Ερευνα γερμανικών πανεπιστημίων: Οι διαιτητές επηρεάζονται από τα γεμάτα ή άδεια γήπεδα

Ερευνα γερμανικών πανεπιστημίων: Οι διαιτητές επηρεάζονται από τα γεμάτα ή άδεια γήπεδα

Οι διαιτητές επηρεάζονται σαφέστατα στα σφυρίγματα τους ανάλογα με το αν υπάρχει κόσμος στα γήπεδα ή όχι. Αν υπάρχουν φίλαθλοι πιο εύκολα θα δώσουν ένα φάουλ ή μια κάρτα σε παίκτη της φιλοξενούμενης ομάδας σε αντίθεση με την απόφαση του ρέφερι όταν τα γήπεδο είναι άδειο. Εκεί θα παίξουν πολύ λιγότερο υπέρ του γηπεδούχου…

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι ερευνητές των Πανεπιστημίων της Κολονίας και του Πάντερμπορν στη Γερμανία που δημοσίευσε το περιοδικό «PLoS One».  Το αποτέλεσμα δείχνει ότι τα άδεια γήπεδα λόγω κορονοϊού επηρεάζουν μεν τις αποφάσεις των διαιτητών, αλλά οι γηπεδούχοι εξακολουθούν δε, να έχουν προβάδισμα και τον πρώτο λόγο για τη νίκη.

Σύμφωνα με τις δύο έρευνες ο κόσμος κάποιες φορές μπορεί να δώσει ώθηση στην ομάδα του, αλλά δεν καθορίζει και το τελικό αποτέλεσμα. Εν ολίγοις δεν είναι δεδομένο ότι η «καυτή» έδρα θα δώσει και τη νίκη. ‘Η τουλάχιστον δεν φτάνει από μόνη της για να κερδίσει ο γηπεδούχος ένα ματς…

Σύμφωνα με τους ερευνητές των δύο Πανεπιστημίων, συνέκριναν μέσω στατιστικής ανάλυσης, περισσότερους από 1.000 αγώνες χωρίς θεατές λόγω covid-19 και σχεδόν 35.000 αγώνες με θεατές που διεξήχθησαν πριν την πανδημία και τα συμπεράσματα είναι άκρως ενδιαφέροντα. Όπως για παράδειγμα, ότι ο γηπεδούχος εξακολουθεί να έχει τον πρώτο λόγο για τη νίκη και τα ποσοστά δεν αλλάζουν δραματικά όπως ίσως πιστεύουν πολλοί, από το αν υπάρχουν ή όχι φίλαθλοι στις εξέδρες. Οι διαιτητές είναι εκείνοι που… χάνουν λίγο τη μπάλα. Σύμφωνα με την έρευνα, οι διαιτητές έχουν άλλα σφυρίγματα με κόσμο και άλλα σε άδεια γήπεδα με ελαφρώς «κερδισμένους» τους φιλοξενούμενους.

Τέλος η μελέτη έδειξε ότι οι ομάδες που παίζουν στην έδρα τους χωρίς θεατές, κάνουν λιγότερα σουτ και ακόμα λιγότερα από αυτά καταλήγουν στα δίχτυα.

Αρση του 30%

Την ίδια ώρα βέβαια την UEFA δεν απασχολεί η συγκεκριμένη έρευνα αλλά το πώς θα επιστρέψει ο κόσμος στα γήπεδα. Η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία στην τελευταία συνεδρίαση της, έλαβε υπόψη της τα επιδημιολογικά δεδομένα και το γεγονός ότι οι 55 Ομοσπονδίες μέλη της αντιμετωπίζουν με διαφορετικό τρόπο η κάθε μία την κατάσταση με την πανδημία. Έτσι αποφάσισε ότι δεν απαιτείται πλέον να υπάρχει  ανώτατο όριο 30% εισόδου των φιλάθλων σε κάθε γήπεδο αλλά η εκάστοτε κυβέρνηση και οι τοπικές αρχές είναι αυτές που θα αποφασίσουν τον αριθμό των θεατών που θα επιτρέπονται να εισέλθουν στα γήπεδα. Ετσι, θα είναι στο χέρι της κάθε χώρας ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, το πόσο κόσμο θα επιτρέψει να μπει στα γήπεδα.

Ωστόσο λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών που υπάρχουν η εκτελεστική επιτροπή της UEFA αποφάσισε ότι απαγορεύεται η μετακίνηση φιλοξενούμενων οπαδών για τις διοργανώσεις της. Αυτό ισχύει τουλάχιστον μέχρι τους τελικούς των δύο διοργανώσεων.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter