Έρευνα αποκαλύπτει την κατάχρηση βίας από τις δυνάμεις καταστολής

Έρευνα αποκαλύπτει την κατάχρηση βίας από τις δυνάμεις καταστολής

Η Διεθνής Αμνηστία σε συνεργασία με το ίδρυμα ερευνών Omega δημοσίευσαν την Πέμπτη έκθεση που αποκαλύπτει την κατάχρηση των γκλομπ από τις δυνάμεις καταστολής σε 35 χώρες. Οι οργανώσεις έκαναν έκκληση στις κυβερνήσεις των χωρών να υποστηρίξουν την προσπάθεια ρύθμισης των αγορών εξοπλισμού των δυνάμεων καταστολής, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, επισημαίνοντας πώς τα γενικής χρήσης «εργαλεία» όπως τα γκλομπ μπορούν να προκαλέσουν σοβαρούς τραυματισμούς εάν δεν χρησιμοποιηθούν όπως προβλέπεται.

Στη νέα έρευνα με τίτλο «Ωμή Δύναμη» (Blunt Force), οι οργανώσεις απαρίθμησαν 188 περιστατικά τους τελευταίους δώδεκα μήνες –τρία εκ των οποίων στην Ελλάδα- στα οποία αξιωματούχοι της αστυνομίας έχουν κάνει κατάχρηση του εξοπλισμού καταστολής όπως τα γκλομπ, τα οποία αυτή τη στιγμή παρέχονται με λίγους ή καθόλου ρυθμίσεις. Η έρευνα βασίζεται σε πηγές οπτικοακουστικού υλικού προσβάσιμες στο κοινό.

Στα περιστατικά που καταγράφονται, τα γκλομπ χρησιμοποιούνται ως μέσο τιμωρίας σε ανθρώπους που βρίσκονται ήδη υπό κράτηση, για να καταφέρουν αδικαιολόγητα επικίνδυνα χτυπήματα στο κεφάλι και το λαιμό καθώς και για να κρατήσουν ανθρώπους σε κεφαλοκλείδωμα. Σε ορισμένες περιπτώσεις τα χτυπήματα ήταν τόσο δυνατά που τα θύματα λιποθύμησαν. Υπάρχουν επίσης περιπτώσεις στις οποίες τα γκλομπ χρησιμοποιούνται σε περιστατικά σεξουαλική κακοποίησης των θυμάτων.

Ο εξοπλισμός καταστολής είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος μη θανατηφόρων όπλων, που φέρει η αστυνομία και οι δυνάμεις ασφαλείας παγκοσμίως. Αυτά περιλαμβάνουν εκτός από τα γκλομπ, λάθις (μακριά μπαστούνια από ξύλο ή μπαμπού) και sjamboks (άκαμπτα μαστίγια). Η ευρεία διάδοση αυτού του εξοπλισμού σημαίνει ότι είναι επίσης αυτός με τον οποίον γίνονται οι καταχρήσεις πιο συχνά, ειδικά στο πλαίσιο της καταστολής διαδηλώσεων.

Σύμφωνα με τις βασικές αρχές των Ηνωμένων Εθνών για τη χρήση βίας και πυροβόλων όπλων από τους υπαλλήλους επιβολής του νόμου (BPUFF), η αστυνομία μπορεί να χρησιμοποιεί βία μόνο για νόμιμους σκοπούς επιβολής του νόμου και δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει περισσότερη βία από την αναγκαία για την επίτευξη αυτού του στόχου. Οποιαδήποτε πιθανή βλάβη που προκαλείται από τη χρήση βίας από την αστυνομία δεν πρέπει να υπερτερεί της βλάβης που θέλουν να αποτρέψουν. Επιπλέον, όπως και με άλλα μέσα βίας, τα ρόπαλα δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιούνται με σκοπό την τιμωρία. Αυτοί οι κανόνες ισχύουν επίσης στο πλαίσιο της αστυνόμευσης των δημόσιων συνελεύσεων.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter