Έρευνα κόλαφος: Έξι στους δέκα Έλληνες αισθάνονται ανασφάλεια, θυμό και απογοήτευση

Έρευνα κόλαφος: Έξι στους δέκα Έλληνες αισθάνονται ανασφάλεια, θυμό και απογοήτευση

Μπορεί τα τηλεοπτικά ΜΜΕ και οι δημοσκοπικές εταιρίες εδώ και μήνες να παρουσιάζουν μία μαγική εικόνα αναφορικά με την οικονομία και την κατάσταση στην ελληνική κοινωνία, ωστόσο τα αποτελέσματα έρευνας της διαΝΕΟσις μάλλον δεν συμμερίζεται το όλο θετικό κλίμα στην κοινωνία.

Η “Τι Πιστεύουν Οι Έλληνες”, της νέας μεγάλης πανελλαδικής έρευνας της διαΝΕΟσις διενεργήθηκε τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο του 2019 σε συνεργασία με την εταιρεία ερευνών MARC για μία σειρά από ζητήματα, Οι συμμετέχοντες απάντησαν μάλιστα σε πάνω από 200 σημαντικά ερωτήματα.

Πιο αναλυτικά το ποσοστό των όσων νιώθουν ανασφάλεια, θυμό και απογοήτευση ανέρχονται σε 57,3%. Ειδικότερα σε 28,3% ανέρχεται το ποσοστό των ερωτηθέντων νιώθει ανασφάλεια, σε 19,3% το ποσοστό των όσων νιώθουν απογοήτευση και σε 9,7% το ποσοστό των όσων νιώθουν θυμό. Αντίθετα σε 23,4% ανέρχεται το ποσοστό των όσων νιώθουν αισιοδοξία, 8% υπερηφάνεια και μόλις 3,2% σιγουριά και 3% αυτοπεποίθηση. Πρόκειται για ιδιαίτερα σημαντικό ποσοστό ειδικά εάν σκεφτεί κανείς ότι μόλις τρεις μήνες πριν είχαν διεξαχθεί εκλογές και γενικότερα είχε διαμορφωθεί ένα κλίμα προσδοκίας από τη νέα κυβέρνηση. Ή τουλάχιστον έτσι την παρουσιάζουν τα κανάλια και οι δημοσκοπικές εταιρείες.

Σημαντικά είναι και τα ευρήματα αναφορικά με το πώς τοποθετούνται οι ερωτηθέντες σχετικά με την οικονομική τους κατάσταση. Πιο αναλυτικά το 2018 το 52% των πολιτών δήλωναν πως “τα βγάζουν πέρα δύσκολα” ή “δεν τα βγάζουν πέρα”. Σήμερα το ποσοστό αυτό έχει μειωθεί στο 38%. Το ποσοστό όσων δηλώνουν “σχετικά άνετοι οικονομικά” έχει αυξηθεί από το 5,5% του πληθυσμού στο 14,2%.Το 62% πιστεύουν ότι η φορολογία πρέπει να είναι χαμηλή, έστω και αν υπάρχει λιγότερη κρατική μέριμνα ενώ τον Απρίλιο του 2015 το ποσοστό των πολιτών που το πίστευαν αυτό ήταν μόλις 39,2%. Οι μισοί Έλληνες εξακολουθούν να θεωρούν ότι πρέπει να παίρνουμε σύνταξη πριν από τα 60, ενώ μόνο το 43% θεωρούν ότι η σύνταξή τους είναι εξασφαλισμένη.

Σε ότι αφορά τα Μνημόνια 8 στους 10 Έλληνες πιστεύουν ότι η Ελλάδα δεν έχει βγει από τα μνημόνια, ενώ το ίδιο ποσοστό πιστεύει ότι το βιοτικό τους επίπεδο δεν αναμένεται να επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα. Επίσης, 7 στους 10 Έλληνες πιστεύουν ότι τα μνημόνια ήταν εφεύρημα των Ευρωπαίων για να εκμεταλλευτούν τη χώρα μας, ενώ 8 στους 10 Έλληνες πιστεύουν ότι τα μνημόνια έκαναν περισσότερο κακό παρά καλό στην ανάπτυξη της χώρας, ενώ 8 στους 10 πιστεύουν ότι με τα μνημόνια υποχρεωθήκαμε να κάνουμε μεταρρυθμίσεις που δεν θα κάναμε ποτέ μόνοι μας. Επίσης 6 στους 10 πιστεύουν ότι τα μνημόνια ήταν αναγκαίο κακό λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης της Ελλάδας, ενώ 5 στους 10 Έλληνες πιστεύουν ότι μπορούσαμε και μόνοι μας να ξεπεράσουμε την κρίση.

Πηγή: Dianeosis.org

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter