«Επνιξαν» τα ελικόπτερα για να απαντήσουν στο Documento

«Επνιξαν» τα ελικόπτερα για να απαντήσουν στο Documento

«Τίποτε δεν συνέβη» στο Στεφανοβίκειο, ανέκρουαν φερέφωνα, αλλά και καλοπροαίρετοι πολίτες, όταν διάβασαν τις ανακοινώσεις του ΓΕΣ, µε τις οποίες επιχειρούσε να απαντήσει στο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Documento που µε εικόνες και στοιχεία είχε δηµοσιοποιήσει το γεγονός ότι η 1η ΤΑΞΑΣ στο Στεφανοβίκειο, η µεγαλύτερη βάση ελικοπτέρων στη χώρα, είχε πληµµυρίσει ολοσχερώς. H ηγεσία του στρατεύµατος προτίµησε να χάσει χρόνο φωτογραφίζοντας τα στεγνωµένα ελικόπτερα προκειµένου να απαντήσουν στο Documento, αντί να ασχοληθούν µε την επιτακτική ανάγκη της διάσωσης του αµυντικού υλικού της χώρας.

Το ΓΕΣ, το οποίο ανέλαβε το βάρος της αντίκρουσης του ρεπορτάζ, σε αντίθεση µε το ΓΕΕΘΑ που κρυβόταν µεγαλειωδώς, υπέπεσε στη δηµοσίευση ξεκάθαρων ψεµάτων, τα οποία όµως κατέρρεαν σαν χάρτινοι πύργοι λίγες ώρες µετά. Εβδοµάδες αργότερα τη σκυτάλη πήρε ο 519c. Ο Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος φρόντισε να σκηνοθετήσει την ελληνική εκδοχή του «Αποκάλυψη τώρα!» µε εικόνες από την άσκηση «Πέλεκυς 1», σε µια ανεπιτυχή προσπάθεια να πείσει επικοινωνιακά ότι «δεν πάθαµε και τίποτε». Μόνο που το σενάριό του προκαλεί ακόµη περισσότερα ερωτήµατα. Το εντυπωσιακό βιντεάκι µε την εµβατηριακή µουσική υπόκρουση που δηµοσίευσε ο Α/ΓΕΕΘΑ στα social media αποτύπωσε την εργαλειοποίηση του αµυντικού υλικού της χώρας προς όφελος της επικοινωνιακής του κυριαρχίας εντός και εκτός στρατεύµατος, αλλά –κυρίως– ορισµένες ιδιαίτερα ανησυχητικές «απουσίες» ελικοπτέρων. Πόσα λοιπόν είναι τα «πνιγµένα» ελικόπτερα και πώς αποτιµάται η ζηµιά για τους Ελληνες πολίτες, τόσο οικονοµικά όσο και σε επίπεδο ασφάλειας;

Πλέον η πραγµατικότητα είναι αδυσώπητη και δυστυχώς βρίσκεται στον πάτο της λιµνοθάλασσας που σκέπασε το Στεφανοβίκειο. Μπορεί οι αρµόδιοι που ευθύνονται για την τραγική κατάσταση να εξαπολύουν απειλές κατά πάντων προκειµένου να κλείσουν τα στόµατα όσων έχουν πραγµατική αγωνία για την άµυνα της χώρας, όµως οι επιβεβαιωµένες πληροφορίες που φτάνουν στο Documento από διαφορετικές πηγές επικυρώνουν τα αρχικά συµπεράσµατα περί απόλυτου χάους.

Το ΓΕΣ έχει αποτυπώσει σε φωτογραφίες και βίντεο την ολιγωρία του, έχει αποδείξει µόνο του τα ψέµατά του και πλέον ελέγχεται ακόµη και για τις αποφάσεις που έλαβε µετά τις απαράδεκτες εικόνες που αποκάλυψε το Documento. ∆υστυχώς, η επίσηµη ενηµέρωση για το θέµα έχει ξεµείνει στις 9 Σεπτεµβρίου 2023. Εκτοτε, σιγή ασυρµάτου, αλλά και οργασµός εγκληµατικών αποφάσεων και «µητσοτακικών» επικοινωνιακών επιθέσεων. Η εθνική άµυνα στον πάτο της λιµνοθάλασσας.

Αντί να εκκενώσουν το στρατόπεδο στο Στεφανοβίκειο, επέλεξαν να τα μεταφέρουν σε περιοχή της βάσης που ακόμη δεν είχε πλημμυρίσει για να τα φωτογραφίσουν «στεγνά»

Οι εξοργιστικές πληροφορίες περί ελικοπτέρων-ναυαγίων στο πληµµυρισµένο Στεφανοβίκειο αποκτούν ιδιαίτερη αξία αν αναλογιστεί κανείς τις εγκληµατικές προτεραιότητες που αποδεδειγµένα είχε το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ) κατά τη «διαχείριση» της αντιµετώπισης των πληµµυρικών φαινοµένων στη βάση ελικοπτέρων. Συγκεκριµένα, όταν δηµοσιεύτηκε το πρωτοσέλιδο του Documento της 10ης Σεπτεµβρίου το ΓΕΣ έσπευσε µε ανακοίνωσή του να υποστηρίξει ότι τα ελικόπτερα που εικονίζονταν ήταν όλα «παροπλισµένα». Η εφηµερίδα επανήλθε µε νέες φωτογραφίες από Apache που βρίσκονταν στην πληµµυρισµένη πίστα. Ετσι, το ΓΕΣ, αντί έστω και την τελευταία στιγµή να επιχειρήσει την εκκένωση του στρατοπέδου, προτίµησε να µεταφέρει τα ελικόπτερα σε περιοχή της βάσης που ακόµη δεν είχε πληµµυρίσει προκειµένου να τα φωτογραφίσει «στεγνά» και να… την πει στο Documento, δηµοσιεύοντας τις συγκεκριµένες εικόνες και υποστηρίζοντας ότι «όλα τα Ε/Π είναι ασφαλή».

«Οταν βγήκαν αυτές οι πρώτες απογοητευτικές φωτογραφίες έγινε µια τεράστια προσπάθεια να διαψευστεί αυτή η εικόνα µε ψέµατα. Επειδή όµως τα ψέµατα έχουν κοντά πόδια, πολύ γρήγορα αποδείχτηκε ότι δεν µπορούν να στηριχτούν γιατί το ένα ψέµα φέρνει το άλλο και τελικά αναγκαστήκανε να πουν µισή αλήθεια» αναφέρει στο Documento ο επίτιµος αρχηγός ΓΕΣ, στρατηγός Γεώργιος Καµπάς.

«Το θέµα είναι ότι µε όλα αυτά τα πισωγυρίσµατα, τα ψέµατα, τις µισές αλήθειες χάνει ο κόσµος την εµπιστοσύνη στα λεγόµενα των Ενόπλων ∆υνάµεων. Υστερα απ’ όλα αυτά ακόµη κι εγώ που προέρχοµαι από τον στρατό έχω αρχίσει να έχω αµφιβολίες. Αυτά είναι τα θεµέλια των Ενόπλων ∆υνάµεων. Οταν αρχίσει να χάνεται η εµπιστοσύνη του ελληνικού λαού, έστω και για το αν λέει αλήθεια ή ψέµατα, αρχίζει να κλονίζεται το θεµέλιο. Πρέπει γρήγορα να γίνουν ενέργειες για να αποσοβηθεί αυτό το αίσθηµα που αρχίζει να δηµιουργείται» τονίζει ο πρώην αρχηγός του ΓΕΣ µιλώντας στο Documento.

Φυσικά, η ίδια η πραγµατικότητα οδήγησε το ΓΕΣ το ίδιο βράδυ να ενεργοποιήσει µε µνηµειώδη και εγκληµατική καθυστέρηση τη διαδικασία εκκένωσης όσων ελικοπτέρων µπορούσαν ακόµη να πετάξουν µε ασφάλεια προς την αεροπορική βάση της Νέας Αγχιάλου. Την εποµένη άλλωστε ήρθε και η πλήρης διάψευση των αρχικών ανακοινώσεων του ΓΕΣ περί παροπλισµένων ελικοπτέρων Huey όταν σε τηλεοπτικό ρεπορτάζ του Σκάι εµφανίστηκε να επιχειρεί σε πληγείσες περιοχές το ίδιο ελικόπτερο το οποίο σε βίντεο του Documento φαινόταν να σέρνεται από στρατιωτικούς για να αποµακρυνθεί από τα νερά του Στεφανοβικείου. Πλέον, «απελευθερωµένο» από το αρχικό ψέµα περί παροπλισµένων Huey που είχε καταπέσει, ο Α/ΓΕΕΘΑ δηµοσίευσε την περασµένη Πέµπτη βίντεο όπου απεικονίζονται πολλά Huey να συµµετέχουν σε τελετουργική επίδειξη που βαφτίστηκε «άσκηση».

Ούτε παροπλισµένα λοιπόν ούτε «ασφαλή».

Τα ανέσυραν νύχτα

Σύµφωνα µε δηµοσιογραφικές πληροφορίες, δύο εβδοµάδες µετά τη βύθιση της 1ης ΤΑΞΑΣ στο Στεφανοβίκειο, το ΓΕΣ αποφάσισε να πραγµατοποιήσει επιχείρηση ανέλκυσης των καταποντισµένων ελικοπτέρων. Υπό τον φόβο νέων φωτογραφιών που θα εξέθεταν ακόµη περισσότερο την ηγεσία του Στρατού Ξηράς και φυσικά του Α/ΓΕΕΘΑ, η επιχείρηση φέρεται να έγινε µεσάνυχτα, ενώ η µεταφορά των ελικοπτέρων που «ψαρεύτηκαν» από τον πάτο της λίµνης Κάρλα έγινε υπό άκρα µυστικότητα προς τη στρατιωτική βάση του Βελεστίνου, όπου βρίσκονται κρυµµένα από τα αδιάκριτα βλέµµατα ανάµεσα σε κτίρια.

Οι πληροφορίες του Documento κάνουν λόγο για 9 Apache και 19-20 Kiowa, τα οποία τελικά βρέθηκαν στον πάτο της λίµνης για περισσότερο από δύο εβδοµάδες. Τόσο τα Apache όσο και τα Kiowa είναι επιθετικά ελικόπτερα.

Τα υπόλοιπα ελικόπτερα είτε αποµακρύνθηκαν µετά την αποκάλυψη του Documento που προκάλεσε ιδιαίτερα αιχµηρά σχόλια εντός του στρατεύµατος είτε εντός των επόµενων ηµερών και πριν από την ολοκληρωτική βύθιση του στρατοπέδου.

Βραχυκύκλωσαν οι πόρτες

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ελικόπτερα που βρίσκονταν στα υπόστεγα επισκευής/συντήρησης δεν µπόρεσαν ποτέ να αποµακρυνθούν, αφού κατά τη διάρκεια της πληµµύρας και προτού ακόµη βυθιστεί ολόκληρο το στρατόπεδο οι πόρτες των υπόστεγων είχαν βραχυκυκλώσει και ήταν αδύνατο να ανοίξουν εγκαίρως, ενώ ακόµη και τα ελικόπτερα ήταν σε στάδιο της επισκευής που δεν τους επέτρεπε να είναι λειτουργικά. «Σε τέτοιες καταστάσεις στον στρατό δεν κάθεσαι να σκεφτείς αν βραχυκύκλωσε η πόρτα. Τη ρίχνεις και το βγάζεις γιατί αυτό που έχει µέσα στοιχίζει πολύ περισσότερα σε σχέση µε την πόρτα. Αν δεν σκέφτηκαν έτσι, αιφνιδιάζοµαι δυσάρεστα» δηλώνει για το θέµα ο στρατηγός Καµπάς.

Στον πάτο του Στεφανοβικείου φέρεται να βρέθηκαν εκτός από τα ελικόπτερα και χιλιάδες ανταλλακτικά, οπλισµός, φορητά ηλεκτρονικά εξαρτήµατα, καθώς και εγκατεστηµένες εργαλειοµηχανές. Ολα αυτά –πλην των εργαλειοµηχανών– θα µπορούσαν ενδεχοµένως να είχαν σωθεί αν είχαν µεταφερθεί εγκαίρως σε ασφαλή τοποθεσία.

Τα κρίσιµα ερωτήµατα στα οποία καλείται να απαντήσει όµως η ηγεσία του στρατεύµατος είναι τα εξής: Πόσα και τι είδους ελικόπτερα έχουν απολέσει οι Ενοπλες ∆υνάµεις λόγω της πληµµύρας και µετέπειτα της βύθισης της βάσης του Στεφανοβικείου; Σε τι ποσό αποτιµάται η ζηµιά του ελληνικού δηµοσίου από τις καθυστερηµένες και –εκ του αποτελέσµατος– λανθασµένες αποφάσεις της στρατιωτικής ηγεσίας; Επιβεβαιώνεται η εκτίµηση ότι συνολικά οι ζηµιές από τις καταστροφές των Apache (50 εκατ. ευρώ έκαστο), των Kiowa και των Huey, των ανταλλακτικών τους, των οπλικών συστηµάτων, των ηλεκτρονικών συστηµάτων και των εργαλειοµηχανών αποτιµώνται σε 2-2,5 δισ. ευρώ;

Το Μαξίµου δείχνει ∆ένδια

Πάντως προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον το γεγονός ότι αν και έχει χαθεί ολοκληρωτικά µια ολόκληρη, κρίσιµης σηµασίας στρατιωτική µονάδα, το ΓΕΕΘΑ τηρεί σιγήν ιχθύος. Από την πρώτη ηµέρα της κρίσης και µέχρι σήµερα δεν έχει εκδώσει ούτε µία ανακοίνωση αναφορικά µε το Στεφανοβίκειο, αφήνοντας να κάνει τη «βρόµικη δουλειά» το ΓΕΣ.

Ο στρατηγός Καµπάς είναι αιχµηρός όταν ζητάµε το σχόλιό του γι’ αυτή την πρακτική. «Το ΓΕΕΘΑ για όλα τα θέµατα παίρνει τον πρώτο ρόλο, όµως µόλις γίνει η “στραβή”, όπως και στην Αγχίαλο, στα δύσκολα δηλαδή, αφήνεται ο υφιστάµενος, δηλαδή το ΓΕΣ ή το ΓΕΑ να βγάλουν το φίδι απ’ την τρύπα και το ΓΕΕΘΑ παρακολουθεί από µακριά» αναφέρει.

Το Μέγαρο Μαξίµου από την πλευρά του επιµένει να επιλέγει την «άµυνα» της επίρριψης ευθυνών σε άλλους. Σε ερώτηση του Documento και του Μηνά Κωνσταντίνου στην ενηµέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη η κυβέρνηση για µία ακόµη φορά κρύφτηκε πίσω από το υπουργείο Αµυνας τού –όχι και τόσο συµπαθούς στον πρωθυπουργό– Νίκου ∆ένδια. «∆εν θα υπήρχε καµία περίπτωση να συνέβαινε κάτι και να το έκρυβαν οι Ενοπλες ∆υνάµεις» απάντησε ανερυθρίαστα ο Παύλ. Μαρινάκης.

«∆εν υπάρχει καµία ενηµέρωση, καµία πληροφορία από το αρµόδιο υπουργείο για διακινδύνευση του στρατοπέδου ή µη λειτουργικότητά του, είτε των εξοπλισµών του στρατοπέδου. Αυτό είναι σηµαντικό να καταστεί σαφές» ανέφερε στην απάντησή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, την ώρα που η… πραγµατικότητα επιµένει σε αντίθετο τόνο. Σηµειώνεται πως πληροφορίες αναφέρονται σε ζηµιές δισ. ευρώ στη βάση των στρατιωτικών ελικοπτέρων, ενώ γίνεται λόγος ακόµη και για «τίτλους τέλους» στη βάση του Στεφανοβικείου.

«Και δεν θα υπήρχε και καµία περίπτωση να συνέβαινε κάτι και να το έκρυβαν οι Ενοπλες ∆υνάµεις. Οπότε το διαψεύδω, δεν υπάρχει τέτοια ενηµέρωση ούτε πληροφόρηση» κατέληξε στη δήλωσή του ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ρίχνοντας άλλη µία φορά το µπαλάκι των ευθυνών σε υπουργείο Αµυνας και ηγεσία των Ενόπλων ∆υνάµεων, δηλαδή στον Ν. ∆ένδια και τον στρατηγό Κων. Φλώρο.

Κύριοι του ΓΕΕΘΑ, απαντήστε

  1. Πόσα και τι είδους ελικόπτερα έχασαν οι Ενοπλες Δυνάμεις από την πλημμύρα και, μετέπειτα, από τη βύθιση της βάσης του Στεφανοβικείου;

2. Πόσο αποτιμάται η ζημιά του ελληνικού δημοσίου από τις καθυστερημένες και –εκ του αποτελέσματος– λανθασμένες αποφάσεις της στρατιωτικής ηγεσίας;

3.Ισχύει η εκτίμηση ότι συνολικά οι ζημιές από τις καταστροφές των Apache (50 εκατ. ευρώ έκαστο), των Kiowa και των Huey, των ανταλλακτικών τους, των οπλικών συστημάτων, των ηλεκτρονικών συστημάτων και των εργαλειομηχανών αποτιμώνται σε 2-2,5 δισ. ευρώ;

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter