Εργατική Πρωτομαγιά: Πολύ μαζικές και δυναμικές οι απεργιακές συγκεντρώσεις στην Αθήνα

Εργατική Πρωτομαγιά: Πολύ μαζικές και δυναμικές οι απεργιακές συγκεντρώσεις στην Αθήνα

Πολυ μαζικές ήταν οι τρεις συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις που έγιναν στο κέντρο της Αθήνας για τον γιορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Με σύνθημα τέσσερις λέξεις, Δημοκρατία, Δικαιοσύνη, Ειρήνη και Ισότητα, πραγματοποιήθηκε η απεργιακή συγκέντρωση των ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΕΚΑ  στην Πλατεία Κλαυθμώνος. Τα αιτήματα για σταθερή εργασία για όλους και όλες, επαναφορά συλλογικών συμβάσεων και αύξηση του βασικού μισθού ακόμα περισσότερο, κυριαρχούσαν από τα μεγάφωνα.

Παρών στην εκδήλωση ο προεδρεύων της ΑΔΕΔΥ, Δημήτρης Μπράτης, ο οποίος δήλωσε: «Φέτος συμπληρώνονται 136 χρόνια από την εξέγερση των εργατών στο Σικάγο, όταν ζητούσαν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας. Σήμερα όλη η κοινωνία βιώνει ένα πρωτοφανές κύμα ακρίβειας. Το αίτημα της σημερινής συγκέντρωσης είναι ενιαίο για όλες τις οικογένειες, για όλα τα σπίτια. Θέλουμε αυξήσεις στους μισθούς τώρα, μειώσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, μειώσεις στα καύσιμα, μειώσεις στο ΦΠΑ τρόφιμα για να μπορέσουν να ζουν οι ελληνικές οικογένειες. Σήμερα τους στερούν δικαιώματα που κατέκτησαν οι εργαζόμενοι πριν από 136 χρόνια αγώνων και θυσιών, όπως το οκτάωρο, οι συλλογικές συμβάσεις, το δικαίωμά μας στην απεργία. Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο 12 χρόνια τώρα, όχι μόνο δεν έχουν δει καμία αύξηση στους μισθούς τους αλλά εξαιρούνται ακόμα και από τα ελάχιστα που δίνονται, όπως η εισφορά αλληλεγγύης και ο κατώτερος μισθός. Ένας εκπαιδευτικός πανεπιστημιακής εκπαίδευσης που προσλαμβάνεται σήμερα αμείβεται με 680 ευρώ. Η κυβέρνηση οφείλει να πάρει μέτρα και η σημερινή συγκέντρωση είναι μέρος των αγώνων που θα συνεχίσουμε να έχουμε στο μέλλον για τα δικαιώματά μας».

Δυναμικό «παρών» έδωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων και ο πρόεδρός της, Μιχάλης Γιαννακός υπογράμμισε: «Σήμερα έχουμε σε αναστολή εργασίας 7.500 συναδέλφους οι οποίοι είναι οκτώ μήνες χωρίς μισθό, ένα μέτρο χωρίς κανένα υγειονομικό όφελος. Παρότι έχουμε τους περισσότερους νεκρούς ανά χιλίους κατοίκους και συνεχίζουν να πεθαίνουν ασθενείς ,παραμένουν εκτός ΕΣΥ οι συνάδελφοι τους οποίους κάποτε χειροκροτούσαν. Δουλεύουμε με 10.000 λιγότερο προσωπικό σε σχέση με πέρσι και 7.500 άνθρωποι είναι σε αναστολή. Με τους μισθούς που λαμβάνουμε και την ακρίβεια που τσακίζει, δεν μπορούμε να πληρώσουμε ούτε το σούπερ μάρκετ ούτε τη ΔΕΗ. Οι υγειονομικοί που καταχειροκροτούνταν, λαμβάνουν μισθό 740 ευρώ το μήνα. Ένας συνάδελφος τραυματιοφορέας με τέσσερα παιδιά που θα προσληφθεί τώρα, λαμβάνει 740 ευρώ με το επίδομα παιδιών και το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας. Πώς μπορεί να ζήσει την οικογένειά του;»

Ο Γιώργος Γεωργακόπουλος, γραμματέας οικονομικού της ΓΣΕΕ, επεσήμανε: «Τιμάμε την εργατική Πρωτομαγιά . Ημέρα μνήμης για τους αγώνες που έγιναν, αλλά και αφετηρία για νέους. Σήμερα που ο πόλεμος, η ακρίβεια, η ανέχεια, η ισοπέδωση των εργασιακών σχέσεων έχουν δημιουργήσει μια ζοφερή πραγματικότητα, τα συνδικάτα οφείλουν με υπευθυνότητα και αγωνιστικότητα να διεκδικήσουν την επαναρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και αυξήσεις μέσα από συλλογικές συμβάσεις. Κυρίως να συμβάλλουν σε ένα κίνημα για ειρήνη, τη δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη».

Μαζική συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα

«Η εργατική τάξη δεν σκύβει το κεφάλι». Αυτό μήνυμα έστειλε η μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς στο Σύνταγμα.

Χιλιάδες εργάτες διατράνωσαν την απόφασή τους να συνεχίσουν τον αγώνα ενάντια στην ακρίβεια, στον πόλεμο ενώ διαδήλωσαν και κατά της ελληνικής εμπλοκής.

Εργάτες από δεκάδες κλάδους και χώρους δουλειάς, αυτοαπασχολούμενοι, σπουδαστές, γυναίκες, συνταξιούχοι, οικογένειες με μικρά παιδιά γέμισαν την πλ. Συντάγματος, πίσω από τα πανό των Συνδικάτων και των φορέων.

Η συγκέντρωση αποτελεί πάτημα για πιο αποφασιστική συνέχεια με οργάνωση στους χώρους δουλειάς, σύμφωνα με το ΠΑΜΕ/

Στην απεργιακή κινητοποίηση παραβρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Πρωτοβάθμια σωματεία και εξωκοινοβουλευτική Αριστερά στα Προπύλαια

Πολύ μαζική ήταν και η συγκέντρωση που διοργάνωσαν πολλά πρωτοβάθμια σωματεία από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, εργατικές συλλογικότητες, οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς  και ο αναρχικός και αντιεξουσιαστικός χώρος με σημείο εκκίνησης τα Προπύλαια. Χιλιάδες κόσμου πορεύτηκαν από τη Σταδίου και κατέληξαν στο Σύνταγμα.

dav
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter