Διαβάστε στο Documento

Documento Newspaper

Έρευνα και για άλλες εκρηκτικές επιστολές - Συνάντηση Κικίλια-Τόσκα (Photos & Video)

Με τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Κωσταντίνο Τσουβάλα θα συναντηθεί το πρωί, στις 8.00, ο Βασίλης Κικίλιας. Στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα. Ο εκπρόσωπος της ΝΔ ζήτησε να ενημερωθεί για τη νέα τρομοκρατική πράξη στα γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι.

«Το δεύτερο κρούσμα αποστολής εκρηκτικού μηχανισμού από την Ελλάδα αναδεικνύει το πολύ σοβαρό πρόβλημα ασφάλειας, καθώς και μία εξαιρετικά αρνητική εικόνα για τη χώρα» τονίζει η ΝΔ.

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τονίζει πως επιβάλλεται να αποδοθούν ευθύνες για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά κάθε άλλη πιθανή τρομοκρατική πράξη. «Σε όσους εμπνεύστηκαν να βάλουν ως αποστολείς στα δύο πακέτα - βόμβες τα ονόματα στελεχών της Νέας Δημοκρατίας τους λέμε:

Η επιχείρηση στοχοποίησης της Νέας Δημοκρατίας και των στελεχών της θα αποτύχει παταγωδώς, γιατί σύσσωμος ο ελληνικός λαός καταδικάζει τέτοιου είδους ενέργειες» καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΔ.

Το χρονικό

Ως αποστολέας του φακέλου αναγράφεται ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας, όπως δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας. Την ίδια ώρα, στην ηλεκτρονική σελίδα του BFMTV φιλοξενείται δημοσίευμα με τίτλο: «Το παγιδευμένο πακέτο στο ΔΝΤ στο Παρίσι εστάλη με ελληνικά γραμματόσημα». Αναλυτικά αναφέρεται:

«Αποκάλυψη στην έρευνα για το παγιδευμένο πακέτο που εξερράγη σήμερα Πέμπτη στα ευρωπαϊκά γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι, τραυματίζοντας ένα άτομο σε χέρια και πρόσωπο. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο φάκελος είχε σταλεί με ελληνικά γραμματόσημα και θα μπορούσε να είχε αποσταλεί από την Ελλάδα. Οι ερευνητές εξετάζουν τώρα αν υπάρχει σχέση ανάμεσα στο παγιδευμένο πακέτο και στο επίσης παγιδευμένο γράμμα που εστάλη από την Ελλάδα στο γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών». 

Μάλιστα, πηγή προσκείμενη στην έρευνα από την πλευρά της Γαλλίας, σημείωνε ότι «Λαμβανομένων υπόψη των πρώτων ενδείξεων, η έρευνα κινείται μάλλον προς την εκδοχή (της ευθύνης) μιας αναρχικής οργάνωσης».

Στις δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό, ο Ν.Τόσκας διευκρίνισε ότι ο φάκελος έφερε διεύθυνση γραφείου που χρησιμοποιούσε ο κ. Κικίλιας στο παρελθόν. Ο κ.Τόσκας ανέφερε ακόμη πως ενημέρωσε για αυτήν την εξέλιξη τον εκπρόσωπο τύπου της ΝΔ και πρόσθεσε ότι είναι πρόωρο να βγάλουμε συμπεράσματα αυτή τη στιγμή, αλλά οι αρμόδιες υπηρεσίες θα εξετάσουν το τι έγινε, ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες ασφαλείας και ελέγχου. 

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη είπε ακόμη ότι οι δράστες αυτών των ενεργειών χρησιμοποιούν τα ονόματα πολιτικών προσώπων κατά την αποστολή των δεμάτων ως «ενέργεια προσβολής κατ' αυτούς του πολιτικού συστήματος» και τόνισε ότι «είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε όλες αυτές τις καταστάσεις και κάνουμε ότι μπορούμε».

Ως παραλήπτης του δέματος στο Παρίσι φέρεται ο διευθυντής ευρωπαϊκών υποθέσεων του ΔΝΤ, Τζέφρι Φρανκς.

Συνεργασία Γαλλικής - Ελληνικής Αστυνομίας

Νωρίτερα οι Γάλλοι έστειλαν στην Ελληνική Αστυνομία δύο φωτογραφίες από τον τόπο της έκρηξης στο Παρίσι, μετά από αίτημα μέσω του αστυνομικού συνδέσμου στην Αθήνα, προκειμένου να εξεταστεί και από εδώ.

Όπως έγινε γνωστό, οι φωτογραφίες δείχνουν το δωμάτιο στο οποίο εξερράγη ο παγιδευμένος φάκελος, που είχε αποτέλεσμα τον τραυματισμό μιας διοικητικής υπαλλήλου του ΔΝΤ, στα χέρια και στο πρόσωπο.

Στις φωτογραφίες φαίνονται σκορπισμένα έγγραφα στον χώρο της έκρηξης και μια μικρή αναστάτωση, αλλά δεν υπάρχει ο φάκελος, ο οποίος έχει διαλυθεί και δεν φαίνεται από που έχει σταλεί.

Έτσι, αναμένεται να προχωρήσει η έρευνα των γαλλικών αρχών, προκειμένου να απαντηθούν τα καυτά ερωτήματα, που έχουν γίνει πιο έντονα μετά και την ανακοίνωση της Συνωμοσίας της Φωτιάς.

Η ανακοίνωση, εκτός από την ανάληψη ευθύνης για τον φάκελο στον Β. Σόιμπλε, που ανέγραφε ως αποστολέα τον Άδωνι Γεωργιάδη, κάνει αναφορά για την δημιουργία «διεθνούς συνωμοτικού δικτύου πυρήνων της FAI και της ΣΠΦ σε δεκάδες χώρες» και υπογραμμίζει: «Με ακόμα μεγαλύτερο πάθος και πείσμα, να πλήξουμε δομές αλλά και πρόσωπα του συστήματος εξουσίας».

Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, σε συνεργασία με τα ΕΛΤΑ, μέσω των οποίων ταχυδρομήθηκε ο φάκελος, ερευνούν για να διαπιστώσουν αν έχουν σταλεί και άλλοι φάκελοι, εκτός από αυτόν στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών. Μέχρι στιγμής δεν έχει προκύψει κάτι τέτοιο.

Οι αρμόδιοι αξιωματικοί, δεν αποκλείουν κάτι τέτοιο, έχοντας και την εμπειρία του 2010, που η ίδια οργάνωση είχε στείλει φακέλους σε πολιτικά πρόσωπα στην Ευρώπη, εκ των οποίων ένας εντοπίστηκε στην Καγκελαρία στο Βερολίνο και προοριζόταν για την Άγγελα Μέρκελ και ένας στο αεροδρόμιο της Ρώμης, με προορισμό τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Τότε είχαν σταλεί και άλλοι φάκελοι, οι οποίοι εντοπίστηκαν στην Ελλάδα πριν φύγουν, μεταξύ των οποίων και ένας για τον κ. Σαρκοζί στο Παρίσι.

Οι αστυνομικοί δεν αποκλείουν να σχετίζονται οι παγιδευμένοι φάκελοι για τον κ. Σόιμπλε και στο ΔΝΤ στο Παρίσι, κρίνοντας από την εκρηκτική ύλη, καθώς τόσο αυτός που εξερράγη, όσο και αυτός στο Βερολίνο, περιείχαν μικρή ποσότητα, γι’ αυτό και ο τραυματισμός της υπαλλήλου του ΔΝΤ δεν προκάλεσε κίνδυνο για την ζωή της.

Πάντως, αν τυχόν υπάρχει σχέση μεταξύ των φακέλων, θα απαντηθεί από τις αρχές μετά την ολοκλήρωση των ερευνών.

Σε ό,τι αφορά τον παγιδευμένο φάκελο προς τον κ. Σόιμπλε, όπως ενημέρωσαν οι γερμανικές αρχές την ΕΛΑΣ, περιείχε 31 γραμμάρια πυρίτιδας για πυροτεχνήματα και είχε κάποιον μηχανισμό που θα μπορούσε να προκαλέσει έκρηξη.

Το είδος όμως, και η ποσότητα της εκρηκτικής ύλης, σύμφωνα με εκτιμήσεις των ειδικών, δεν θα μπορούσε να κάνει μεγάλη ζημιά, γι’ αυτό πιστεύεται ότι ο στόχος των δραστών ήταν συμβολικός και η δημιουργία αναστάτωσης και εντυπώσεων.

Το ζήτημα που προκύπτει είναι, πώς πέρασε ο φάκελος τους ελέγχους, κάτι που έφτασε και στην Βουλή, μετά από ερώτηση της βουλευτού της ΝΔ Κατερίνας Παπακώστα, σχετικά με την ασφάλεια των δεμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Αστυνομία, τα δέματα ελέγχονται και στο κέντρο διανομής των ΕΛΤΑ, στο Κρυονέρι και στο αεροδρόμιο.

Στον αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος» μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν, ότι τα ειδικά μηχανήματα είναι τελευταίας τεχνολογίας και αποκτήθηκαν μόλις πριν από περίπου τρεις μήνες.

Επιπλέον, έχουν την δυνατότητα να κρατούν στην μνήμη όλα τα δεδομένα. Γι’ αυτό γίνεται έρευνα από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχει καταγραφεί ο φάκελος για τον κ. Σόιμπλε.

Παράλληλα, ερευνάται από ποιο εξωτερικό γραμματοκιβώτιο στην Αθήνα έχει σταλεί ο φάκελος, ώστε να αναζητηθεί οπτικό υλικό από κάμερες που ενδεχομένως έχουν καταγράψει τον αποστολέα.

Το χρονικό της έκρηξης στο ΔΝΤ

Μία υπάλληλος τραυματίστηκε ελαφρά από έκρηξη που σημειώθηκε όταν άνοιξε μια επιστολή στα γραφεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο Παρίσι.

Η έκρηξη σημειώθηκε στα γραφεία του IMF στην avenue d'Iéna 66. Όπως αναφέρουν τα γαλλικά ΜΜΕ, η υπάλληλος τραυματίστηκε στα χέρια και στο πρόσωπο ενώ έχει υποστεί και διάτρηση τυμπάνου.

H Γαλλική Αστυνομία εκκένωσε το κτήριο το οποίο και ερευνήθηκε με αστυνομικούς σκύλους.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Αστυνομίας του Παρισιού, Μισέλ Καντό, ήταν αρκετά «ερασιτεχνικό», δεν επρόκειτο για βόμβα.

Δήλωση Κριστίν Λαγκάρντ:

Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ καταδίκασε την έκρηξη που σημειώθηκε σήμερα στα γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι ως «δειλή πράξη βίας».

Η έκρηξη, μετά το άνοιγμα μιας επιστολής, «τραυμάτισε έναν από τους εργαζόμενούς μας», δήλωσε η Λαγκάρντ σε ανακοίνωση.

«Καταδικάζω αυτή τη δειλή πράξη βίας και επαναβεβαιώνω την αποφασιστικότητα του ΔΝΤ να συνεχίσουμε τη δουλειά μας σύμφωνα με την εντολή μας. Συνεργαζόμαστε στενά με τις γαλλικές αρχές για να διερευνήσουμε το συμβάν και να διασφαλίσουμε την ασφάλεια του προσωπικού μας», δήλωσε η Λαγκάρντ.

Δήλωση Φρανσουά Ολάντ:

Ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ χαρακτήρισε "επίθεση" την έκρηξη που σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα στα γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι.

Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο η κατάσταση έκτακτης ανάγκης πρέπει να παραταθεί έως τις 15 Ιουλίου και τότε να αποφασίσει εκ νέου ο νέος πρόεδρος της γαλλικής Δημοκρατίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως πριν από το σημερινό περιστατικό είχε εκτιμηθεί πως θα μπορούσε να αρθεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως γράφει η γαλλική εφημερίδα Le Monde.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.