Έρευνα Ινστιτούτου Bruegel: Η κυβέρνηση οδηγεί σε μαρασμό τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα

Έρευνα Ινστιτούτου Bruegel: Η κυβέρνηση οδηγεί σε μαρασμό τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα

Εξαιρετικά φειδωλά έως και κατώτερα των περιστάσεων και των πραγματικών αναγκών της αγοράς είναι τα οικονομικά μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση λόγω της πανδημίας με τον Covid-19.

Χαρακτηριστική είναι η έρευνα μιας κορυφαίας δεξαμενής σκέψεις των Βρυξελλών, του ινστιτούτου Bruegel η οποία δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του.

Το ινστιτούτο, στο διοικητικό συμβούλιο του οποίου είναι ο πρόεδρος για οκτώ χρόνια της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ, έχει συγκροτήσει παρατηρητήριο πολιτικών που αφορούν την κρίση. Στη μελέτη του καταγράφει τα δεδομένα στις αρχές Απριλίου σημειώνοντας ότι στην έρευνά του αυτή συμπεριλαμβάνει το σύνολο των παρεμβάσεων των χωρών της ΕΕ, του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών. Όσα μέτρα παρθούν στο εγγύς μέλλον θα προστεθούν στην έρευνά του με εξαίρεση βέβαια τη Γερμανία η οποία ήδη έχει λάβει μέτρα κάτι που φαίνεται και από το αστρονομικό στην κυριολεξία πακέτο που θα ρίξει στην αγορά με βάση πάντα το ΑΕΠ της.

Στην έρευνά του το Bruegel χωρίζει τα μέτρα σε τρεις κατηγορίες:

τις άμεσες δαπάνες πρόσθετες κρατικές δαπάνες (όπως οι ιατρικοί πόροι, η διατήρηση των απασχολούμενων ατόμων, η επιχορήγηση των ΜΜΕ, οι δημόσιες επενδύσεις) και τα διαφυγόντα έσοδα (όπως η ακύρωση ορισμένων φόρων και εισφορών κοινωνικής ασφάλισης).

τις αναβολές φόρων όπου πολλές κυβερνήσεις αποφάσισαν να αναβάλουν ορισμένες πληρωμές, συμπεριλαμβανομένων των φόρων και των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης,

και άλλες προβλέψεις και εγγυήσεις ρευστότητας όπως εγγυήσεις εξαγωγής, βοήθεια για ρευστότητα, πιστωτικές γραμμές μέσω εθνικών τραπεζών ανάπτυξης.

Από την έρευνα του ινστιτούτου προκύπτουν οι δύο παρακάτω πίνακες οι οποίοι συνοψίζουν το ποσό (ως μερίδιο του ΑΕΠ) αυτών των μέτρων ανά χώρα.

Δημοσιονομικά μέτρα για το 2020 που υιοθετήθηκαν ως απάντηση στους κορονοϊούς μέχρι τις 26 Μαρτίου 2020,% του ΑΕΠ του 2019

Από τους πίνακες είναι σαφές ότι η Ελλάδα είναι ουραγός στις δαπάνες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας. Έχει ξοδέψει μόλις το 3,6% του ΑΕΠ της και βρίσκεται στην προτελευταία θέση του πίνακα μπροστά μόνο από το Βέλγιο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρόγραμμα business support για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων άνω των 5 ατόμων είναι ύψους μόλις 1 δισ. ευρώ την ώρα που προ μερικών μηνών το πρόγραμμα «Ηρακλής» προς τις τράπεζες για τα κόκκινα δάνεια ήταν ύψους 12 δισ.

Αντιδρά ο ΣΥΡΙΖΑ και κάνει λόγο για «οργανωμένο σχέδιο»

Στην Αξιωματική αντιπολίτευση κάνουν λόγο για στοχευμένη κίνηση της Κυβέρνησης προκειμένου να οδηγήσει στην χρεοκοπία πάνω από 300.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις μεταφέροντας τον κύκλο εργασιών τους σε πολυκαταστήματα και πολυεθνικές.

Επισημαίνουν δε ότι οι επιχειρήσεις αυτές ήταν στην κορυφή της αντιπολιτευτικής κριτικής της ΝΔ στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ την οποία οποία κατηγορούσε για «εξαφάνιση της μεσαίας τάξης» και τον «θάνατο του εμποράκου».

Τώρα λένε την ώρα που τα ευρωπαϊκά κράτη το ένα μετά το άλλο ρίχνουν στην αγορά δεκάδες δισ. € η ΝΔ επιλέγει μια εξαιρετικά φειδωλή πολιτική κατώτερη των αναγκών. «Είτε δεν έχει κατανοήσει το πρόβλημα και τα επερχόμενα είτα δρα βάση συγκεκριμένου σχεδίου σε συνεργασία με τον ΣΕΒ», καταλήγει κορυφαίο στέλεχος της Κουμουνδούρου.

Δήλωση στο Documentonews.gr του τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά

«Η ΝΔ επιλέγει να οδηγήσει την οικονομία σε βαθιά ύφεση δια της απραξίας. Είναι δέσμια της στρατηγικής του ΣΕΒ. Ύφεση, εκκαθάριση, και βοήθεια εκ των υστέρων σε όσους καταφέρουν να επιβιώσουν.

Δε βοηθά τις επιχειρήσεις να διατηρήσουν θέσεις εργασίας, αμοιβές και δραστηριότητα. Αντίθετα τις σπρώχνει στο αδιέξοδο.

Ας το εξηγήσουν. Πως βρήκαν κατεπειγόντως 12 δις για τις τράπεζες, με το σχέδιο «Ηρακλής» και για τις επιχειρήσεις θα βρουν 1 δισ. για εγγυήσεις.

Τη στιγμή που χώρες όπως η Ιταλία και η Γαλλία κάνουν παρεμβάσεις ύψους 20% του ΑΕΠ, η Ελλάδα παραμένει στο θλιβερό 3,6% του ΑΕΠ. Δεν είναι λάθος. Είναι σκοπιμότητα».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter