Έρευνα σοκ: Οι μισοί Αυστριακοί θέλουν την ακροδεξιά στην κυβέρνηση

Έρευνα σοκ: Οι μισοί Αυστριακοί θέλουν την  ακροδεξιά στην κυβέρνηση

Ένας στους δύο Αυστριακούς είναι “ανοικτός” σε μία συμμετοχή του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων στην κυβέρνηση, ενώ ένας στους τέσσερις θέλει “οπωσδήποτε” το κόμμα αυτό να βρεθεί στην μελλοντική αυστριακή κυβέρνηση.

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση που θα δημοσιευτεί στο αυριανό τεύχος του εβδομαδιαίου πολιτικού-οικονομικού περιοδικού “Προφίλ”.

Ένα ποσοστό 18% των ερωτηθέντων δηλώνει πως “μάλλον” δεν θέλει μία συγκυβέρνηση του Κόμματος των Ελευθέρων και μόνον σε ποσοστό 24% είναι “τελείως σίγουρα” εναντίον μίας τέτοιας εξέλιξης.

Το Κόμμα των Ελευθέρων με τον διαβόητο τότε αρχηγό του Γεργκ Χάιντερ, βρέθηκε στην εξουσία στο παρελθόν, συμμετέχοντας σε κυβερνητικό συνασπισμό με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του τότε καγκελάριου Βόλφγκανγκ Σιούσελ, στο χρονικό διάστημα Φεβρουάριος 2000-Δεκέμβριος 2006, και υπήρξε η πλέον αμφιλεγόμενη κυβέρνηση στην μεταπολεμική Αυστρία.

Στην κυβέρνηση εκείνη είχαν επιβληθεί πολύμηνες κυρώσεις από τις υπόλοιπες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λόγω ακριβώς της συμμετοχής της ακροδεξιάς για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκή κυβέρνηση, κάτι που αποτελούσε τότε ακόμη ένα “ταμπού” για την ΕΕ.

Ο υποψήφιος του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων στις περυσινές αυστριακές προεδρικές εκλογές, ο υπαρχηγός του Νόρμπερτ Χόφερ, μπορεί μεν να ηττήθηκε στον επαναληπτικό γύρο στις 4 Δεκεμβρίου, ωστόσο το κόμμα του εμφανίζεται εδώ και πολλούς μήνες σε όλες τις δημοσκοπήσεις ως η πρώτη πλέον πολιτική δύναμη στην Αυστρία με ποσοστό που υπερβαίνει το 30%, έχοντας εκμεταλλευτεί στο έπακρο την προσφυγική κρίση τα δύο τελευταία χρόνια.

Ο Νόρμπερτ Χόφερ είχε συγκεντρώσει το εντυπωσιακό ποσοστό 46,2%, απέχοντας λίγο από τη νίκη, την οποία κατέκτησε τελικά με ποσοστό 53,8% ο υποστηριζόμενος από τους Πράσινους νέος ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, ο οποίος πρόκειται να ορκιστεί και να αναλάβει επίσημα τα νέα καθήκοντά του στις 26 Ιανουαρίου.

Την ακραία αντιπροσφυγική όπως και ισλαμοφοβική πολιτική που προβλήθηκε και στον προεκλογικό αγώνα του Νόρμπερτ Χόφερ και που φαίνεται ότι λόγω συγκυριών “επισκιάζει” τον έως τώρα αντισημιτισμό του κόμματος του, ο αρχηγός των Ελευθέρων, Χάιντς-Κριστιαν Στράχε (ΣΣ ο θεωρούμενος ως σκληρότερη εκδοχή του Γεργκ Χάιντερ), έθεσε στο επίκεντρο της χθεσινοβραδινής ομιλίας του στο Σάλτσμπουργκ για την έναρξη του νέου έτους, με κεντρικό σύνθημα “Η ισχυρότερη δύναμη της Αυστρίας”.

Όπως διατεινόταν ο αρχηγός των Ελευθέρων, ο οποίος στοχεύει να ηγηθεί της επόμενης κυβέρνησης ως καγκελάριος, το ανώτατο όριο των 37.000 στην αποδοχή αιτήσεων χορήγησης ασύλου που είχε θέσει η αυστριακή κυβέρνηση για το 2016 (ΣΣ το οποίο τελικά δεν χρειάστηκε να εφαρμοστεί γιατί ο αριθμός ήταν μικρότερος) συνιστά ένα “αστείο”, καθώς καθένας από αυτούς στους οποίους δίνεται άσυλο θα φέρει στην Αυστρία από τέσσερα επιπλέον μέλη της οικογένειας του.

Ο ίδιος απαίτησε ένα μηδενικό ανώτατο όριο για το μέλλον, όπως επίσης έναν “αποτελεσματικό νόμο απαγόρευσης του πολιτικού ισλάμ”, ανάλογο με εκείνον που υπάρχει μετά το τέλος του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου στην Αυστρία και απαγορεύει οποιαδήποτε ναζιστική δραστηριοποίηση, καθώς επίσης και μία απαγόρευση της χρηματοδότησης από το εξωτερικό για ισλαμικές οργανώσεις, παράλληλα με τη διάλυση ριζοσπαστικών ισλαμικών χώρων λατρείας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter