Επτά ερωτήματα για τη δημοσιοποίηση εμπιστευτικού εγγράφου του ΓΕΣ από τον Θεοδωρικάκο

Επτά ερωτήματα για τη δημοσιοποίηση εμπιστευτικού εγγράφου του ΓΕΣ από τον Θεοδωρικάκο

Ο καλεσμένος του δημοσιογράφου Γ. Αυτιά, Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, στο πλαίσιο της υποστήριξης των κυβερνητικών ισχυρισμών ότι οι πρόσφυγες κατά το πρόσφατο συμβάν στον ποταμό Έβρο, βρίσκονταν σε νησίδα εκτός της ελληνικής επικράτειας, εμφάνισε μπροστά στην κάμερα διαβαθμισμένο έγγραφο (βαθμού ασφαλείας «Εμπιστευτικό») του Γενικού Επιτελείου Στρατού και συγκεκριμένα της Διεύθυνσης Γεωγραφικού.

Το εν λόγω έγγραφο, όπως φαίνεται από τα σχετικά πλάνα, εκδόθηκε την 26/7/2022 και έχει αποδέκτη τη Διεύθυνση Προστασίας Συνόρων του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ο δημοσιογράφος βλέποντας τον Υπουργό να εμφανίζει το έγγραφο και θέλοντας να δώσει έμφαση, ζητά από τον Υπουργό να το δει, ο Υπουργός το δίνει λέγοντας «βεβαίως» και αυτό είχε ως αποτέλεσμα, ένας δημοσιογράφος προφανώς μη εξουσιοδοτημένο πρόσωπο, να περιφέρει διαβαθμισμένο έγγραφο.

Το όλο αυτό συμβάν και κυρίως η συμπεριφορά ανώτερου κυβερνητικού αξιωματούχου, όπως ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη γεννούν πολλά ερωτηματικά που φτάνουν ίσως και μέχρι την αναζήτηση ποινικών ευθυνών.

Ερώτημα 1ο: Πως ο Υπουργός παραβιάζει κανόνες ασφαλείας δημοσιοποιώντας Διαβαθμισμένο Στρατιωτικό Έγγραφο και δη βαθμού «Εμπιστευτικού;»

Aξίζει να σημειωθεί ότι στον Διακλαδικό Κανονισμό Στρατιωτικής Αλληλογραφίας, ο οποίος είναι αναρτημένος στην ιστοσελίδα του ΓΕΕΘΑ, περιγράφεται λεπτομερώς τόσο η διαδικασία διαβάθμισης, όσο και ποια έγγραφα λαμβάνουν τον βαθμό ασφαλείας «Εμπιστευτικό»…

Πριν κάποιοι αυτόκλητοι υπερασπιστές της κυβέρνησης ισχυριστούν ότι ο Κανονισμός Στρατιωτικής Αλληλογραφίας έχει ισχύ μόνο στις ΕΔ, αρκεί να παραπεμφθούν στους αντίστοιχους κανονισμούς της Ε.Ε. Μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο είναι αρκετή. Επιπλέον υπάρχει σε ισχύ και ο Εθνικός Κανονικός Ασφαλείας (ΕΚΑ), ο οποίος κυρώθηκε με Υπουργική Απόφαση το 2018 και έχει ισχύ στο σύνολο του δημοσίου τομέα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΓΕΕΘΑ διεξήγαγε και σχετικό σεμινάριο τον Ιούνιο του 2018.

Ερώτημα 2ο: Πως ο Υπουργός δημοσιοποιεί σε τηλεοπτικό κανάλι, Διαβάθμισμένο Στρατιωτικό Έγγραφο του οποίου δεν είναι αποδέκτης, καθόσον η Διεύθυνση Προστασίας Συνόρων υπάγεται στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. και όχι στο Υπουργείο. Εκτός ότι δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη θέματα ασφαλείας και διαρροής ευαίσθητων πληροφοριών, θέτει και σε κίνδυνο Αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. που του έδωσαν το έγγραφο.

Ερώτημα 3ο: Το έγγραφο του ΓΕΣ όπως αναφέρθηκε ήδη έχει ημερομηνία 26/7/2022. Από αυτό το γεγονός προκύπτει ότι οι αρχές ήξεραν πριν την παραπάνω ημερομηνία το πρόβλημα και απευθύνθηκαν στο ΓΕΣ, αδιαφορώντας για την δημοσιοποίηση του θέματος.

Ερώτημα 4ο: Στην εκπομπή ο Υπουργός αναφέρθηκε σε αποτροπή εισόδου 1.500 προσφύγων σε μία ημέρα, θέλοντας να τονίσει το πρόβλημα για το οποίο πριν λίγες ημέρες ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νότης Μηταράκης δήλωνε ότι δεν απασχολεί πλέον τους Έλληνες γιατί έχει λυθεί. Μήπως μπορεί να απαντήσει ο κ. Θεοδωρικάκος σχετικά με τον ημερήσιο αριθμό αποτροπών σε Έβρο και Αιγαίο;

Eρώτημα 5ο: Τι έχει να πει ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ο οποίος πρόσφατα κατηγόρησε χωρίς στοιχεία τα στελέχη των Ε.Δ για διαρροή πληροφοριών, όταν διαβαθμισμένο έγγραφο του ΓΕΣ γίνεται φειγ-βολάν σε εκπομπή της τηλεόρασης;

Eρώτημα 6ο: Μήπως ο κ. Θεοδωρικάκος να διαβάσει ξανά προσεκτικά τι γράφει το έγγραφο που κρατούσε στα χέρια του;

Ερώτημα 7ο: Θα κινηθεί η δικαιοσύνη ή αυτό γίνεται μόνο για μη αρεστούς δημοσιογράφους;

πηγή: militaire.gr

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter