Επιχείρηση κάλυψης Μητσοτάκη από Οικονόμου για τις υποκλοπές

Επιχείρηση κάλυψης Μητσοτάκη από Οικονόμου για τις υποκλοπές

Oι πληροφορίες από την καρδιά της Ευρώπης φέρνουν τη Europol -τουλάχιστον- σε έλεγχο των ελληνικών αρχών για τις έρευνές τους για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων στην Ελλάδα, ενώ τα μέλη της Επιτροπής PEGA του ευρωκοινοβουλίου μετρούν αντίστροφα για να βρεθούν στη χώρα μας ώστε να μιλήσουν με στελέχη της κυβέρνησης και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Την ίδια ώρα κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα διά στόματος κυβερνητικού εκπροσώπου.

Μία τοποθέτηση δηλωτική της πρόθεσης της κυβέρνησης να καλύψει με πέπλο προστασίας τόσο τον ίδιο τον πρωθυπουργό, όσο και τις ευθύνες που βαρύνουν το Μέγαρο Μαξίμου για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων επεφύλαξε ο Γιάννης Οικονόμου τη Δευτέρα, απέναντι στα ερωτήματα του documentonews.gr για το αίτημα της Europol στις ελληνικές αρχές περί διεξαγωγής ή όχι ποινικής έρευνα για το σκάνδαλο, καθώς και για την επερχόμενη επίσκεψη των ευρωβουλευτών-μελών της επιτροπής PEGA της ευρωβουλής, που αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του news247.gr, η Europol ενημέρωσε την επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου πως ζήτησε να μάθει αν διεξάγεται ποινική έρευνα για τις υποκλοπές. Κατά τις πληροφορίες που μεταφέρονται, η ευρωπαϊκή αστυνομική υπηρεσία ενημερώνει την PEGA πως ήδη έχει επικοινωνήσει με συγκεκριμένα κράτη μέλη, ζητώντας να μάθει λεπτομέρειες για το κατά πόσο διεξάγεται η «προβλεπόμενη ποινική έρευνα».

Η επιστολή έχει συνταχθεί στις 13 Οκτωβρίου από την επικεφαλής της Europol, Κάθριν ντε Μπόλε και απευθύνεται στον προεδρεύοντα της PEGA, Γερούν Λένερς. Με αυτήν, ανταποκρίνεται στην επιστολή-πρόσκληση που της είχε απευθύνει η PEGA, στις 28 Σεπτεμβρίου, ώστε να ενεργοποιηθεί για τις υποθέσεις υποκλοπών, αφήνοντας τότε αιχμές πως οι εθνικές αρχές τεσσάρων χωρών, μεταξύ αυτών και της Ελλάδας, δεν δείχνουν ιδιαίτερη θέρμη για διεξαγωγή έρευνας σε βάθος.

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών της Δευτέρας θέσαμε στον εκπρόσωπο της κυβέρνησης ερωτήματα, τόσο για το εάν η κυβέρνηση έχει δεχθεί κάποιοι τέτοιο αίτημα από τη Europol, όσο και για το εάν η PEGA έχει αιτηθεί συνάντηση με στελέχη της κυβέρνησης, καθώς και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως έχει αναφερθεί πως προτίθεται να πράξει.

«Δεν είναι σε γνώση μου κάποιο αίτημα της Europol προς την ελληνική πλευρά» δήλωσε ο Γ. Οικονόμου για το αίτημα της ευρωπαϊκής αστυνομίας, συμπληρώνοντας πως «νομίζω ότι η συνεργασία της ελληνικής αστυνομίας με τη Europol είναι υποδειγματική, οπότε οποιοδήποτε αίτημα θα απαντηθεί». Όπως φαίνεται, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν διαψεύδει τις σχετικές πληροφορίες, αλλά επιχειρεί να διατηρήσει τις επαφές της Europol με τις ελληνικές αρχές σε επίπεδο «υπηρεσιακό»

Σημειώνεται πάντως πως το ενδεχόμενο της εμπλοκής της Europol συζητήθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο της υπηρεσίας, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 11 και 12 Οκτωβρίου, δηλαδή δύο ημέρες πριν την σύνταξη της επιστολής προς την PEGA. Εκεί τα μέλη του ΔΣ, τόνισαν πως τα ζητήματα εθνικής ασφάλειας εξακολουθούν να παραμένουν στην αποκλειστική ευθύνη του κάθε κράτους μέλους, σύμφωνα με το άρθρο 4 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο η Europol προτίθεται να κάνει πλήρη χρήση της νέας νομοθεσίας που τέθηκε σε εφαρμογή από τον Ιούνιο του 2022. Σύμφωνα με αυτήν, η ευρωπαϊκή αστυνομική υπηρεσία, μπορεί να προτείνει στις αστυνομικές αρχές του κάθε κράτους μέλους ακόμη και να αναλάβει η ίδια την έρευνα για μια εγκληματική δραστηριότητα, αν εκτιμήσει πως πλήττονται τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναφορικά δε με τις συναντήσεις κυβερνητικών στελεχών και του πρωθυπουργού με τα μέλη της επιτροπής PEGA, που αναμένονται τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε μεν πως «θα υπάρχει συνάντησή τους με κυβερνητικούς αξιωματούχους. Η κυβέρνηση έχει πει ότι ποτέ δεν έχει αρνηθεί τη συνεργασία με ευρωπαϊκές αρχές, σε ότι αφορά στα ζητήματα που διερευνούν», χωρίς όμως αναφορά στο τι προτίθεται να πράξει ο πρωθυπουργός σε ένα τέτοιο αίτημα για τη δική του ακρόαση.

«Και βεβαίως και η ελληνική κυβέρνηση ποτέ δεν έχει αρνηθεί τη συνεργασία στον τρόπο αντιμετώπισης των κακόβουλων λογισμικών, όπως πολλές φορές έχουμε αναφερθεί στο παρελθόν, και από αυτό εδώ το βήμα αλλά και με άλλες ευκαιρίες» αρκέστηκε να καταλήξει στην απάντησή του.

Υπενθυμίζεται πάντως πως σε σχετικό ερώτημα του documentonews.gr στον κυβερνητικό εκπρόσωπο από τις 6 Οκτωβρίου για το εάν ο Κυρ. Μητσοτάκης θα αποδεχτεί μία «πρόσκληση» των μελών της PEGA να καταθέσει για το πολύκροτο σκάνδαλο με την υπογραφή του, το Μέγαρο Μαξίμου απέρριψε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να διαμηνύει τότε πως «ο πρωθυπουργός δεν έχει να προσθέσει κάτι παραπάνω σε αυτή την ιστορία, έχει τοποθετηθεί δημόσια».

Διαβάστε επίσης: Κρύβεται πίσω από την ανωνυμία του ευυπόληπτου βιαστή των Ιωαννίνων η Νέα Δημοκρατία για την «ομερτά»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter