«Εργαζόμαστε ήδη για την ελάφρυνση του χρέους», δηλώνει ο Σεντένο μετά τη συνάντηση με Τσακαλώτο

«Εργαζόμαστε ήδη για την ελάφρυνση του χρέους», δηλώνει ο Σεντένο μετά τη συνάντηση με Τσακαλώτο

Η πορεία εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος θα αποτελέσει το πρώτο θέμα του σημερινού Eurogroup, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του σώματος, Μάριο Σεντένο προσερχόμενος στη συνεδρίαση. «Θα ενημερωθούμε από τους θεσμούς για την πρόοδο στο ελληνικό πρόγραμμα» σημείωσε ο Μ. Σεντένο.

Συνεχίζοντας ο κ. Σεντένο αναφέρθηκε στην κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο που είχε νωρίτερα, επαινώντας τις προσπάθειες της Ελλάδας στην εφαρμογή του προγράμματος. «Η Ελλάδα σημειώνει σημαντική πρόοδο στην εφαρμογή του προγράμματος» έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter, ο Μ. Σεντένο μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης.

Επιπλέον, στη σημερινή του δήλωση ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε ότι στο μεταξύ αναμένεται να πραγματοποιηθεί η εκταμίευση των 5,7 δισ. από την τρίτη αξιολόγηση και θα συνεχιστούν οι συζητήσεις για το χρέος και τη μεταμνημονιακή εποχή. «Εργαζόμαστε ήδη για την ελάφρυνση του χρέους και για την προετοιμασία της ομαλής εξόδου από το πρόγραμμα» κατέληξε ο Μ. Σεντένο.

Στο Eurogroup της 27ης Απριλίου θα παρουσιαστεί το νέο πολυετές αναπτυξιακό σχέδιο

Στο Eurogroup της 27ης Απριλίου στη Σόφια, θα παρουσιάσει η κυβέρνηση το νέο πολυετές αναπτυξιακό σχέδιο για την εποχή μετά το πρόγραμμα.

Υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας επισημαίνει πως το σχέδιο «είναι δική μας ιδιοκτησίας και ένα είδος συμφώνου κατανόησης» και θα έχει τρεις αποδέκτες: τους θεσμούς, τις αγορές και το εσωτερικό της χώρας.

«Πρέπει να ικανοποιήσουμε μια λεπτή ισορροπία: να πούμε στις αγορές “επενδύστε σε εμάς γιατί δεν πρόκειται να υπάρξουν αρνητικές εκπλήξεις μόλις τελειώσει το μνημόνιο”, αλλά και να δώσουμε το μήνυμα πως τα πολύ δύσκολα έχουν τελειώσει», σχολιάζει χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Το αναπτυξιακό σχέδιο θα περιλαμβάνει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και στόχους για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, των αποκρατικοποιήσεων και των δημοσιονομικών επιδιώξεων, αλλά και δέσμη προγραμματισμένων μέτρων κοινωνικού χαρακτήρα. Όπως επισημαίνει το υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, αφ’ ενός πρέπει να κριθεί επαρκές από τις αγορές, από τις οποίες η Ελλάδα αναζητεί νέα κεφάλαια. Και αφ’ ετέρου να στείλει μήνυμα στο εσωτερικό της χώρας, πως στη μεταμνημονιακή περίοδο δεν θα υπάρχουν υπαναχωρήσεις από τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί, αλλά παράλληλα θα διασφαλιστούν σταδιακά βαθμοί ελευθερίας για στοχευμένα μέτρα αναπτυξιακού και κοινωνικού χαρακτήρα.

Κεντρική επιδίωξη της κυβέρνησης τα επόμενα χρόνια θα είναι η δυναμική μείωσης των φορολογικών επιβαρύνσεων, με την ιεράρχηση των κινήσεων να αναμένεται να τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων με τους θεσμούς. Παράλληλα, το τρέχον διάστημα προωθείται για να συμπεριληφθεί στο αναπτυξιακό σχέδιο, σε συνεννόηση με τους θεσμούς, η αύξηση του κατώτατου μισθού. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι στα πρότυπα του «πορτογαλικού μοντέλου» και θα υλοποιηθεί σταδιακά.

Περισσότερα ΕΔΩ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter