Εργα και ημέρες της Ελένης Ράικου

Ανοικτά µέτωπα έχει η τέως εισαγγελέας κατά της ∆ιαφθοράς Ελένη Ράικου, ο σύζυγος της οποίας εµφανίζεται σε πόρισµα ελεγκτών του ΕΟΠΥΥ να έχει ζηµιώσει το δηµόσιο µε 1,7 εκατ. ευρώ µέσω εικονικών συνταγογραφήσεων, ενώ ελέγχεται επισήµως για νοµιµοποίηση εσόδων από εγκληµατική δραστηριότητα, απάτη και παθητική δωροδοκία. Τα έργα και τις ηµέρες της εισαγγελέα κατά την άσκηση των καθηκόντων της έχει αποκαλύψει µε ρεπορτάζ του το Documento.

Στο πλαίσιο της έρευνας για τη Novartis, η Ελ. Ράικου ήλεγχε λίστα µε ονόµατα 4.200 γιατρών που συνεργάζονταν µε την «αµαρτωλή» φαρµακευτική.

Σε κοινό λογαριασµό

Η εισαγγελέας όφειλε να αυτοεξαιρεθεί από τη διερεύνηση της υπόθεσης από τη στιγµή που γνώριζε ότι ο σύζυγός της είχε λάβει χρήµατα από τη Novartis ως αµοιβή για µελέτη που πραγµατοποίησε γι’ αυτήν. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ παρότι, ενώ η ίδια διέψευδε το γεγονός, ο σύζυγός της το επιβεβαίωνε στο Documento λέγοντας ότι τα χρήµατα από τη Novartis είχαν κατατεθεί σε κοινό µε τη σύζυγό του λογαριασµό στην Ελλάδα.

Μάλιστα, όταν της ζητήθηκε στο πλαίσιο προανακριτικής για την υπόθεση επιτροπής της Βουλής να προσκοµίσει τα ανάλογα παραστατικά, δηλαδή τα συµφωνητικά που ο σύζυγός της εµφανιζόταν να έχει κάνει µε τη Novartis, η εισαγγελέας δήλωσε αδυναµία µε τον ισχυρισµό ότι είχε πληµµυρίσει το σπίτι της. «Αναζήτησα τα αρχεία, δυστυχώς όµως προ ετών είχε πληµµυρίσει το σπίτι µας και δεν βρέθηκαν» απάντησε χαρακτηριστικά η µάρτυρας κατά την κατάθεσή της στο ερώτηµα αν θα προσκοµίσει τη σύµβαση για τη µελέτη που είχε αναλάβει ο σύζυγός της για τη Novartis αντί 1.000 ευρώ.

Την ώρα που η ίδια διέψευδε τη σχέση του συζύγου της με τη Novartis, εκείνος όχι μόνο την επιβεβαίωνε αλλά έλεγε ότι τα χρήματα που έλαβε από τη φαρμακοβιομηχανία κατατέθηκαν σε κοινούς λογαριασμούς, όπως φαίνεται και στο έγγραφο.

Για τη διαρροή των συγκεκριµένων στοιχείων η Ελ. Ράικου είχε καταθέσει αγωγή κακοδικίας σε βάρος της αντικαταστάτριάς της στην Εισαγγελία κατά της ∆ιαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη και άλλων δύο επίκουρων εισαγγελέων. Υποστήριζε ότι µε διαρροές παραβιάστηκε η µυστικότητα της ανάκρισης, υπήρξε παραβίαση προσωπικών δεδοµένων και προσβολή της προσωπικότητας του ζεύγους σχετικά µε την υπόθεση της Novartis και ζητούσε αποζηµίωση 300.000 ευρώ για ηθική βλάβη. Ωστόσο το Ειδικό ∆ικαστήριο Αγωγών Κακοδικίας µε απόφασή του κατάργησε τη δίκη επί της αγωγής απορρίπτοντας ουσιαστικά τις αιτιάσεις της. Παράλληλα το Συµβούλιο Εφετών της Αθήνας είχε απορρίψει και αίτηση εξαίρεσης που είχε υποβάλει ο σύζυγος Λάζαρος Καρνέσης κατά των τριών εισαγγελέων που χειρίζονται την υπόθεση Novartis.

Ο Θ. Λιακουνάκος

Είναι ενδιαφέρον ότι επίσης σε κατάθεσή της στην επιτροπή της Βουλής η Ελ. Ράικου αποχώρησε προς στιγµήν από την αίθουσα. Μέχρι τότε δεν είχε αναφερθεί καθόλου στον περιβόητο «Ρασπούτιν», όπως δηλαδή χαρακτήριζαν τον πρώην αναπληρωτή υπουργό ∆ικαιοσύνης ∆ηµήτρη Παπαγγελόπουλο, το οποίο τελικώς έπραξε µετά την επιστροφή της στην αίθουσα, ενώ αρνήθηκε να προσκοµίσει τη δήλωση πόθεν έσχες της όταν της ζητήθηκε από βουλευτές της αντιπολίτευσης,.

Για απόκρυψη στοιχείων

Αναπάντητο παραµένει και το ερώτηµα ως προς τον χρόνο που η εισαγγελέας επέλεξε να καταγγείλει τις σε βάρος της µεθοδεύσεις σχετιζόµενες µε την υπόθεση Novartis. Οσο είχε στα χέρια της τα στοιχεία για το σκάνδαλο σιωπούσε. Μίλησε µόνο µετά την παραίτησή της, η οποία όµως συνέπεσε χρονικά µε καταγγελίες που δεν συνδέονταν µε τη Novartis. Πρόκειται συγκεκριµένα για τις καταγγελίες της συναδέλφου της ανακρίτριας Ηλιάνας Ζαµανίκα τις οποίες είχε αποκαλύψει το Documento. Η Ζαµανίκα κατήγγειλε τη Ράικου ότι δεν της απέστειλε το σύνολο της δικογραφίας για τον Θωµά Λιακουνάκο και τα εξοπλιστικά.

Την ίδια περίοδο είχε αποκαλυφθεί ότι ο Λιακουνάκος µάθαινε τις κινήσεις της Εισαγγελίας κατά της ∆ιαφθοράς πολύ προτού τις µάθουν οι αρµόδιοι εισαγγελείς. Αποδεικνύεται από µήνυµα που είχε αποστείλει ο ίδιος στο πρόσωπο το οποίο είχε αναλάβει να διαχειρίζεται τις offshore εταιρείες µέσω των οποίων κινούσε χρήµατα προς εκείνους που δωροδοκούσε, ενηµερώνοντάς τον πότε θα µπορούσαν να τον επισκεφτούν οι εισαγγελείς για να καταθέσει.

Αναφορές και από τον Ι. Αγγελή

Καταγγελία σε βάρος της κ. Ράικου έχει καταθέσει και ο συνάδελφός της Γιάννης Αγγελής και μάλιστα όχι μόνο μία φορά. Είχε κατηγορήσει τη Ράικου ότι διατηρούσε πολλές δικογραφίες στην Εισαγγελία Διαφθοράς τις οποίες δεν είχε διεκπεραιώσει. Ερωτήματα για τον ρόλο της είχε προκαλέσει, τέλος, και παλαιότερη αναφορά του ίδιου δικαστικού λειτουργού. Σε εκείνην η Ράικου καταγγελλόταν μαζί με άλλους λειτουργούς της Δικαιοσύνης για μεθοδεύσεις στην υπόθεση του Ανδρέα Βγενόπουλου, την οποία είχε φέρει στο φως το περιοδικό Hot Doc.

Η Ελ. Ράικου, για την οποία έχει διαβιβαστεί από την Εισαγγελία Διαφθοράς έγγραφο που πιστοποιεί ότι σε κοινό λογαριασμό της ίδιας και του συζύγου της πιστώθηκαν χρήματα από τη Novartis και από ακόμη μία φαρμακευτική αλλά δεν αυτοεξαιρέθηκε από την έρευνα, κατέθεσε στην προανακριτική ότι το Documento «υλοποίησε συμβόλαιο θανάτου εναντίον της» επειδή δεν συνεργάστηκε με τον Παπαγγελόπουλο. 

Οταν η κ. Ζαμανίκα κατήγγειλε την Ελένη Ράικου ότι δεν της απέστειλε το σύνολο της δικογραφίας για τον Θωμά Λιακουνάκο και τα εξοπλιστικά, αποκαλύφθηκε ότι ο ίδιος μάθαινε τις κινήσεις της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς πολύ προτού τις μάθουν οι αρμόδιοι εισαγγελείς, όπως φαίνεται και από το έγγραφο με το (μεταφρασμένο) μήνυμα που απέστειλε ο επιχειρηματίας στον μάρτυρα Πήτερ Κόλεριτζ

Είπε συγκεκριμένα ότι δημοσιογράφος της εφημερίδας την κάλεσε στο τηλέφωνο προκειμένου να την ενημερώσει για καταγγελίες σε βάρος της και κατόπιν αυτού υπήρξε δημοσίευμα εναντίον της. «Κατάλαβα τότε πως υπήρξε συμβόλαιο θανάτου μου επειδή αρνήθηκα να συνεργαστώ με τον Παπαγγελόπουλο. Θυμήθηκα την εισαγγελέα Τσατάνη που της είχαν βάλει εκρηκτικό μηχανισμό. Αισθάνθηκα διωκόμενη και θεσμικά απροστάτευτη. Αισθάνθηκα ότι εκτελούνταν συμβόλαιο θανάτου σε βάρος μου από Παπαγγελόπουλο. Μετά την άρνησή μου να ενδώσω στο να στείλω φάκελο για πολιτικούς χωρίς να έχω στοιχεία και το δημοσίευμα του Documento ξεκίνησε σειρά πειθαρχικών διώξεων» ανέφερε χαρακτηριστικά. Για την τοποθέτησή της αυτή το Documento έχει ανακοινώσει ότι θα κινηθεί νομικά εναντίον της.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.