Ερευνα σοκ στη Βρετανία: Ο πληθωρισμός σκοτώνει πραγματικά

Ερευνα σοκ στη Βρετανία: Ο πληθωρισμός σκοτώνει πραγματικά
AP Photo/Lefteris Pitarakis

Η κρίση του κόστους ζωής -όπως ονομάζεται η συνθήκη στα πλαίσια του πληθωρισμού στην οποία τα χρήματα που βγάζεις από την δουλειά σου αν εργάζεσαι (αν δεν εργάζεσαι είναι ακόμα πιο δύσκολα) δεν φτάνουν για να ζήσεις κανονικά- έχει πραγματικά θύματα μεταξύ του πληθυσμού στο Ηνωμένο Βασίλειο καθώς σύμφωνα με μελέτη ο αριθμός των πρόωρων θανάτων αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 6,5%.

Την παραπάνω εξαιρετικά ανησυχητική εκτίμηση, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση BMJ, έκαναν ερευνητές από την Σκοτία (Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης) που μελέτησαν τον αντίκτυπο του πληθωρισμού στα ποσοστά θνησιμότητας στην Σκοτία.

Στην σχετική δημοσίευση τους αναφέρουν πως: «Αυτή η κρίση κινδυνεύει να συντομεύσει τις ζωές και να διευρύνει σημαντικά τα χάσματα πλούτου και υγείας μεταξύ των πλουσίων και των φτωχών στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλλεξαν το ποσοστό των ανθρώπων κάτω των 75 ετών που θα πεθάνουν πρόωρα αναμένεται να αυξηθεί άμεσα σχεδόν κατά 6,5%. Τα πιο μειονεκτούντα νοικοκυριά θα πληγούν τέσσερις φορές περισσότερο από τα ευνοημένα νοικοκυριά, σύμφωνα με αυτή την έρευνα.

Οι ερευνητές εστιάζουν στον πληθωρισμό ως την βασική αιτία για τα παραπάνω, καθώς το ποσοστό του, που τον Αύγουστο έφτασε το 6,7% στο Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται σε «επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί από τη δεκαετία του 1970».

Όπως σημειώνουν: «Τα φτωχότερα νοικοκυριά έχουν πληρώσει το τίμημα, καθώς ξοδεύουν μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους στην ενέργεια, το κόστος της οποίας έχει εκτοξευθεί».

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τον αντίκτυπο του πληθωρισμού στα ποσοστά θνησιμότητας στη Σκωτία το 2022-23 αξιολογώντας διαφορετικά σενάρια, με ή χωρίς κυβερνητικά μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης κόστους ζωής, συμπεριλαμβανομένης της παροχής βοήθειας σε νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν αυξημένο κόστος ενέργειας.

Χωρίς κανένα μέτρο για την υποχώρησή του, ο πληθωρισμός θα μπορούσε να αυξήσει τους πρόωρους θανάτους κατά 5% στις λιγότερο υποβαθμισμένες περιοχές και κατά 23% στις πιο υποβαθμισμένες, σύμφωνα με τις προβλέψεις των ερευνητών.

Αντίθετα, με κυβερνητικά μέτρα, ο πληθωρισμός οδηγεί σε αύξηση των πρόωρων θανάτων κατά 2% και 8% αντίστοιχα.

«Η ανάλυσή μας βοηθά να αποδειχθεί ότι η οικονομία έχει αντίκτυπο στην υγεία του πληθυσμού. Από το 2012, οι οικονομικές συνθήκες στο Ηνωμένο Βασίλειο οδήγησαν σε μείωση του προσδόκιμου ζωής και διεύρυναν τις ανισότητες στην υγεία», αναφέρουν μεταξύ άλλων.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter