Εργατικά δυστυχήματα: Σοκ με 114 νεκρούς το Α’ εξάμηνο του 2025 – Αδιαφορία από το υπουργείο Εργασίας

Εργατικά δυστυχήματα: Σοκ με 114 νεκρούς το Α’ εξάμηνο του 2025  – Αδιαφορία από το υπουργείο Εργασίας

Με νέο δραματικό ρεκόρ εικοσαετίας έκλεισε το πρώτο εξάμηνο του 2025 με 114 νεκρούς εργαζόμενους μέσα σε 181 μέρες, πράγμα που σημαίνει πως περίπου κάθε 1,5 μέρα ένας άνθρωπος χάνει τη ζωή του εν ώρα εργασίας στην Ελλάδα. Ξεπεράσαμε ήδη τους 104 νεκρούς εργαζόμενους που καταγράφηκαν το 2022!

Τελευταίο θύμα σε αυτή τη μακάβρια λίστα των πρώτων 6 μηνών ήταν εργαζόμενος σε επιχείρηση στο Ελαφονήσι των Χανίων. Σύμφωνα με πληροφορίες του Εργατικού Κέντρου Χανίων, ο 62χρονος άνδρας καταπλακώθηκε από καρότσα με καφάσια που έπεσε πάνω του λόγω θυελλωδών ανέμων εντάσεως 10 μποφόρ. Μια μέρα πριν (στις 28/6), ένας 65χρονος οικοδόμος, δημοτικός υπάλληλος στο Ίλιον δούλευε στους 40 βαθμούς, κατέρρευσε και κατέληξε. Πάλι καταπατήθηκε η εγκύκλιος του Υπ. Εργασίας για την θερμική καταπόνηση.

Οι δυο προαναφερθέντες άνδρες ήταν ακόμη δυο συνάνθρωποί μας ανάμεσα σε αυτούς που χάθηκαν στους 2 μήνες (Μάιο, Ιούνιο) που μεσολαβούν από το Α΄τετραμήνο του 2025, όπου οι νεκροί έφτασαν τους 64. Αν κάποιος κάνει μια απλή αφαίρεση θα ανακαλύψει πως μέσα σε δυο μήνες συνολικά 50 εργαζόμενοι σε κατασκευαστικό, τουριστικό και αγροτικό τομέα κατά κύριο λόγο πήγαν να εργαστούν και δεν γύρισαν ποτέ σπίτι τους! Το γεγονός πως ακόμα δεν έχουμε μπει στην καρδιά της τουριστικής σεζόν, προκαλεί τρόμο για τη συνέχεια στους εκπροσώπους των συνδικάτων και των εργατικών φορέων που εξαπολύουν δριμύ κατηγορώ προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Οργή με την προκλητική αδιαφορία της προκαλεί η Νίκη Κεραμέως, η οποία, όχι μόνο εξακολουθεί να μην συμμετέχει στην Επιτροπή για τα θέματα Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία (ΥΑΕ), όχι μόνο δεν εκδίδει νόμο για την θερμική καταπόνηση και επιμένει στις εγκυκλίους που δεν τηρούν οι εργοδότες, αλλά προτιμά να βγάλει την υποχρέωση… στέλνοντας τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας στην Επιτροπή, αντί να παρουσιαστεί η ίδια.

Ταυτόχρονα η Υπουργός φέρνει το νέο νομοσχέδιο για το 13ωρο και τα ωράρια εργασίας-λάστιχο, στο οποίο κάνει πραγματική «κοπτοραπτική» με τις διεθνείς πράξεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ). Υπενθυμίζεται πως η έκθεση της ΔΟΕ για τα θέματα ΥΑΕ ήταν κόλαφος για την χώρα μας με τον Οργανισμό ζητάει ξεκάθαρες απαντήσεις για τον κοινωνικό διάλογο μεταξύ εργαζομένων, εργοδοτών και κυβέρνησης, την υποκαταγραφή των εργατικών δυστυχημάτων και των μέτρων που υποτίθεται πως έχει λάβει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Αντί εξηγήσεων προς τη ΔΟΕ ή έστω μιας κουβέντας για το νέο ρεκόρ νεκρών στην εργασία, η αρμόδια Υπουργός πανηγυρίζει για τις αυξήσεις στις δηλωμένες υπερωρίες της ψηφιακής κάρτας εργασίας με βίντεό στο TikTok! Όσο σπίτια χάνουν τους δικούς τους ανθρώπους, οι οποίοι αγωνίζονται για να εξασφαλίσουν τα προς το ζην, η Νίκη Κεραμέως πανηγυρίζει για το πόσο τέλεια τα πάει στον θώκο του Υπουργείου Εργασίας. Και επειδή μια εικόνα ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις… μας παρουσιάζει σαν γνήσια influencer τα «καλά νέα» του Υπουργείου της.

@n_kerameus

Ξέρεις τι αλλάζει με την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας; Η δουλειά σου, η αμοιβή σου. Κυριολεκτικά. 📈 Γιατί τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους: +1105% δηλωμένες υπερωρίες στον τουρισμό +131% στο λιανεμπόριο +104% στην εστίαση Τον περασμένο Απρίλιο. Και τώρα; Επεκτείνεται σε: ✅ Χονδρεμπόριο ✅ Ενέργεια ✅ Χρηματοπιστωτικά 👉 Άλλοι 350.000 εργαζόμενοι προστατεύονται. Πλέον: 1.850.000 εργαζόμενοι με ψηφιακή κάρτα.

♬ πρωτότυπος ήχος – Niki Kerameus

«Χάσαμε 3 ανθρώπους από έντονα καιρικά φαινόμενα σε 3 ημέρες και δεν έχουμε νομικό πλαίσιο»

«Σήμερα, με το κλείσιμο του πρώτου εξαμήνου, 114 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στους χώρους εργασίας σε ένα τρομακτικό ρεκόρ 20 ετίας. Συγκριτικά το 2022 ο συνολικός αριθμός για όλη τη χρονιά έφτασε τους 104. Εδώ είναι η αλήθεια. Αυτήν πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Αλλιώς η ανθρωπιστική κρίση στους χώρους εργασίας θα βαθαίνει. Οι εργαζόμενοι πεθαίνουν απροστάτευτοι από καύσωνα και έντονα καιρικά φαινόμενα.Το δικαίωμα για ασφαλή και υγιή εργασία είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα σύμφωνα με τον ΟΗΕ και τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας και δυστυχώς δεν προστατεύεται στη χώρα μας» σημειώνει μιλώντας στο documentonews.gr, ο Ανδρέας Στοϊμενίδης, αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία, Γραμματέας ΥΑΕ της ΓΣΕΕ και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΟΣΕΤΕΕ).

Συγκεκριμένα με βάση τα στοιχεία που καταγράφει η ΟΣΕΤΕΕ οι τελευταίοι τρεις νεκροί εργαζόμενοι ήταν οι εξής:

• 27/06/2025: Εργατικό δυστύχημα στο Πόρτο Ράφτη – Νεκρός 58χρονος. O 58χρονος εργάτης αισθάνθηκε αδιαθεσία και κατέρρευσε στο εργοτάξιο που εργαζόταν.
• 28/06/2025 Αττική, Ίλιον: Νεκρός 65χρονος οικοδόμος, δημοτικός υπάλληλος στο Ίλιον – Δούλευε και καατέρρευσε εν μέσω καύσωνα.
• 30/06/2025, Ελαφόνησος, Χανιά: 62χρονος καταπλακώθηκε και τραυματίστηκε θανάσιμα από μεταλλική κατασκευή πάνω στην οποία εκτελούσε οικοδομικές εργασίες.

Σχετικά με την εργασία εν μέσω ο καύσωνα ο πρόεδρος της ΟΣΕΤΕΕ υπογραμμίζει:

«Στις 27 και 28 Ιουνίου σε συνθήκες ακραίου καύσωνα, δύο οικοδόμοι κατέρρευσαν σε τεχνικά έργα. Την ίδια ώρα το Υπουργείο Εργασίας αρνείται πεισματικά να εκδώσει Υπουργική Απόφαση για την προστασία από τη θερμική καταπόνηση όταν υπάρχει έτοιμο σχέδιο συμφωνημένο από τους κοινωνικούς εταίρους, τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπ. Εργασίας και την επιστημονική κοινότητα. Το σχέδιο αυτό στην Ελλάδα είναι κλειδωμένο στα γραφεία της πολιτικής ηγεσίας του Υπ. Εργασίας, στην Ιαπωνία όμως, όπως και στη Σλοβενία, την Ισπανία και το Βέλγιο χρησιμοποιείται από τις Κυβερνήσεις ως καινοτόμος πρόταση».

Σε ερώτηση μας για το «αν ο θάνατος των εργατών συσχετίζεται με τις καιρικές συνθήκες και αν θα μπορούσε η ελληνική Πολιτεία να έχει επιβάλει συγκεκριμένο προστατευτικό πλαίσιο;» ο Ανδ. Στοϊμενίδης είναι κατηγορηματικός:

«Την Δευτέρα 30 Ιουνίου βρέθηκε καταπλακωμένος από μεταλλική κατασκευή στην οποία εργαζόταν 62χρονος στην Ελαφόνησο. Τις ώρες του συμβάντος σύμφωνα με δημοσιεύματα έπνεαν άνεμοι 9 μποφόρ που ξήλωσαν τα περισσότερα θερμοκήπια δυτικά της Παλαιόχωρας, λίγα χιλιόμετρα μακριά από την Ελαφόνησο. Σε αυτές τις συνθήκες δούλευε ο άνθρωπος. Όταν το συμφωνημένο σχέδιο βασίζεται σε δείκτη που περιλαμβάνει τη θερμοκρασία, την ένταση του ανέμου, την ακτινοβολία και την υγρασία το Υπ. Εργασίας εκδίδει εγκύκλιο διάρκειας μίας μέρας μη υποχρεωτικής ισχύος, σύμφωνα με τους εργοδότες, με μόνο δείκτη τη θερμοκρασία, για ορισμένες περιοχές της χώρας. Χάσαμε τρεις ανθρώπους από έντονα καιρικά φαινόμενα σε 3 ημέρες και δεν έχουμε νομικό πλαίσιο».

Χανιά: Οι θυελλώδεις άνεμοι οδήγησαν στον θάνατό του

Με τις πληροφορίες να είναι συγκεχυμένες σχετικά με το τι είδους «μεταλλική κατασκευή» καταπλάκωσε τον άτυχο 62χρονο, το documentonews.gr ρώτησε τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Χανίων, Γιάννη Μανωλικάκη, ο οποίος εξήγησε πως σημειώθηκε το 114ο εργατικό δυστύχημα του 2025:

«Χθες το μεσημέρι πληροφορηθήκαμε πως βρέθηκε ένας συνάδελφος μας εργαζόμενος βρέθηκε καταπλακωμένος και έχασε τη ζωή του στο χώρο ενός συσκευαστηρίου ντομάτας. Από ότι μας είπαν τον καταπλάκωσε ένα αγροτικό καρότσι που μετέφεραν καφάσια και με βάση τις πληροφορίες που έχουμε λάβει στο Κέντρο οι θυελλώδεις άνεμοι το ανέτρεψαν και αυτό τον καταπλάκωσε. Δυστυχώς δεν έχει περάσει καιρός από το προηγούμενο εργατικό δυστύχημα στον νομό μας. Επικοινωνήσαμε με τον τοπική Επιθεώρηση Εργασίας στα Χανιά και οι επιθεωρητές ελέγχουν το τι έχει συμβεί ακριβώς. Θα ξέρουμε τις προσεχείς μέρες για το πώς και το γιατί».

Αξίζει να τονιστεί πως σε επικοινωνία του documentonews.gr με την ΕΜΥ, την Κυριακή που ο 62χρονος έχασε τη ζωή του έπνεαν άνεμοι που έφταναν τα 10 μποφόρ και οι ριπές τους άγγιζαν τα 100χλμ την ώρα. Συγκλονιστικές ήταν και οι εικόνες από την Κουντούρα Χανίων όπου οι θυελλώδεις άνεμοι διέλυσαν πολλά θερμοκήπια, δίνοντας μια ξεκάθαρη εικόνα για την σφοδρότητα των ανέμων.

«Κανένας εργοδότης, δεν σταμάτησε τις εργασίες, ό,τι εγκύκλιος και να βγήκε»

Στην ιδιαίτερη πατρίδα του Κυριάκου Μητσοτάκη οι οικοδόμοι εργάζονται ακατάπαυστα υπό ακραίες συνθήκες καύσωνα στον νομό Χανίων όπως καταγγέλλει ο Μανώλης Ξανθουδάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Χανίων και μέλος στο ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Χανίων:

«Στον κατασκευαστικό κλάδο έχουμε μια κατάσταση με συνεχή εργατικά ατυχήματα που έχει παγιωθεί συνολικά στους χώρους εργασίας. Το ένα ατύχημα ακολουθεί το άλλο και πολλά εξ αυτών είναι θανατηφόρα. Πριν λίγες μέρες δυο συνάδελφοί μας έφυγαν από το σπίτι για το μεροκάματο και δεν επέστρεψαν ποτέ. Αυτό είναι μια νέα κανονικότητα για εμάς. Παράλληλα δεχόμαστε μεγάλη πίεση για τις ρήτρες που πρέπει να τηρήσουν για τα έργα και για να ανταπεξέλθουμε στις ανάγκες του σπιτιού μας. Υπάρχει η κλοπή του ενσήμου που οδηγεί συναδέλφους για να βγάλουν το κάτι παραπάνω εργάζονται νύχτα-μέρα. Κοινό αποτέλεσμα των παραπάνω που σας ανέφερα είναι η έξαρση των εργατικών ατυχημάτων. Φανταστείτε τι θα γίνει με το 13ωρο που ετοιμάζει να μας φέρει η κα. Κεραμέως. Ένας οικοδόμος που θα έπρεπε να σχολάει στο 8ωρο του θα αναγκάζεται να δουλεύει 12 και 13 ώρες και όταν δεν υπάρχουν και τα ορθά μέτρα υγιεινής και ασφαλείας έχουμε τα δυστυχήματα».

Στην ερώτησή μας για τις εγκυκλίους που αφορούν την θερμική καταπόνηση και την παύση εργασίας που υποτίθεται πως επιβάλλουν, η απάντηση του Μ. Ξανθουδάκη γκρεμίζει συθέμελα το κυβερνητικό αφήγημα περί προστασίας των εργαζομένων και τονίζει την τραγική υποστελέχωση της Επιθεώρησης Εργασίας:

«Ο μόνος λόγος που μπορεί να σταμάτησε μια οικοδομή στον νομό μας είναι γιατί κάποια υλικά δεν μπορούν να «δουλευθούν» σε υψηλές θερμοκρασίες. Σε καμία άλλη περίπτωση, κανένας εργοδότης, δεν σταμάτησε τις εργασίες, ό,τι εγκύκλιος και να βγήκε. Βεβαίως και γινόντουσαν οικοδομικές εργασίες εν ώρα καύσωνα. Η Επιθεώρηση Εργασίας έχει μόλις 2 επιθεωρητές σε όλο τον νομό και αν δεν κάνω λάθος ο ένας κάνει υπηρεσιακή δουλειά (δηλαδή είναι σε γραφεία). Η κατάσταση είναι τραγική. Εμείς ως Συνδικάτο συμμετέχουμε στο μεικτό της Επιθεώρησης προσπαθώντας να αυξηθούν οι έλεγχοι. Σκεφτείτε πόσοι είναι αυτή που καταπονούνται στην οδοποιία που η θερμοκρασία είναι ακόμα υψηλότερη ή στα σίδερα κατασκευών που καλουπώνονται (όπου η θερμοκρασία είναι 2-3 βαθμούς πιο υψηλή). Αυτή είναι η ισχύουσα πραγματικότητα και καλούμε τους συναδέλφους να μην ανέχονται αυτή την καταπίεση.

Αντιλαμβανόμαστε απόλυτα το άγχος του να φέρουν το μεροκάματο στο σπίτι, για αυτό αγωνιζόμαστε και απαιτούμε νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς και εγγυήσεις για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας. Η εργοδοσία κινείται με γνώμονα το κέρδος βάζοντας τις ζωές μας στην άκρη».

Διαβάστε επίσης

Εργατικά δυστυχήματα: 91 νεκροί το πρώτο πεντάμηνο του 2025 – Ούτε λέξη από το υπουργείο Εργασίας

Εργατικά δυστυχήματα: Μεγαλώνει η μαύρη λίστα – 76 νεκροί και 112 σοβαρά τραυματίες το 2025

Documento Newsletter