Εργάνη: Χάθηκαν 29.817 θέσεις εργασίας τον Ιανουάριο

Αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων, κατά 29.817 θέσεις εργασίας, προέκυψε τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ».

Όπως εκτιμά το υπουργείο Εργασίας, η αρνητική πορεία στην αγορά εργασίας, κατά τον πρώτο μήνα του τρέχοντος έτους, οφείλεται στο ότι προέκυψε αρνητικό ισοζύγιο σε τέσσερις κλάδους: στο λιανικό εμπόριο (-5.895 θέσεις), στην εστίαση ( - 10.000), στις δραστηριότητες απασχόλησης ( - 3.564 θέσεις) και στα καταλύματα (-1.965 θέσεις). Και οι τέσσερις αυτοί κλάδοι παρουσιάζουν αύξηση της ζήτησης για εποχιακή απασχόληση την περίοδο των εορτών και το μεγαλύτερο ποσοστό από τις θέσεις εργασίας που χάθηκαν, αφορούν τέτοιου τύπου απασχόληση, δηλαδή θέσεις σε κλάδους που χρειάζονται επιπλέον προσωπικό, λόγω της εορταστικής περιόδου.

Αυτό επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι στο πρώτο πενθήμερο του Ιανουαρίου οι αποχωρήσεις/απολύσεις/λύσεις συμβάσεων ανήλθαν σε 33.000, ενώ τον υπόλοιπο μήνα, το ισοζύγιο ήταν θετικό κατά 4.000 θέσεις εργασίας. Παρόλ’ αυτά, παραμένουν τα στοιχεία των ροών μισθωτής απασχόλησης του Ιανουαρίου 2017, από τα οποία προκύπτει ότι οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 126.501, ενώ οι αποχωρήσεις σε 156.318. Από τις 156.318 συνολικά αποχωρήσεις, οι 73.609 προήλθαν από οικειοθελείς αποχωρήσεις και οι 82.709 από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

Θα πρέπει επιπλέον να επισημανθεί, ότι ο μήνας Ιανουάριος παρουσιάζει αρνητικό ισοζύγιο από το 2001 μέχρι σήμερα, κατά σχεδόν απόλυτο τρόπο.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.