Εργαλειοποίηση της UNESCΟ από την κυβέρνηση Μητσοτάκη καταγγέλλει η Σία Αναγνωστοπούλου

Εργαλειοποίηση της UNESCΟ από την κυβέρνηση Μητσοτάκη καταγγέλλει η Σία Αναγνωστοπούλου

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη εξαπολύει η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σία Αναγνωστοπούλου αναφορικά με τη θριαμβολογία του Υπουργείου και της αρμόδιας υπουργού Λίνας Μενδώνη με αφορμή την έκθεση εμπειρογνωμόνων της UNESCO σχετικά με τα έργα ανάπλασης στην Ακρόπολη.

Ειδικότερα, η κ. Αναγνωστοπούλου τονίζει μεταξύ άλλων ότι το αναστηλωτικό έργο της Ακρόπολης είναι μια διαρκής επιστημονική διαδικασία από τη δεκαετία του ’70, οπότε «η οικειοποίηση αυτού του τεράστιου μόχθου από την κυβέρνηση είναι αυθαίρετη».

Η βουλευτής θυμίζει επίσης τον αποκλεισμό από την ενημέρωση και τον διάλογο, που επιφύλαξε η κυβέρνηση στον ΣΕΑ και άλλους επιστημονικούς και συνδικαλιστικούς φορείς, υπογραμμίζοντας ότι «για τις εκτεταμένες παρεμβάσεις στην Ακρόπολη είναι απαραίτητη η εκ των προτέρων κατάρτιση Διαχειριστικού Σχεδίου», όπως και «η εκ των πρότερων ενημέρωση προς το Κέντρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς».

Αναλυτικά η δήλωση της Σίας Αναγνωστοπούλου

Σήμερα το υπουργείο και η κυρία Μενδώνη θριαμβολογούν για την έκθεση των εμπειρογνωμόνων της UNESCO. Θριαμβολογία στην οποία βασίζεται και ο κύριος Μητσοτάκης καλώντας μας να ζητήσουμε συγγνώμη από τηn κα​ Μενδώνη. Η έκθεση προσεκτικά και διπλωματικά διατυπωμένη, δέχεται ότι οι αναπλάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί δεν βλάπτουν την Εξέχουσα Οικουμενική Αξία του μνημείου της Ακρόπολης.

Ο διάβολος ωστόσο κρύβεται στις λεπτομέρειες και στις «επιμέρους παρατηρήσεις», όπως παραδέχεται το υπουργείο…

Καταρχάς και καταρχήν, το αναστηλωτικό έργο της Ακρόπολης είναι μια διαρκής επιστημονική διαδικασία από την δεκαετία του ’70 και ναι είναι πρότυπο αποκατάστασης και συντήρησης που κρύβει το σεβασμό για το μνημείο πολλών επιστημονικών ομάδων. Δεν αφορά αποκλειστικά την Υπουργία της κυρίας Μενδώνη. Ούτε την πρωθυπουργία του κύριου Μητσοτάκη. Η οικειοποίηση αυτού του τεράστιου μόχθου από την κυβέρνηση είναι αυθαίρετη.

Δεύτερον, με επίκαιρη ερώτησή μας στις 11/6/2021 είχαμε ζητήσει να διερευνηθεί, εάν τηρήθηκαν οι διεθνείς συμβατικές δεσμεύσεις της χώρας μας απέναντι στην UNESCO, κατά την «ανάπλαση» του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης. Μετά τις έντονες πιέσεις που προκλήθηκαν από την αξιωματική αντιπολίτευση, το ΥΠΠΟΑ, κάλεσε μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων, την οποία και ενημέρωσε αποκλείοντας από τον διάλογο, τον ΣΕΑ και άλλους επιστημονικούς και συνδικαλιστικούς φορείς. Ενημέρωσε δηλαδή την επιτροπή μόνο από την δική της πλευρά, χωρίς την παράθεση στο τραπέζι των συζητήσεων των αντιρρήσεων και του αντιλόγου για την «ανάπλαση» που είχε εκφράσει η επιστημονική κοινότητα.

Είναι προφανές ότι για τις εκτεταμένες παρεμβάσεις στην Ακρόπολη είναι απαραίτητη η εκ των προτέρων κατάρτιση Διαχειριστικού Σχεδίου, με καταγραφή όλων των βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων παρεμβάσεων που πραγματοποιούνται στο μνημείο με συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Επίσης, αναγκαία είναι, η  εκ των πρότερων ενημέρωση προς το Κέντρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς για τυχόν παρεμβάσεις στο παγκόσμιας εμβέλειας μνημείο.

Φυσικά δεν είθισται να γίνονται παρατηρήσεις εκ των υστέρων. Παρ’ όλα αυτά, είναι σημαντικό ότι στην έκθεση της η αποστολή εμπειρογνωμόνων  επισημαίνει μεταξύ άλλων: το προβληματικό της εφαρμογής των αποστραγγιστικών έργων ως προς την μελέτη και την υλοποίηση, την επιπλέον δουλειά που πρέπει να γίνει έτσι ώστε να καταστεί ο βράχος προσβάσιμος από ανθρώπους με διαφορετικά είδη  αναπηρίας, ότι δεν υπάρχει μέχρι αυτή την στιγμή ένα σχέδιο για τον έλεγχο της ροής των επισκεπτών, το οποίο θα έπρεπε να είναι ενσωματωμένο στο γενικό διαχειριστικό σχέδιο, που επίσης η επιτροπή  επισημαίνει πως δεν υπάρχει. Είναι η ίδια  υπουργός που το 2019 υποσχόταν ότι έχει έτοιμο το διαχειριστικό σχέδιο και θα το εφάρμοζε άμεσα…  Και το σημαντικότερο όλων επισημαίνει ότι στο εξής, πριν από κάθε παρέμβαση, θα πρέπει να διεξάγεται μια μελέτη των επιπτώσεων που θα μπορούσε να έχει η κάθε επέμβαση στην διατήρηση των χαρακτηριστικών που συνιστούν την Οικουμενική Αξία του μνημείου.

Αξία για την οποία όλοι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες είμαστε υπερήφανοι και υπερήφανες και την οποία οφείλουμε να διατηρήσουμε για τις επόμενες γενιές.

Όμως για άλλη μια φορά η Ακρόπολη και οι διεθνείς οργανισμοί όπως η UNESCO αναίσχυντα εργαλειοποιούνται για να εξυπηρετήσουν το προεκλογικό αφήγημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter