Έρευνα Εθνικής Αρχής Διαφάνειας: «Στο κόκκινο» η διαφθορά – Πρωτιά στη «μαύρη λίστα για ΜΜΕ, στην 6η θέση η Δικαιοσύνη

Έρευνα Εθνικής Αρχής Διαφάνειας: «Στο κόκκινο» η διαφθορά – Πρωτιά στη «μαύρη λίστα για ΜΜΕ, στην 6η θέση η Δικαιοσύνη

Αίσθηση προκαλούν τα ευρήματα έρευνας της Εθνική Αρχή Διαφάνειας που δείχνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών θεωρεί ότι υπάρχουν φαινόμενα διαφθοράς στη χώρα, χαρακτηρίζοντας μάλιστα ότι κυριαρχούν σε πολύ μεγάλο και μεγάλο βαθμό στην καθημερινότητά τους.

Αυτό προκύπτει από την έρευνα της GPO για την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, όπου όπως αποκαλύπτεται, η Δικαιοσύνη διατηρεί υψηλό «σκορ» στην ύπαρξη διαφθοράς στο χώρο. Ενδεικτικό είναι πως κατατάσσεται στην 6η θέση μεταξύ 16 φορέων του δημοσίου βίου για τους οποίους οι πολίτες κλήθηκαν να απαντήσουν εάν διακρίνουν φαινόμενα διαφθοράς.

Σύμφωνα και με τον ιστότοπο dikastiko.gr, την πρώτη πεντάδα των «πρωταθλητών» της διαφθοράς, πριν τον τομέα της Δικαιοσύνης, κατατάσσουν οι πολίτες τα ΜΜΕ, την πολιτική, την πολεοδομία, τον δημόσιο τομέα και τις δημόσιες υπηρεσίες, καθώς και την Αυτοδιοίκηση.

Ειδικότερα, τα ΜΜΕ θεωρούνται διαφθαρμένα από το 85,5% των ερωτηθέντων, εικόνα που έρχεται να επιβεβαιώσει την κατρακύλα της ελευθεροτυπίας και της ανεξαρτησίας των ΜΜΕ επί κυβέρνησης Μητσοτάκη. Επιπλέον, το 66,7% χαρακτήρισε μεγάλο και πολύ μεγάλο το πρόβλημα διαφθοράς στη Δικαιοσύνη, με το 29,1% να απαντά πως είναι μέτριο ή μικρό και μόλις το 2% ότι δεν υπάρχει.

Ερωτηματολόγιο ΕΑΔ

Στον αντίποδα, λιγότερο εκτεταμένα πιστεύουν οι πολίτες ότι είναι τα φαινόμενα διαφθοράς στον χώρο της Εκκλησίας, της Αστυνομίας, της Παιδείας, του Πολιτισμού, ενώ καλύτερη εικόνα έχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, όπου μόνο το 26% πιστεύει ότι υπάρχει διαφθορά σε μεγάλο βαθμό.

Διαβάστε επίσης:

«Χαστούκι» και από το Ευρωβαρόμετρο: Δεύτερη στην Ευρώπη στη διαφθορά η Ελλάδα του Μητσοτάκη

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter