, Γιώργο Γεραπετρίτη- στενότατος συνεργάτης του πρωθυπουργού, Άκης Σκέρτσος, εμφανιζόταν και αυτός για να δώσει το μήνυμα της παρουσίας του Μεγάρου Μαξίμου.

Ο έτερος υπουργός Επικρατείας εμφανίστηκε στο Star Channel, προκαλώντας και αυτός το κοινό αίσθημα με αναφορές σε «ασκήσεις» και σε «νέο υπουργείο, τώρα μαθαίνουμε». «Ευθύνες θα αποδοθούν, στην ώρα τους όμως, τώρα είμαστε ακόμα στη μάχη» υποστήριξε, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να «πέσουν κεφάλια», όπως ζητείται από συμπολίτευση και αντιπολίτευση, την ώρα που οι μόνοι που έχουν αναλάβει την ευθύνη τους είναι οι ιθύνοντες της Αττικής Οδού.

Σε κάθε περίπτωση, υπό την πίεση της έντονης κριτικής πολιτών και αντιπολίτευσης για την πολυήμερη εξαφάνισή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε για το πρωί της Τετάρτης ένα υπουργικό συμβούλιο που θα περιστραφεί γύρω από την έντονη κακοκαιρία και τη διαχείρισή της. Πράγμα που σημαίνει πως αναμένονται με ενδιαφέρον, τόσο η εισήγηση του πρωθυπουργού, όσο και αυτές των αρμόδιων παραγόντων που βρέθηκαν σήμερα εκτεθειμένοι.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter