Εργαζόμενοι ΑΧΕΠΑ: Σε κίνδυνο ασθενείς και προσωπικό από τις συνθήκες λειτουργίας του νοσοκομείου

Το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

Μια πραγματικότητα πολύ διαφορετική από αυτή που παρουσιάζει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας για την λειτουργία του ΕΣΥ παρουσιάζουν με ανακοίνωση τους οι εργαζόμενοι του ΑΧΕΠΑ περιγράφοντας ένα προς ένα τα προβλήματα του νοσοκομείου που αντιμετωπίζουν καθημερινά.

Οι εργαζόμενοι μιλούν για τραγικές ελλείψεις έμπειρου προσωπικού και για νεοσύλλεκτους που στέλνονται στην πρώτη γραμμή του πολέμου όπως λένε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα αναφέρονται και στην τακτική κάλυψης των κενών θέσεων με μετακινήσεις προσωπικού από άλλες κλινικές αποδυναμώνοντας την υπόλοιπη λειτουργία των κλινικών, ενώ σχετικά με τις συνθήκες νοσηλείας μιλούν για χειρουργημένους ασθενείς που λόγω της μη λειτουργίας ανελκυστήρων μεταφέρονται διασχίζοντας δρόμο, με αποτέλεσμα να εκτίθενται στις καιρικές συνθήκες.

Τέλος εξηγούν ότι λόγω της υποστελέχωσης του νοσοκομείου οι εργαζόμενοι που επιστρέφουν από άδεια πριν ακόμα βγουν τα αποτελέσματα του τεστ για covid-19, αναλαμβάνουν κανονικά υπηρεσία.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

Το Σωματείο μας κινούμενο, αποκλειστικά και μόνο από αίσθημα ευθύνης προς τους πολίτες, οφείλει να ενημερώσει, πως κατά την κρίση του, το ΑΧΕΠΑ λειτουργεί με συνθήκες που θέτουν σε κίνδυνο ασθενείς και εργαζόμενους. Παραθέτουμε αναλυτικά τους λόγους που μας οδηγούν σε αυτή την άποψη:

1. Τραγική έλλειψη έμπειρου προσωπικού: 35% περίπου στην νοσηλευτική υπηρεσία, 40% περίπου στην ιατρική υπηρεσία, 45% στην διοικητική υπηρεσία, 80% στην τεχνική υπηρεσία και 20% στο παραϊατρικό προσωπικό.

2. Προσωπικό μη έμπειρο (επικουρικό, συμβασιούχοι) καλείται να καλύψει σοβαρές ανάγκες στις μονάδες covid-19. Στην πραγματικότητα στέλνονται νεοσύλλεκτοι στην πρώτη γραμμή του πολέμου. Όταν αυτοί εκπαιδευτούν θα απολυθούν για να έρθουν άλλοι.

3. Εν μέσω πανδημίας γίνονται ανακαινίσεις κλινικών και μονάδων εντατικής θεραπείας, με αποτέλεσμα να μειώνονται οι διαθέσιμες κλίνες για ασθενείς χωρίς covid-19. Με ποια λογική αυτή την περίοδο ξεκινάνε ανακαινίσεις μεγάλων κλινικών και μονάδων;

4. Οι τραγικές ελλείψεις προσωπικού που αναδείχθηκαν τώρα στην κρίση, γίνονται προσπάθειες να καλυφθούν με μετακινήσεις προσωπικού από άλλες κλινικές αποδυναμώνοντας με αυτό τον τρόπο και την λειτουργία των κλινικών από τις οποίες προήλθαν.

5. Καταπατούνται νόμοι, ισχύοντα διεθνώς πρωτόκολλα και εργασιακά δικαιώματα. Εργαζόμενοι δουλεύουν πάνω από δέκα ημέρες χωρίς ανάπαυση, με ωράρια κυκλικά, που δεν απέχουν μεταξύ τους ως ορίζει ο νόμος, παρά την επισήμανση του Υπουργείου και της ΔΥΠΕ για αυτό. Ασθενείς και εργαζόμενοι εκτίθενται σε κίνδυνο. Δεν είναι τυχαίο που σε μέρα υποδοχής μεγάλου αριθμού ασθενών covid-19 εκτέθηκαν και μολύνθηκαν οι συνάδελφοι της βάρδιας, γιατί το ποσοστό τους ήταν δυσανάλογα μικρό προς τις ανάγκες που προέκυψαν.

6. Λόγω της μη λειτουργίας ανελκυστήρων, χειρουργημένοι ασθενείς μεταφέρονται διασχίζοντας δρόμο, με αποτέλεσμα να εκτίθενται στις καιρικές συνθήκες.

7. Σε ημέρες εφημερίας του νοσοκομείου, οι ασθενείς με covid-19 μεταφέρονται από τα επείγοντα στις κλινικές υποδοχής, διασχίζοντας όλο το ΑΧΕΠΑ. Το γεγονός μάλιστα έχει αναδειχθεί και από μεγάλο τηλεοπτικό κανάλι.

8. Το ΑΧΕΠΑ πλέον λειτουργεί ως φτωχοεπαίτης με δωρεές ιδιωτών οι οποίοι προβάλλονται και ως ήρωες. Στις 10 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση βράβευσης τους που περιελάμβανε: ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ, ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, KLEEMAN, ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ, ΜΕΝΤΕΚΙΔΗΣ ΑΕ, ΑΝΑΛΥΣΗ ΙΑΤΡΙΚΗ Α.Ε.,EMBRYOCLINIC,ΒΑΛΜΑΣ.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο Διοικητής του Νοσοκομείο κ. Παντελιάδης. Αντίθετα, οι πραγματικοί ήρωες στη μάχη με τον covid-19 αντιμετωπίζονται από την Διεύθυνση της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας και την ανοχή της Διοίκησης του Νοσοκομείου φασιστικά, με το μαστίγιο, με απειλές και εκφοβισμούς, κάθε φορά που προσπαθούν να μιλήσουν μεταφέροντας προβλήματα του χώρου τους.

9. Η Διευθύντρια της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, που δεν θεωρεί τους ΔΕ Νοσηλευτές ως Νοσηλευτές και πρωτοστατεί στην αποπομπή τους από το Νοσηλευτικό Κλάδο, πως δέχεται και νομιμοποιεί να εργάζονται αυτοί ως νοσηλευτές μόνοι τους στην πρώτη γραμμή;

10. Οι εργαζόμενοι που επιστρέφουν από άδεια πριν ακόμα βγουν τα αποτελέσματα του test για covid-19, αναλαμβάνουν κανονικά υπηρεσία με ότι κινδύνους αυτό συνεπάγεται λόγω έλλειψης προσωπικού. Άλλη μια απόδειξη της υποστελέχωσης του νοσοκομείου.

11. Αν και η κοινωνία αναγνώρισε από την αρχή της πανδημίας την προσφορά του υγειονομικού προσωπικού, η Διοίκηση του ΑΧΕΠΑ και η Νοσηλευτική Υπηρεσία, το εκμεταλλεύτηκαν για την προσωπική τους ανάδειξη, καλή εικόνα και βράβευση.

12. Το Σωματείο Εργαζομένων στην προσπάθεια του να επιλύσει τα προβλήματα των εργαζομένων και να σταθεί δίπλα τους στοχοποιήθηκε και τελεί υπό διωγμό.

13. Η πανδημία προσφέρει πρόσφορο έδαφος ώστε να καρποφορήσουν προσδοκίες ετών των ιδιωτών να εισβάλουν στα δημόσια νοσοκομεία. Η σίτιση, ο καθαρισμός, η φύλαξη , τα πλυντήρια δόθηκαν σε ιδιωτικές εταιρίες, αν και το ΑΧΕΠΑ με μικρότερο κόστος είχε την δυνατότητα να λειτουργήσει αυτές τις υπηρεσίες. Μάλιστα πριν δοθούν στους ιδιώτες έχουν ανακαινιστεί και τα πλυντήρια και τα μαγειρεία.

14. Παρά την πανδημία και τους κινδύνους που ελλοχεύουν, το προσωπικό συνεχίζει να πλένει στο σπίτι τα ρούχα εργασίας του.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.