Εργασιακός μεσαίωνας: Με τον μανδύα του «προαιρετικού» κάνουν «ακορντεόν» το ωράριο των καταστημάτων

Εργασιακός μεσαίωνας: Με τον μανδύα του «προαιρετικού» κάνουν «ακορντεόν» το ωράριο των καταστημάτων

Τελειωμό δεν έχουν οι παλινωδίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη που με πρόσχημα τον κορονοϊό καταστρατηγεί κάθε εργασιακό δικαίωμα αλλά και την ίδια τη… λογική. Τι και αν το προηγούμενο διάστημα «ψαλίδιζαν» το ωράριο των καταστημάτων (με αποκορύφωμα 5 το απόγευμα τα Σαββατοκύριακα), με αποτέλεσμα να σχηματίζονται τεράστιες ουρές έξω από τα σούπερ μάρκετ, τώρα ήρθε η ώρα να… το διευρύνουν. Όλο αυτό, μετά και το εργασιακό νομοσχέδιο που «αποχαιρετά» το 8ωρο!

Με απλά λόγια σε ΦΕΚ με τα μέτρα που ισχύουν από τη Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021 και ώρα 6:00 έως και τη Δευτέρα, 21 Ιουνίου 2021 και ώρα 6:00, μπαίνει από το «παράθυρο» ως «προαιρετικό» να λειτουργούν ορισμένα καταστήματα από τις 7 το πρωί έως τις 10 και 30 το βράδυ. Βούτυρο στο ψωμί της εργοδοσίας.

Τη στιγμή που κυβερνητικά χείλη διατείνονται πως το νέο εργασιακό νομοσχέδιο θεσπίστηκε για το… καλό του εργαζομένου – όπως τόσο και τόσα άλλα ιδίως την περίοδο του κορονοϊού- δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως πως τα καταστήματα έχουν τη… δυνατότητα να λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο, ήτοι από τις 07:00 έως τις 22:30, για συγκεκριμένες κατηγορίες.

Συγκεκριμένα, με τον μανδύα του «προαιρετικού»(!) ανοίγουν την… Κερκόπορτα για την επιστροφή στον εργασιακό Μεσαίωνα, καθώς θα υπάρχει η δυνατότητα τα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, φούρνοι, κλπ.), να λειτουργούν από τις 7 το πρωί έως τις 22:30, όπως προβλέπεται στην ΚΥΑ  που δημοσιεύθηκε σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Τα φαρμακεία και τα πρατήρια υγρών καυσίμων λειτουργούν με το ωράριο που ισχύει σύμφωνα με τις ειδικές κατά περίπτωση διατάξεις.

Το προηγούμενο διάστημα μάθαμε το περιβόητο «ακορντεόν» για το άνοιξε – κλείσε των καταστημάτων. Αλλά τελικά το μοναδικά που έχουν γίνει ακορντεόν – λάστιχο είναι τα εργασιακά δικαιώματα αλλά και οι διατυπώσεις που επιστρατεύουν τα κυβερνητικά στελέχη για να πείσουν τους πολίτες πως όλα αυτά είναι προς όφελός τους.

Τα υπόλοιπα

Εκτός από το ωράριο, σύμφωνα με το ΦΕΚ διατηρείται ένα άτομο για κάθε 25 τ.μ. στον κύριο χώρο του καταστήματος (εξαιρούνται βοηθητικοί χώροι, αποθήκες, γραφεία, χώροι στάθμευσης). Όμως στην ίδια ΚΥΑ προβλέπεται πως δεν προσμετράται ο πληθυσμός που προσέρχεται για την παραλαβή αυτοδιαγνωστικού τεστ, ανεξαρτήτως εάν πραγματοποιεί εμπορική συναλλαγή. Η εξαίρεση αυτή αφορά καταστήματα τροφίμων, φαρμακεία, πρατήρια υγρών καυσίμων, pet shop, καθαριστήρια, καταστήματα πώλησης καπνικών/ατμιστικών προϊόντων.

Για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που παρέχουν υπηρεσίες εστίασης εξακολουθούν να λειτουργούν αποκλειστικά σε ανοικτό υπαίθριο χώρο και από τις 12 Ιουνίου 2021 και σε εξωτερικούς χώρους που βρίσκονται σε αεριζόμενες στοές (υπό την προϋπόθεση αυτές να έχουν ανοικτές δύο πλευρές), και θα εξυπηρετούνται μόνο καθήμενοι πελάτες, με δυνατότητα λειτουργίας από τις 5:00 έως τις 01:15. και υπό τους γνωστούς υγειονομικούς όρους.

Σε ό,τι αφορά τις λαϊκές αγορές προβλέπεται η υποχρεωτική επέκταση χώρου αγορών ή λειτουργία παράλληλων αγορών σε περίπτωση μη επάρκειας του χώρου ως προς την τήρηση των μέτρων απόστασης μεταξύ των πάγκων. Έως τις 14 Ιουνίου διατηρείται το μέτρο του 50% των θέσεων των παραγωγών/εμπόρων με πέντε μέτρα απόσταση μεταξύ πάγκων που θα λειτουργούν σε κάθε αγορά (κύρια και παράλληλη).

Από τις 15 Ιουνίου 2021 η απόσταση θα γίνει ένα μέτρο εκατέρωθεν των πάγκων πώλησης κι ενάμισι μέτρου μεταξύ των ατόμων με πραγματοποίηση αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα για πωλητές και εργαζόμενους στην αγορά.

Για τη λειτουργία των λιανεμπορικών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών κέντρων (mall) και των εκπτωτικών χωριών και των καταστημάτων λιανικού εμπορίου που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας (shop in a shop) τηρείται η αναλογία 1 άτομο ανά 25 τ.μ. Ειδικώς στα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας επιτρέπεται η ταυτόχρονη παρουσία έως 4 πελατών σε χώρους εμβαδού έως 100 τ.μ. Επίσης προβλέπεται διευρυμένο ωράριο λειτουργίας από τις 7 έως τις 21:00 ενώ επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων εντός των αεροδρομίων της χώρας.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter