ΣΥΡΙΖΑ: Επούλωση των πληγών, θωράκιση της χώρας

ΣΥΡΙΖΑ: Επούλωση των πληγών, θωράκιση της χώρας

Κανέναν εντός των κομματικών τειχών δεν εξέπληξαν όσα είπε και κυρίως όσα δεν είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης για τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Κυρίως το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απέφυγε επιμελώς να φορέσει τη συνηθισμένη –κάθε φορά που συμβαίνει μια εθνική καταστροφή και φανερώνονται οι πάγιες αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού– αντιπολιτευτική στολή. Κάτι που θα μπορούσε να πράξει ανέξοδα, αφού έπειτα από τέτοιας έκτασης καταστροφή ουδείς θα τον κατηγορούσε γι’ αυτό.

Σε γραμμή πολιτικής συνεννόησης

Ωστόσο η απόφαση που πάρθηκε στην Κουμουνδούρου ήταν το κόμμα να κινηθεί θεσμικά. Αφενός να καταδείξει τις αιτίες του προβλήματος, αφετέρου να καλέσει την κυβέρνηση να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου προκειμένου να επιτευχθεί μια στοιχειώδης πολιτική συνεννόηση σε ένα εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης των καταστροφικών πυρκαγιών σε βάθος χρόνου.

Γι’ αυτό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε ευθύς εξαρχής ότι η έγνοια του κόμματος είναι «να συμβάλουμε για να γίνει η οργή δύναμη αλλαγής. Να συμβάλουμε ώστε όσοι είδαν το σπίτι και τη ζωή τους να καίγονται να μην αφεθούν εγκαταλειμμένοι στην απελπισία. Και να θωρακίσουμε το αύριο, δικό μας και των παιδιών μας». Λέγοντας μάλιστα ότι «το μεγάλο και κρίσιμο ερώτημα είναι να δούμε τι κάνουμε τώρα. Πώς επουλώνουμε τις βαθιές πληγές. Πώς αντιμετωπίζουμε το αύριο» και καταλήγοντας ότι «η χώρα για να συνέλθει χρειάζεται ενότητα, σχέδιο και αποφασιστικότητα».

Για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ «το ανθρώπινο δράμα που ζουν χιλιάδες συμπολίτες μας, αλλά και όλη η κοινωνία μας, απαιτεί μια ελάχιστη συναίνεση σοβαρότητας. Και σεβασμού». Ασφαλώς και δεν ήταν θέμα πολιτικής αντιπαράθεσης και ο Αλ. Τσίπρας το κατέστησε σαφές λέγοντας ότι «τους ανθρώπους που επλήγησαν δεν τους αφορά μια άγονη πολιτική αντιπαράθεση πάνω στις στάχτες. Αντίθετα, πιστεύω ότι αυτό θα φουντώσει την οργή τους… Αυτό που έχει σήμερα νόημα είναι ο άμεσος σχεδιασμός και, όσο αυτό είναι δυνατό, η συνεννόηση για να επουλώσουμε τις πληγές. Συνεννόηση με τα θύματα της φωτιάς, με τους επιστημονικούς φορείς, με τις επαγγελματικές και κοινωνικές οργανώσεις. Και συνεννόηση ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις».

Οι κινήσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

Παράλληλα έπρεπε να γίνουν γνωστές οι προτάσεις και οι πρωτοβουλίες του κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα. Οπως ότι αμέσως μετά το Μάτι ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε τη συνδρομή του καθηγητή Γκολντάμερ, πρόεδρου του Διεθνούς Παρατηρητηρίου για τις πυρκαγιές στο Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ. Επί της ουσίας του ζήτησε να τεθεί επικεφαλής μιας ανεξάρτητης επιστημονικής επιτροπής που θα συνέτασσε ένα πόρισμα, εντοπίζοντας τις αδυναμίες ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι δασικές πυρκαγιές.

Οπως είναι φυσικό, ο κ. Γκολντάμερ ζήτησε τη συναίνεση και του τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη, κάτι που δέχτηκε ο σημερινός πρωθυπουργός, ενώ υπήρξε και διακομματική αποδοχή επί του πορίσματος στην Επιτροπή Περιβάλλοντος και Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Μάλιστα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε προχωρήσει στα πρώτα βήματα υλοποίησης όσων εμπεριέχονταν στο πόρισμα και κυρίως στο σύστημα διαχείρισης έκτακτων αναγκών και την αντικατάσταση της περίφημης Πολιτικής Προστασίας από μια σύγχρονη δομή, έναν ενιαίο φορέα διαχείρισης των έκτακτων αναγκών με λειτουργική, επιχειρησιακή και επιστημονική αναβάθμιση. Τελικά με την αλλαγή της κυβέρνησης και την άνοδο της ΝΔ στην εξουσία όλα έμειναν στο συρτάρι.

Βαριές οι ευθύνες του «επιτελικού κράτους»

Παράλληλα όμως ο Αλ. Τσίπρας άσκησε σκληρή κριτική στο «επιτελικό κράτος» του Κυρ. Μητσοτάκη για όσα έπραξε και κυρίως για όσα δεν έπραξε τις προηγούμενες ημέρες και ιδίως για το γεγονός ότι σε συνθήκες σχετικά χαμηλής έντασης ανέμων «κόντεψαν να καούν τα μισά βόρεια προάστια. Η Ηλεία, η Μάνη και η Αρκαδία δοκιμάστηκαν σκληρά, ενώ η βόρεια Εύβοια αφέθηκε στο έλεος της καταστροφής και οι κάτοικοί της έμειναν για μια βδομάδα να παλεύουν σχεδόν αβοήθητοι με τη φωτιά, αφού η παρέμβαση τόσο επίγειων όσο και εναέριων μονάδων ήταν, σύμφωνα με την καθολική τους μαρτυρία, από ελλιπής έως ανύπαρκτη».

 

Δύσκολη ισορροπία εντός και εκτός κόμματος

Με απλά λόγια, ο πρόεδρος του κόμματος και οι συνεργάτες του έπρεπε να τετραγωνίσουν τον κύκλο. Για όποιον το θεωρεί εύκολο, «μόνο εύκολο δεν είναι» λέει στο Documento συνεργάτης του προέδρου. «Είναι εξαιρετικά δύσκολο να κινηθείς θεσμικά και την ίδια ώρα να ικανοποιήσεις τη δικαιολογημένη οργή μεγάλης μερίδας των πολιτών αλλά και εκείνη την πλευρά της Αριστεράς που επιμένει ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει όσα έκανε για παράδειγμα η ΝΔ στο Μάτι ή με τη συμφωνία των Πρεσπών» καταλήγει.

Γι’ αυτό και ο Αλ. Τσίπρας κατέστησε σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση έχει υποχρέωση να συμβάλει και στην επούλωση των πληγών αλλά και στη θωράκιση της χώρας, για να μη ζήσει ξανά παρόμοιας έκτασης τραγωδίες. «Αυτή είναι η ευθύνη μας» είπε «και δική μου προσωπική ευθύνη είναι να μην ακολουθήσω τον δρόμο της αντιπολίτευσης του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ στη δική μου κυβέρνηση σε αντίστοιχα δύσκολες στιγμές. Και δεν θα το κάνω». Γι’ αυτό άλλωστε, όπως είπε, δεν ζήτησε παραιτήσεις, σε αντίθεση με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ που ζήτησε την παραίτηση των Χρυσοχοΐδη και Χαρδαλιά.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter