Εργατικό δυστύχημα στο Πέραμα: «Προδιαγεγραμμένο έγκλημα» καταγγέλλει το Συνδικάτο Μετάλλου

Εργατικό δυστύχημα στο Πέραμα: «Προδιαγεγραμμένο έγκλημα» καταγγέλλει το Συνδικάτο Μετάλλου
Φωτογραφία 902.gr

«Προδιαγεγραμμένο έγκλημα» που «συντελείται στην ναυπηγοεπισκευστική ζώνη του Περάματος, στη Σύρο, στη Σαλαμίνα, στην Ελευσίνα εξαιτίας των ελλιπών μέτρων προστασίας, τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας, την εντατικοποίηση και τους ανύπαρκτους ελέγχους για την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας» καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Μετάλλου Ν. Αττικής, με αφορμή το εργατικό δυστύχημα στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος το μεσημέρι της Δευτέρας, όπου είχε ως αποτέλεσμα ο ένας από τους τρεις εργάτες που τραυματίστηκαν σοβαρά, να αφήσει την τελευταία του πνοή στο «Τζάνειο».

Όπως τονίζει στην ανακοίνωση του το συνδικάτο «Μόλις τους τελευταίους έξι μήνες, το συνδικάτο Μετάλλου έχει κάνει τέσσερις απεργίες, δεκάδες καταγγελίες και στάσεις εργασίας για τα ζητήματα αυτά. Δεν είμαστε μάντεις, κάθε μέρα προειδοποιούμε για αυτό που βιώνουμε».

«Με προεκλογικό αέρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήρθε στο Πέραμα αλλά είδε μόνο χαμόγελα. Τα χαμόγελα των μεγαλοεργολάβων, μπροστά στα νέα τεράστια κέρδη που βγάζουν από την απλήρωτη, ανασφαλή και επικίνδυνη εργασία μας. Δεν είδε τα πρόσωπα των δικών μας οικογενειών που αγωνιούν αν θα επιστρέψουμε ζωντανοί και υγιείς στο σπίτι μας» σημειώνουν επίσης.

Παράλληλα, μετά τη συνεδρίαση των διοικήσεων του Παραρτήματος Πειραιά του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ν/Β Ελλάδας, του Παραρτήματος ναυπηγείων «Σπανόπουλου» και του Σωματείου Ναυπηγοξυλουργών Πειραιά, που έγινε το απόγευμα της Δευτέρας, αποφασίστηκε, 24ωρη απεργία από τις 6 π.μ., της Τρίτης 30 Μάη και γενική συνέλευση στις 8 π.μ., μπροστά στην πύλη της Ν/Ζώνης στο Πέραμα, όπου θα αποφασιστούν τα παραπέρα αγωνιστικά βήματα. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει συγκέντρωση στο Υπουργείο Ναυτιλίας.

Δείτε επίσης: Πέραμα: Πολύ σοβαρό ατύχημα στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη – Τρεις τραυματίες

Υπενθυμίζεται ότι οι τρεις εργάτες συμμετείχαν σε επισκευαστικές εργασίες σε πλοίο, όταν υποχώρησε -υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες- η σκαλωσιά στην οποία βρίσκονται με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τους από το πτερύγιο του πλοίου, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες:

Φωτογραφία 902.gr

Διαβάστε επίσης: Εργατικό δυστύχημα στο Πέραμα: Νεκρός ο ένας από τους τρεις εργάτες που τραυματίστηκαν

Η ανακοίνωση του Συνδικάτου Μετάλλου

«Σήμερα θρηνούμε έναν ακόμα συνάδελφο μας στο προδιαγεγραμμένο έγκλημα που συντελείται στην ναυπηγοεπισκευστική ζώνη του Περάματος, στη Σύρο, στη Σαλαμίνα, στην Ελευσίνα εξαιτίας των ελλιπών μέτρων προστασίας, τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας, την εντατικοποίηση και τους ανύπαρκτους ελέγχους για την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.

Μόλις τους τελευταίους έξι μήνες, το συνδικάτο Μετάλλου έχει κάνει τέσσερις απεργίες, δεκάδες καταγγελίες και στάσεις εργασίας για τα ζητήματα αυτά. Δεν είμαστε μάντεις, κάθε μέρα προειδοποιούμε για αυτό που βιώνουμε.

Κάθε μέρα που ξεκινάμε για δουλειά, σε κάθε κινητοποιήση που κατεβαίνουμε η πρώτη και η τελευταία μας σκέψη είναι «ποιος θα είναι ο επόμενος νεκρός μας». Σήμερα ήταν ο συνάδελφός μας, ο Γιάννης Νομικός ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή μέσα στο χώρο εργασίας του ενώ ακόμα δύο συνάδελφοί μας σακατεύτηκαν από την ανυπαρξία στοιχειωδών μέτρων ασφαλείας.

Μόνο το τελευταίο χρονικό διάστημα, εδώ στο Πέραμα έχουν τραυματιστεί σοβαρά 3 συνάδελφοι μας, στη Σύρο πέθανε ακόμα ένας και τραυματίστηκαν δύο, στη Σαλαμίνα τραυματίστηκε ένας.

Στο νέο προδιαγεγραμμένο έγκλημα που σημειώθηκε σήμερα το μεσημέρι, οι τρεις συνάδελφοι μας εκτελούσαν εργασίες αποσυναρμολόγησης της προπέλας του πλοίου Asterion ll στη πλωτή δεξαμενή lll της Cosco. Το τέταρτο πτερύγιο της προπέλας έπεσε και τους καταπλάκωσέ λόγω ελλείψεως κατάλληλου εξοπλισμού για την εκτέλεση εργασιών.

Περιμένουμε άμεσα να ενημερωθούμε αν ευσταθούν οι πληροφορίες ότι δεν υπήρχε άδεια για τις εν λόγω εργασίες γεγονός που αφήνει έκθετους τη πλοιοκτήτρια εταιρεία και τον εργολάβο.

Με προεκλογικό αέρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήρθε στο Πέραμα αλλά είδε μόνο χαμόγελα. Τα χαμόγελα των μεγαλοεργολάβων, μπροστά στα νέα τεράστια κέρδη που βγάζουν από την απλήρωτη, ανασφαλή και επικίνδυνη εργασία μας. Δεν είδε τα πρόσωπα των δικών μας οικογενειών που αγωνιούν αν θα επιστρέψουμε ζωντανοί και υγιείς στο σπίτι μας.

Αυτή είναι η ανάπτυξη για την οποία πανηγυρίζουν και κάνουν προεκλογικές φιέστες. Εργαζόμενοι χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, χωρίς μέτρα προστασίας, με μισθούς πείνας ενώ η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, ο Σύνδεσμος των Ακτοπλόων η Cosco , η Onex πανηγυρίζουν αμύθητα κέρδη.

Απαιτούμε :
• Εντατικοποίηση των ελέγχων για τη τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας
• Ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου
• Άμεση κήρυξη της ΤΣΣΕ ναυπηγοεπισκευαστικών εργασιών υποχρεωτικής για όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου από το Υπουργείο Εργασίας και εφαρμογή της σε όλους τους χώρους εργασίας

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ»

Φωτογραφίες: 902.gr

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter