Έρευνα ΕΒΕΑ: 9 στις 10 επιχειρήσεις βυθίζονται – Aνεπαρκή τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης

Έρευνα ΕΒΕΑ: 9 στις 10 επιχειρήσεις βυθίζονται – Aνεπαρκή τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης

Την καθολική αρνητική επίπτωση της υγειονομικής κρίσης στα έσοδα και τις προοπτικές των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και την αρνητική εκτίμηση των επιχειρηματιών για τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση κατέγραψε έρευνα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, που πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία Alco στο διάστημα 19-26 Οκτωβρίου, σε δείγμα 400 επιχειρήσεων μελών του ΕΒΕΑ σε όλους τους κλάδους της οικονομίας (εμπόριο, υπηρεσίες, μεταποίηση).

Τα ευρήματα της έρευνας του ΕΒΕΑ επιβεβαιώνουν την εικόνα γενικευμένης κρίσης στην επιχειρηματικότητα που είχε αποτυπώσει η τελευταία εξαμηνιαία έρευνα οικονομικού κλίματος του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΒΕ, με μήνα διεξαγωγής τον Ιούλιο 2020 και δημοσίευσης τον Σεπτέμβριο. Η έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ είχε συγκεκριμένα καταδείξει πως ό,τι κερδήθηκε σε επίπεδο βελτίωσης οικονομικού κλίματος για τις μικρές επιχειρήσεις, με προσωπικό 0-49 άτομα, κατά την τριετία 2016-2019, χάθηκε απότομα με την έλευση της πανδημίας.

Επιμένει η κακή εικόνα στη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα

Συγκεκριμένα, στην έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΒΕ οχτώ στις δέκα επιχειρήσεις είχαν αναφέρει μείωση εσόδων, με μέσο όρο πτώσης τζίρου 46% ενώ το 25% είχε αναφέρει πως είχε συσσωρεύσει ληξιπρόθεσμες οφειλές, είτε προς τους Δημόσιους φορείς (Εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία) είτε προς τις τράπεζες, είτε για οφειλές ενοικίων, είτε για λογαριασμούς ενέργειας και λοιπούς προμηθευτές. Συν τοις άλλοις, μία στις έξι επιχειρήσεις είχαν κάνει απολύσεις στο πρώτο εξάμηνο 2020 (117.000 χαμένες θέσεις εργασίας) και μία στις επτά σκεφτόταν να προχωρήσει σε απολύσεις στο δεύτερο εξάμηνο (απειλή για 105.000 θέσεις εργασίας).

Ανάλογα δυσοίωνη ήταν η εικόνα που καταγράφτηκε τέλη Οκτωβρίου στην έρευνα του ΕΒΕΑ, διαπιστώνοντας:

Πρώτον την καθολική αρνητική επίπτωση της πανδημίας στις επιχειρήσεις-μέλη του ΕΒΕΑ, καθώς 9 στις 10 επιχειρήσεις δήλωσαν ότι έχουν πληγεί από την υγειονομική κρίση και τα λοκ ντάουν. Το πλήγμα είναι μεγάλο για το 65% των επιχειρήσεων (22% πολύ – 43% αρκετά), ενώ σχετικά περιορισμένο είναι για το 25%.

Δεύτερον, τη σημαντική μείωση εσόδων το τελευταίο εξάμηνο, καθώς το 80,5% των επιχειρήσεων δήλωσε μείωση εσόδων. Η πλειονότητα, μάλιστα, το 49,5% δήλωσε μείωση που ξεπερνά το 20%, το 28% ανέφερε μείωση από 21% – 40% και το 21,5% ανέφερε μείωση πάνω από 41%.

Τρίτον, την έντονη χρήση των μέτρων στήριξης από όλες τις επιχειρήσεις. Κατά μέσο όρο κάθε επιχείρηση αξιοποίησε 1,5 μέτρα στήριξης, με μεγαλύτερη χρήση να έχουν η αναστολή συμβάσεων εργαζομένων (44%), η επιστρεπτέα προκαταβολή (38%), η αναστολή πληρωμής φορολογικών υποχρεώσεων (30%) και η μείωση ενοικίου (25%).

Τέταρτον, την αρνητική αξιολόγηση ως προς την επάρκεια των μέτρων στήριξης και την αντίληψη ότι υπάρχουν δυνατότητες για την λήψη πρόσθετων μέτρων. Η πλειονότητα των επιχειρήσεων (65%) δήλωσε ότι θεωρεί τα μέτρα ανεπαρκή, έναντι του 26% που τα θεωρεί επαρκή. Την ίδια στιγμή, το 70% των επιχειρήσεων διατύπωσε την άποψη ότι η Πολιτεία έχει τη δυνατότητα να ανακοινώσει πρόσθετα μέτρα στήριξης.

Κ. Μίχαλος: «ναι» στη στήριξη του ΕΣΥ, «όχι» στα λουκέτα

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος δήλωσε ότι αποτυπώνουν το σημαντικό πλήγμα που έχει επιφέρει η πανδημία στις επιχειρήσεις -μέλη του ΕΒΕΑ και καταδεικνύουν την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων για τη στήριξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

«Η ανάγκη», τονίζει ο Κων. Μίχαλος, «γίνεται πιο επιτακτική σήμερα λόγω των νέων περιοριστικών μέτρων που ελήφθησαν με τα τοπικά γενικά lockdown σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες αλλά και το “λουκέτο” στην εστίαση στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την άμβλυνση των επιπτώσεων, όπως ήδη επεσήμανα από την πρώτη ημέρα, δεν επαρκούν και θα πρέπει να επανεξεταστούν και να ενισχυθούν. Για να βγει η χώρα νικήτρια από την πανδημία θα πρέπει να υπάρξει σύμπνοια και συνεννόηση. Και σε κάθε περίπτωση, το βασικότερο όλων είναι να καταστήσουμε ισχυρή τη δημόσια υγεία, στόχος που δεν σχετίζεται με το λουκέτο στις επιχειρήσεις». 


Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter