Έρευνα: H αισιοδοξία που πνέει λόγω της παραλλαγής Όμικρον είναι αδικαιολόγητη και ελλοχεύει τεράστιους κινδύνους

Έρευνα: H αισιοδοξία που πνέει λόγω της παραλλαγής Όμικρον είναι αδικαιολόγητη και ελλοχεύει τεράστιους κινδύνους

Η ταχεία αντιγονική εξέλιξη του SARS-CoV-2 είναι πιθανό να παράγει νέες, δυνητικά πιο λοιμώδεις παραλλαγές καθώς η χαμηλότερη σοβαρότητα της παραλλαγής Όμικρον είναι απλά μια τυχερή σύμπτωση, υποστηρίζουν ερευνητές του Πανεπιστήμιου της Οξφόρδης στο επιστημονικό περιοδικό Nature Reviews Microbiology.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν σε μελέτη που πραγματοποίησαν ότι είναι πρόωρο να μειωθεί η επιφυλακή για την COVID-19 και σημειώνουν πως ο άνεμος αισιοδοξίας που πνέει λόγω της παραλλαγής Όμικρον είναι αδικαιολόγητος. Κάποιοι πιστεύουν, όπως σημειώνουν, ότι η Όμικρον σηματοδοτεί την αρχή του τέλους της πανδημίας, καθώς οδηγεί σε λιγότερο σοβαρά συμπτώματα, με την τάση να μην επιτίθεται στους πνεύμονες, δεδομένα που είχαν ως αποτέλεσμα οι ευρωπαϊκές χώρες να αίρουν πολλούς περιορισμούς που σχετίζονται με την COVID-19.

Ωστόσο, η μελέτη επισημαίνει ότι οι ιοί εξελίσσονται για να μεγιστοποιήσουν τη μεταδοτικότητά τους και αυτό μερικές φορές μπορεί να συνοδεύεται από αύξηση της παθογένειάς τους. Η ιδέα ότι οι ιοί θα εξελιχθούν ώστε να είναι λιγότερο λοιμώδεις για να γλιτώσουν τους ξενιστές τους είναι ένας από τους πιο επίμονους μύθους γύρω από την εξέλιξη των παθογόνων, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Με την παραλλαγή Ομικρον να δείχνει 50 αλλαγές νουκλεϊκών οξέων σε σύγκριση με το αρχικό στέλεχος της Wuhan, ο SARS-CoV-2 αποδείχθηκε ότι έχει υψηλή ικανότητα να μεταλλάσσεται σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.

Η απρόβλεπτη αντιγονική εξέλιξη του SARS-CoV-2 θα οδηγήσει σε νέες παραλλαγές. Αυτές μπορεί να ξεφύγουν από την ανοσία και έτσι θα μπορούσαν να είναι περισσότερο ικανές να επαναμολύνουν άτομα και ενδεχομένως πιο σοβαρά. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι οι μελλοντικές παραλλαγές θα είναι πιο ήπιες, προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Συμβουλεύουν σε έγγραφό τους ότι οι αποφάσεις για την άρση των αντιεπιδημικών μέτρων πρέπει να είναι συνετές και να συνοδεύονται από στενή παρακολούθηση των επιπέδων μετάδοσης του ιού και των ποσοστών νοσηλείας.

Πηγή:ertnews.gr

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter