Έρευνα ΣΕΤΕ: από το 2023 η πλήρης ανάκαμψη του τουρισμού

Έρευνα ΣΕΤΕ: από το 2023 η πλήρης ανάκαμψη του τουρισμού

Την συγκρατημένη αισιοδοξία της ότι το 2021 θα είναι τουριστικά καλύτερο από το τραγικό 2020 εκφράζει η πλειοψηφία των τουριστικών επιχειρήσεων.

Την ίδια στιγμή όμως, πάλι κατά πλειοψηφία, εκτιμούν ότι θα χρειαστεί πολύ περισσότερος χρόνος από ότι προσδοκά η κυβέρνηση για να επουλωθούν τα τραύματα από την πανδημία και την υγειονομική κρίση, και για το λόγο αυτό, πλήρης ανάκαμψη του τουρισμού δεν πρέπει να αναμένεται παρά μετά από τρία χρόνια, από το 2023.

Αυτά προκύπτουν από έρευνα της MRB που παρουσιάστηκε στο συνέδριο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και της Marketing Greece, το οποίο ήταν αφιερωμένο στην επικοινωνία του τουρισμού στη νέα μετά-Covid εποχή.

Στην έρευνα της MRB συμμετείχαν εκπρόσωποι από 143 επιχειρήσεις, μέλη του ΣΕΤΕ, οι οποίοι κλήθηκαν να απαντήσουν σε διάφορα ερωτήματα σχετικά με την επικοινωνία του τουριστικού προϊόντος της Ελλάδας στο εξωτερικό. Μεταξύ των άλλων όμως, τους ζητήθηκε να κάνουν εκτιμήσεις ως προς το πότε θα ανακάμψει ο ελληνικός τουρισμός στα επίπεδα του 2019, και οι απαντήσεις τους χαρακτηρίζονταν από απαισιοδοξία.

Καλύτερο το 2021 αλλά…

Για παράδειγμα, το 55% των εκπροσώπων των τουριστικών επιχειρήσεων διατύπωσαν την άποψη ότι ο τζίρος του τουρισμού το 2021 θα αυξηθεί σε σχέση με το 2020 – την τραγική χρονιά όπου τα τουριστικά έσοδα βρέθηκαν 78% κάτω από τα επίπεδα του 2019 – και θα ξεπεράσει το 50% των εσόδων του 2019, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα τα προσεγγίσει. Ένα 33% των τουριστικών επιχειρήσεων ήταν ακόμη πιο απαισιόδοξο και δήλωσε ότι εκτιμά πως ο τζίρος του 2021 θα βρεθεί κάτω από το 50% των εσόδων του 2019.

Σε ότι αφορά τις προοπτικές για πλήρη ανάκαμψη του τουρισμού, το 60% των συμμετεχόντων στην έρευνα διατύπωσε την εκτίμηση ότι η αγορά θα χρειαστεί τουλάχιστον τρία χρόνια για να ανακάμψει πλήρως και αυτό θα γίνει από το 2023 και μετά, ενώ ένα 32% εμφανίστηκε πιο αισιόδοξο και είπε ότι η πλήρης ανάκαμψη της αγοράς, στα επίπεδα του 2019, μπορεί να επιτευχθεί μέσα στο 2022.

ΕΛΣΤΑΤ: Ελεύθερη πτώση εσόδων σε καταλύματα, εστίαση και το γ’ τρίμηνο

Η απαισιοδοξία των εκπροσώπων των τουριστικών επιχειρήσεων για το μέλλον είναι απολύτως δικαιολογημένη, αν ληφθεί υπόψη το μέγεθος των απωλειών τζίρου που είχαν φέτος καταλύματα και εστίαση, ως κλάδοι άμεσα συνδεδεμένοι με τον τουρισμό. Προχθές η ΕΛΣΤΑΤ δημοσίευσε στοιχεία για το τρίτο τρίμηνο, τα οποία έδειξαν ότι όπως ακριβώς έγινε και στο δεύτερο τρίμηνο, έτσι και στο τρίτο, τη μερίδα του λέοντος σε απώλειες τζίρου από το σύνολο των κλάδων της οικονομίας είχαν τα καταλύματα, με πτώση 61.4% και η εστίαση με πτώση 31.2%.   

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter