Εργασιακά: Κόλαφος τα στοιχεία – Πρώτοι στην Ευρώπη σε ώρες εργασίας με μισθούς πείνας

Εργασιακά: Κόλαφος τα στοιχεία – Πρώτοι στην Ευρώπη σε ώρες εργασίας με μισθούς πείνας

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη «πανηγυρίζει» για το αντεργατικό νομοσχέδιο που υπερψηφίστηκε στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα, με τον Άδωνη Γεωργιάδη να δηλώνει μάλιστα με θράσος ότι στα εργοστάσια «θα τσακώνονται ποιος θα πάει την Κυριακή γιατί ο κόσμος έχει ανάγκη να αυξήσει τα εισοδήματά του».

Διαβάστε σχετικά: Απίστευτες διατυπώσεις Άδωνη για το αντεργατικό νομοσχέδιο: «Θα τσακώνονται ποιος θα πρωτοδουλέψει Κυριακή» (Video)

Όσο κι αν επιχειρείται η αντιστροφή της πραγματικότητας μέσω της «ωραιοποίησης» του εργασιακού σκότους, τα στοιχεία της Eurostat που τοποθετούν στο ναδίρ της σχετικής λίστας στην ΕΕ τους εργαζόμενους στην Ελλάδα, είναι άκρως αποκαλυπτικά όσον αφορά την πραγματική εικόνα.

Σύμφωνα με τη Eurostat, οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα απασχολούνται τις περισσότερες ώρες κατά μέσο όρο στην ΕΕ. Συγκεκριμένα, το 2022 οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα απασχολούνταν 41 ώρες την εβδομάδα έναντι 37,5 ώρες κατά μέσο όρο στην ΕΕ. Ακολουθούν με 40,4 ώρες η Πολωνία και με 40,2 ώρες Ρουμανία και Βουλγαρία. Αντίθετα, λιγότερες ώρες εργάζονται στην Ολλανδία (33,2 ώρες), και ακολουθούν Γερμανία (35,3) και Δανία (35,4).

Η πρωτιά στις ώρες εργασίας δεν έχει την ίδια μισθολογική ανταπόκριση. Στην Ελλάδα, 1 στους 4 μισθωτοί (26%) στον ιδιωτικό τομέα απασχολούνται με συμβάσεις μερικής απασχόλησης, λαμβάνοντας μέσο μισθό στα 430,81 ευρώ, που αντιστοιχούν σε 346 ευρώ καθαρά. Αντίστοιχα, οι 1.815.954 εργαζόμενοι με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης λαμβάνουν κατά μέσο όρο 1.251,61 ευρώ κάθε μήνα μεικτά, που αντιστοιχούν σε 1.141 ευρώ καθαρά. Συνολικά, ο μέσος μισθός στη χώρα διαμορφώνεται στα 1.038 ευρώ μεικτά ή 910 ευρώ καθαρά.

Διαβάστε επίσης: Περισσότερο από κάθε άλλον στην Ευρώπη εργάζονται οι Έλληνες – Τα στοιχεία της Eurostat

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter