ΕΠΟ κατά Αυγενάκη: «Αν σε αυτή τη χώρα χρειάζεται κάπου προσωρινή διοίκηση, αυτή πρέπει να διοριστεί στο Υπουργείο του»

ΕΠΟ κατά Αυγενάκη: «Αν σε αυτή τη χώρα χρειάζεται κάπου προσωρινή διοίκηση, αυτή πρέπει να διοριστεί στο Υπουργείο του»

Σήμερα ξεκινάει στη Βουλή η διαβούλευση για το σχέδιο νόμου για την οπαδική βία, ενώ σε αυτό συμπεριλήφθηκε και διάταξη στην οποία αναφέρεται ότι «στο ΔΣ της ΕΠΟ συμμετέχουν, χωρίς δικαίωμα ψήφου, καλούμενοι στις συνεδριάσεις, οι εκπρόσωποι του ΠΣΑΠ, της ΟΔΠΕ και της Ομοσπονδίας Προπονητών Ποδοσφαίρου Ελλάδος». Η συγκεκριμένη διάταξη προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ΕΠΟ που με επιστολή της ζήτησε την παρέμβαση των FIFA – UEFA. Σε ανακοίνωση της η διοίκηση Δημητρίου επισημαίνει ότι ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης «καταστρατηγεί για πολλοστή φορά με τον πλέον αυθαίρετο και ωμό τρόπο την Ολιστική Μελέτη των FIFA και UEFA και επιδεικνύει πρωτοφανή περιφρόνηση προς το διεθνώς κατοχυρωμένο Αυτοδιοίκητο του Αθλητικού Κινήματος και, κατά συνέπεια, προς τα Καταστατικά των FIFA, UEFA και ΕΠΟ». Και η ανακοίνωση καταλήγει πως «αν σε αυτή τη χώρα χρειάζεται κάπου προσωρινή διοίκηση, αυτή πρέπει να διοριστεί στο Υπουργείο του».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΠΟ:

«Καταστρατηγώντας για πολλοστή φορά με τον πλέον αυθαίρετο και ωμό τρόπο την Ολιστική Μελέτη των FIFA και UEFA και επιδεικνύοντας πρωτοφανή περιφρόνηση προς το διεθνώς κατοχυρωμένο Αυτοδιοίκητο του Αθλητικού Κινήματος και, κατά συνέπεια, προς τα Καταστατικά των FIFA, UEFA και ΕΠΟ, ο Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Ελευθέριος Αυγενάκης κατέθεσε για μία ακόμη φορά, με τον πλέον πραξικοπηματικό τρόπο και χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση, διάταξη νόμου στη Βουλή των Ελλήνων, με την οποία παραβιάζει βίαια και κατάφωρα το νέο Καταστατικό της ΕΠΟ.

Υπενθυμίζουμε ότι το νέο Καταστατικό της ΕΠΟ βασίζεται στη “Μελέτη για το Ελληνικό Ποδόσφαιρο, η οποία προκύπτει από τη δήλωση προθέσεων μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας, της FIFA και της UEFA” (Ολιστική Μελέτη), αποτελεί προϊόν μακροχρόνιας στενής συνεργασίας των διεθνών ποδοσφαιρικών αρχών και της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, υιοθετήθηκε ομόφωνα από τη Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ, επικυρώθηκε εγγράφως από τη FIFA και την UEFA τον Δεκέμβριο του 2021 και εγκρίθηκε χωρίς καμία παρατήρηση από το Ειρηνοδικείο Αθηνών τον Φεβρουάριο του 2022.

Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία καταδικάζει με τον πλέον έντονο τρόπο τις δικτατορικές μεθόδους με τις οποίες ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού επιχειρεί και πάλι να χειραγωγήσει τις αυτόνομες εσωτερικές λειτουργίες του Ελληνικού Ποδοσφαίρου, επιβάλλοντας αντικαταστατικές διατάξεις που προφανώς εξυπηρετούν τον τρόπο που πολιτεύεται, και ήδη ενημέρωσε εγγράφως τις FIFA και UEFA στις οποίες και απέστειλε όλα τα σχετικά στοιχεία ζητώντας την άμεση παρέμβασή τους.

Άλλωστε, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πλέον και σε εκείνες ότι ο μοναδικός στην Ελλάδα που καταστρατηγεί και παραβιάζει την Ολιστική Μελέτη είναι ο αυτοαποκαλούμενος εκσυγχρονιστής του Ελληνικού Αθλητισμού, κ. Αυγενάκης, και πως αν σε αυτή τη χώρα χρειάζεται κάπου προσωρινή διοίκηση, αυτή πρέπει να διοριστεί στο Υπουργείο του».

Η επιστολή σε FIFA – UEFA

Η ΕΠΟ δημοσιοποίησε και την επιστολή που έστειλε σε FIFA – UEFA:

«Όπως είχατε από ημερών ενημερωθεί, η Ελληνική Κυβέρνηση στα πλαίσια της λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας στη χώρα, προτίθετο να καταθέσει άμεσα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο σχετικό νομοσχέδιο. Το περιεχόμενο του νομοσχεδίου περιήλθε σε γνώση μας χθες 1 Μαρτίου 2022 και στις διατάξεις του, προς μεγάλη έκπληξή μας, περιλαμβάνεται ειδική ρύθμιση, η οποία αφορά στη λειτουργία της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ.

Συγκεκριμένα στο άρθρο 45 (σελ. 37) αναφέρεται κατά λέξη: “Στο ΔΣ της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας συμμετέχουν, χωρίς δικαίωμα ψήφου, καλούμενοι στις συνεδριάσεις, οι εκπρόσωποι του Πανελληνίου Συνδέσμου Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών, της Ομοσπονδίας Διαιτητών Ποδοσφαίρου Ελλάδος και της Ομοσπονδίας Προπονητών Ποδοσφαίρου Ελλάδος.”

Η συγκεκριμένη διάταξη η οποία σήμερα συζητείται στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Ελληνικής Βουλής, αποτελεί μία ακόμα ωμή παρέμβαση του Υφυπουργού Πολιτισμού & Αθλητισμού στην ανεξαρτησία και το αυτοδιοίκητο του Ελληνικού Ποδοσφαίρου, καθώς ουδεμία σχετική διαβούλευση με την ΕΠΟ είχε προηγηθεί, το σημαντικότερο δε είναι ότι παραβιάζει κατάφωρα τα άρθρα 33, 34 και 35 του νέου Καταστατικού της ΕΠΟ το οποίο ομόφωνα εγκρίθηκε στη Γενική Συνέλευση της 27ης Αυγούστου 2021 από τα Μέλη της ΓΣ της ΕΠΟ και εγγράφως επικυρώθηκε από τη FIFA και την UEFA με βάση την από 23/12/2021 επιστολή σας.

Κύριοι, Έγιναν πρόσφατα δημόσια γνωστές από τον ίδιο τον κ. Αυγενάκη οι προθέσεις του στο άμεσο μέλλον να προχωρήσει σε νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα στοχεύσουν στην κατάλυση κάθε έννοιας αυτοδιοίκητου και σεβασμού στην ανεξαρτησία της διοίκησης του Ποδοσφαίρου μέσω παρεμβάσεων στο εκλογικό σύστημα, τη σύνθεση της Γενικής Συνέλευσης και την Ελληνική Διαιτησία, στοιχεία που αποτελούν τον πυρήνα του αυτοδιοίκητου όπως αναφέρεται στα καταστατικά των FIFA και UEFA και οι οποίες συνιστούν προφανέστατα αθέμιτη επιρροή από τρίτους εις βάρος του αθλήματος.

Γνωρίζετε δε ότι η ανεξαρτησία της ΕΠΟ επισημαίνεται ξεκάθαρα στα καταστατικά των FIFA και UEFA και πρόσφατα, κατόπιν ισχυρής σύστασής σας, στην Ολιστική Μελέτη και αποτελεί μία από τις βασικές προϋποθέσεις για τη διατήρηση της ιδιότητας μέλους στον κόσμο του ποδοσφαίρου (καταστατικό FIFA άρθρο14 παρ. 1 εδ. θ και άρθρο 19 και Καταστατικό UEFA άρθρο 7β παρ. 2).

Επειδή η συγκεκριμένη ενέργεια αποτελεί την πολλοστή επιβεβαίωση ότι η πολιτική ηγεσία του ελληνικού αθλητισμού ουδένα σεβασμό έχει προς τα καταστατικά των FIFA, UEFA και ΕΠΟ και προς το περιεχόμενο της Ολιστικής Μελέτης (άρθρο 2.5), σας καλούμε να παρέμβετε εγγράφως άμεσα προς τον Υφυπουργό Αθλητισμού προκειμένου η συγκεκριμένη διάταξη να απαλειφθεί από το προτεινόμενο νομοσχέδιο.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω διευκρίνιση, σε κάθε περίπτωση όμως θεωρούμε θεμελιώδη την άμεση επέμβασή σας προς την Ελληνική Κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό της και προσβλέπουμε σε αυτήν».

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter