Έρευνες και κατασχέσεις και στην Ελλάδα για το σκάνδαλο των τηλεοπτικών της FIFA

Έρευνες και κατασχέσεις και στην Ελλάδα για το σκάνδαλο των τηλεοπτικών της FIFA

Σημαντική συμβολή έχει η Ελλάδα στη διερεύνηση του σκανδάλου της ανάθεσης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων των Παγκοσμίων Κυπέλλων του 2018, του 2022, του 2026 και του 2030 από τη FIFA.

Η ελβετική εισαγγελία, μετά από την συγκέντρωση στοιχείων, κίνησε ποινικές διαδικασίες κατά του πρώην γενικού γραμματέα της FIFA, Ζερόμ Βάλκε, του προέδρου της Παρί Σεν Ζερμέν και διευθύνοντος συμβούλου της beiN Media Group, Νασέρ Αλ-Κελαϊφί, καθώς και ενός μεγαλοεπιχειρηματία στον μιντιακό χώρο, χωρίς όμως να έχει διαρρεύσει το όνομα του.

Η βασική κατηγορία για τον 44χρονο Καταριανό παράγοντα και τον ιδιοκτήτη ΜΜΕ είναι αυτή της δωροδοκίας και για τον Βάλκε αυτής της δωροληψίας σχετικά με την ανάθεση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων των επόμενων τεσσάρων Μουντιάλ. Στα ευρύτερα πλαίσια της έρευνας οι αρμόδιες Ελβετικές και Ευρωπαϊκές αρχές ζήτησαν τη συνδρομή της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας. Η Ειδική Γραμματεία Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) εξέδωσε ανακοίνωση για το θέμα αναφέροντας τα ακόλουθα:

«Την 12/10/2017 υπάλληλοι της Ε.Γ. Σ.Δ.Ο.Ε, στο πλαίσιο συνεργασίας τόσο με τις Ελληνικές και Ευρωπαϊκές Δικαστικές Αρχές όσο και με συναρμόδιες Ευρωπαϊκές Αρχές επιβολής του νόμου, συμμετείχαν σε κοινή Ευρωπαϊκή επιχείρηση ερευνών οικιών και επαγγελματικών εγκαταστάσεων που έλαβε χώρα ταυτόχρονα στην Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία και Ιταλία. Οι διενεργηθείσες έρευνες αφορούσαν σε υπόθεση ποινικής έρευνας που διεξάγει το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Ελβετίας κατά πρώην γενικού γραμματέα της FIFA και κατά εκτελεστικού Διευθυντή αλλοδαπής εταιρίας σε σχέση με την ανάθεση δικαιωμάτων σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (Μ.Μ.Ε). Για τον σκοπό αυτό, όσον αφορά την Ελλάδα, συνεργάστηκαν το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Ελβετίας, η EUROJUST με τον συντονισμό του υπηρετούντος σε αυτήν Έλληνα Εισαγγελικού Λειτουργού, η Εισαγγελία Εφετών Αθηνών – Τμήμα Διεθνών Δικαστικών Συνδρομών, Ειδικός Ανακριτής Διεθνών Δικαστικών Συνδρομών και το τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών και Όπλων του Σ.Δ.Ο.Ε. Π.Δ. Αττικής και Αιγαίου. Κατά τις διενεργηθείσες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα, με την συμμετοχή βοηθού Εισαγγελέα από το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Ελβετίας και παρουσία Ελλήνων Δικαστικών Λειτουργών κατασχέθηκαν ηλεκτρονικοί υπολογιστές, tablets ,κινητά τηλέφωνα και έγγραφα που θα ερευνηθούν και αξιοποιηθούν στα πλαίσια της διεξαγομένης έρευνας». 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter