Έρευνα: Αύξηση στις αυτοκτονίες εφήβων μετά την έναρξη προβολής σειράς του Netflix

Έρευνα: Αύξηση στις αυτοκτονίες εφήβων μετά την έναρξη προβολής σειράς του Netflix

Ο αριθμός των αυτοκτονιών εφήβων στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής κατέγραψε μεγάλη άνοδο λίγο μετά την έναρξη προβολής της σειράς του Netflix «13 γιατί» (13 Reasons Why), σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε χθες Τετάρτη σε ένα επιστημονικό ιατρικό περιοδικό.

Η αμερικανική τηλεοπτική σειρά που ξεκίνησε να προβάλλεται στις 31 Μαρτίου 2017 βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Αμερικανού συγγραφέα Τζέι Άσερ «13 Γιατί» και εξιστορεί την ιστορία μιας έφηβης που δίνει τέλος στη ζωή της και αφήνει πίσω 13 κασέτες που ηχογράφησε πριν αυτοκτονήσει.

Η ομάδα, με επικεφαλής δύο ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βιέννης της Αυστρίας και έναν ακόμη από το Πανεπιστήμιο Γουέϊν Στέιτ στο Μίσιγκαν, μελέτησε τα στοιχεία αυτοκτονιών για τους τρεις πρώτους μήνες μετά την πρώτη προβολή της μίνι σειράς.

Η ερευνητική ομάδα συνέκρινε τα αντίστοιχα στοιχεία από τις χρονικές περιόδους από τις αρχές του 1999 έως τα τέλη του 2017, υπογραμμίζεται στο άρθρο που δημοσιεύθηκε χθες Τετάρτη στο ιατρικό περιοδικό Journal of the American Medical Association (JAMA).

Η μελέτη δείχνει ότι οι αυτοκτονίες αυξήθηκαν κατά 13,3% από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο του 2017 στις ηλικίες 10-19 ετών, αμέσως μετά την έναρξη προβολής της σειράς. Η αύξηση ήταν πολύ μεγαλύτερη στα κορίτσια (+21,7%) από ό,τι στα αγόρια (+12,4%).

Το Netflix συνοδεύει την προβολή της σειράς με τη σήμανση “TV-MA”, δηλαδή ότι το περιεχόμενό της «μπορεί να είναι ακατάλληλο για παιδιά κάτω των 17 ετών».

Η Εθνική Ένωση Σχολικών Ψυχολόγων (NASP) προειδοποίησε τους «ευάλωτους νέους» να μην παρακολουθήσουν τη σειρά, πιστεύοντας ότι θα μπορούσε να δώσει στους «ευεπηρέαστους θεατές μια ρομαντικοποιημένη οπτική των επιλογών που κάνουν οι χαρακτήρες».

Μια πρώτη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στις αρχές Μαΐου, είχε ήδη καταγράψει μια άνοδο του αριθμού των αυτοκτονικών σε ποσοστό σχεδόν 29% στις ηλικίες 10-17 ετών στο χρονικό διάστημα μεταξύ της 1ης Απριλίου και της 31ης Δεκεμβρίου 2017.

Σε αντίθεση την μελέτη που δημοσιεύθηκε χθες, εκείνη παρατηρούσε ότι αυτή η αύξηση των αυτοκτονικών αφορούσε κυρίως τα αγόρια.

Σε μια αντίδραση στο Γαλλικό Πρακτορείο, το Netflix επισήμανε ότι οι δύο μελέτες έρχονται «σε αντίθεση η μία με την άλλη». «Οι ειδικοί συμφωνούν ότι δεν υπάρχει ένας μοναδικός λόγος για τον οποίο αυτοκτονούν οι έφηβοι και ότι το ποσοστό αυτοκτονιών στους εφήβους αυξάνεται τραγικά επί χρόνια», ανέφερε ένας εκπρόσωπος της πλατφόρμας.

Το Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών (CDC) – κυβερνητικός οργανισμός – τα στοιχεία του οποίου χρησιμοποιήθηκαν και για τις δύο μελέτες, καταγράφει από το 2007 μια σταθερή αύξηση της συχνότητας των θανάτων από αυτοκτονία.

Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Internal Medicine τον Ιούλιο του 2017 διαπίστωνε αύξηση της τάξης του 19% στις αυτοκτονίες και τρόπους διάπραξής τους μετά την προβολή της σειράς.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter