Έρευνα ΒΕΑ: Ανατιμήσεις έως και 30% σε προϊόντα και υπηρεσίες λόγω ενεργειακής ακρίβειας

Έρευνα ΒΕΑ: Ανατιμήσεις έως και 30% σε προϊόντα και υπηρεσίες λόγω ενεργειακής ακρίβειας

Μεγάλες ανατιμήσεις που σε ορισμένες περιπτώσεις θα προσεγγίσουν έως το 30%, περιμένουν πολλές επιχειρήσεις το επόμενο διάστημα εξαιτίας της καλπάζουσας ενεργειακής ακρίβειας, που μεγεθύνει τα λειτουργικά τους έξοδα.

Αυτό προκύπτει από έρευνα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της Αθήνας. Συγκεκριμένα, με βάση τα αποτέλεσμα της έρευνας του ΒΕΑ, επτά στις δέκα βιοτεχνίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις ή ποσοστό 68% δήλωσαν ότι ήδη αναγκάζονται να μετακυλίσουν το βάρος των αυξημένων λογαριασμών ενέργειας που λαμβάνουν στις τελικές τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών που παρέχουν, με τις αυξήσεις που παρατηρούνται ήδη στην αγορά να φτάνουν το 5%.

Το ποσοστό αυτό αναμένεται να διπλασιαστεί κατά το προσεχές διάστημα τουλάχιστον για τις μισές επιχειρήσεις, ενώ το 15% των επιχειρήσεων εκτιμά ότι οι αυξήσεις θα ξεπεράσουν το 30%. Ο παράγοντας που ορίζει το τελικό μέγεθος αύξησης στη τιμή του προϊόντος, είναι ο βαθμό εξάρτησης της κάθε επιχείρησης από το ενεργειακό κόστος. Η ενέργεια, ως συντελεστής κόστους, είναι ψηλά στην κατάταξη (άνω του 20%) για το ένα τρίτο των βιοτεχνικών επιχειρήσεων.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το 68% των ΜΜΕ, εκτιμούν ότι οι διεθνείς αυξήσεις θα επηρεάσουν πολύ το κόστος παραγωγής, ενώ πάνω από τις μισές επιχειρήσεις που έλαβαν μέρος στην έρευνα, θεωρούν ανεπαρκή τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για να αναχαιτίσει την ενεργειακή κρίση και δη τα «πλήγματα» προς το επιχειρείν.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter