Εργαζόμενοι σε νοσοκομεία της Αθήνας: «Όχι άλλοι θάνατοι εξαιτίας εγκληματικών ελλείψεων προσωπικού στο ΕΚΑΒ»

Εργαζόμενοι σε νοσοκομεία της Αθήνας: «Όχι άλλοι θάνατοι εξαιτίας εγκληματικών ελλείψεων προσωπικού στο ΕΚΑΒ»

Τη σφοδρή τους αντίδραση εκφράζουν εργαζόμενοι από νοσοκομεία της Αθήνας για την ελλείψεις προσωπικού στο ΕΚΑΒ.

Με κοινή τους ανακοίνωση οι εργαζόμενοι στο Θριάσιο στο ΚΑΤ στο ΜΕΤΑΞΑ στο ΨΝΑ ΔΑΦΝΙ αλλά και το σωματείο Εργαζομένων στο Παράρτημα Προστασίας Παιδιού ΜΗΤΕΡΑ ανακοινώνουν οτι θα πραγματοποιήσουν αύριο Τρίτη συγκέντρωση στην Κεντρική Υπηρεσία του ΕΚΑΒ στις 11 π.μ.

Οι εργαζόμενοι ζητούν:

► ‘Άμεση πρόσληψη, με επείγουσες διαδικασίες όλων των άνεργων και ετεροαπασχολούμενων αποφοίτων των Σχολών Διασωστών καθώς και του αναγκαίου ιατρικού, τεχνικού και διοικητικού προσωπικού

► Μονιμοποίηση, με νομοθετική ρύθμιση, όλων των συμβασιούχων στο ΕΚΑΒ

► Άμεση αγορά ασθενοφόρων σύγχρονων προδιαγραφών για την ασφαλή μεταφορά των ασθενών.

► ΟΧΙ στις ΣΔΙΤ και την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του ΕΚΑΒ. Κατάργηση των συμβάσεων νοσοκομείων με ιδιωτικές εταιρείες ασθενοφόρων και της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία.

► ανάκληση της επικίνδυνης ΠΝΠ που προβλέπει τη στελέχωση των ασθενοφόρων με οδηγούς του Πυροσβεστικού σώματος, των ενόπλων δυνάμεων και των Δήμων καθώς και τη διακομιδή των ασθενών με τη συνοδεία υγειονομικού προσωπικού πάσης φύσεως.

► Πανελλαδική επέκταση του ΕΚΑΒ, με ενίσχυσή του με το αναγκαίο μόνιμο εκπαιδευμένο προσωπικό και επάρκεια εναέριων, θαλάσσιων και επίγειων μέσων, για την κάλυψη των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών σε υπηρεσίες επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας και ασφαλούς διακομιδής

«Δεν ανεχόμαστε να συνεχίζονται οι θάνατοι συνανθρώπων»

Οι εργαζόμενοι δηλώνουν κατηγορηματικά οτι δεν ανέχονται να συνεχίζονται οι θάνατοι συνανθρώπων τους λόγω των εγκληματικών ελλείψεων του ΕΚΑβ σε
προσωπικού και εξοπλισμό, λόγω της υλοποίησης, από όλες τις κυβερνήσεις, της πολιτικής υποβάθμισης και εμπορευματοποίησης, με βάση τη λογική ότι η κάλυψη των λαϊκών αναγκών σε υπηρεσίες υγείας είναι «κόστος» από το οποίο διαρκώς επιδιώκουν να απαλλάσσεται ο κρατικός προϋπολογισμός

Στο πλαίσιο αυτής της, επικίνδυνης για την υγεία των λαϊκών οικογενειών, πολιτικής, εντάσσεται και η πρόσφατη απαράδεκτη ΠΝΠ της κυβέρνησης της ΝΔ που προβλέπει τη στελέχωση των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ και των κέντρων υγείας με οδηγούς από το προσωπικό του Πυροσβεστικού σώματος, το στρατιωτικό προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων και οδηγούς των ΟΤΑ καθώς και τη διακομιδή των ασθενών με τη συνοδεία υγειονομικού προσωπικό πάσης φύσεως, σε
συνέχεια προηγούμενης νομοθετικής διάταξης της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ (Νόμος 4368/16, Άρθρο 78)

Επίσημαίνουν επίσης οτι : Αν και υπάρχουν εκατοντάδες άνεργοι ή ετεροπασχολούμενοι εκπαιδευμένοι διασώστες, απόφοιτοι της σχολής του
ΕΚΑΒ, η κυβέρνηση επιχειρεί να μας πείσει ότι δήθεν τα τεράστια κενά σε οδηγούς ασθενοφόρων στα Κέντρα Υγείας και σε διασώστες στο ΕΚΑΒ θα μπαλωθούν με μετακινήσεις ανεκπαίδευτου προσωπικού από τις τραγικά υποστελεχωμένες υπηρεσίες των ΟΤΑ και τις αποδεκατισμένες Πυροσβεστικές Υπηρεσίες. Από εργαζόμενους που δεν έχουν καμιά επαγγελματική και επιστημονική σχέση με τη διακομιδή των ασθενών και την παροχή πρώτων βοηθειών, απαξιώνοντας
πλήρως την ειδικότητα «Διασώστης- Πλήρωμα ασθενοφόρου» και τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του Δ.Ι.Ε.Κ. ΕΚΑΒ. Καμία ταχύρρυθμη εκπαίδευση λίγων ημερών ενός οδηγού απορριμματοφόρου ή ενός πυροσβέστη δεν επαρκεί για την ολοκληρωμένη προετοιμασία να αντιμετωπίσουν τις ιδιαίτερα απαιτητικές ανάγκες των ασθενών στο σημείο συμβάντος και την ασφαλή διακομιδή τους! Ταυτόχρονα είναι φανερό ότι η επικίνδυνη για την υγεία των ασθενών ρύθμιση είναι προσανατολισμένη κυρίως στην κάλυψη των αναγκών του τουριστικού κεφαλαίου. Γι’ αυτό η κυβέρνηση της ΝΔ δεν λέει προς το παρόν κουβέντα για το πώς θα “μπαλώσε騔 τις αντίστοιχες ανάγκες στην υπόλοιπη χώρα, μιας και η απαράδεκτη αυτή ρύθμιση αφορά νησιωτικούς δήμους, ορεινούς και την Κρήτη.

Την ίδια στιγμή η λειτουργία της υπηρεσίας του ΕΚΑΒ παραμένει επισφαλής:

 Στην Αττική με 4 εκατομμύρια κατοίκους, μετά βίας επιχειρούν 45-50 ασθενοφόρα στη βάρδια, ενώ απαιτούνται τουλάχιστον 120.

 Χρόνια τώρα παραμένουν κλειστοί τομείς που εξυπηρετούσαν πολλές χιλιάδες κατοίκους (πχ Νέα Σμύρνη, Εξάρχεια, Μοσχάτο-Ταύρος κ.α.).

 Καθημερινά 30 με 40 ασθενοφόρα βρίσκονται με βλάβη, παρκαρισμένα στα ιδιωτικά συνεργεία με αδικαιολόγητα μεγάλες καθυστερήσεις στην επισκευή τους ή στην Κεντρική Υπηρεσία του ΕΚΑΒ.

 Διαχρονικά υποβαθμίζεται το συνεργείο ασθενοφόρων της Κ.Υ., που έχει μείνει με 5 συνολικά μηχανικούς (ο ένας από τους οποίους είναι συμβασιούχος μέσω ΟΑΕΔ), ενώ στο παρελθόν διέθετε 16.

 Από το 2016 έχουν αποχωρήσει περισσότεροι από 550 μόνιμοι διασώστες και έχουν προσληφθεί μόλις 46, ενώ οι υπόλοιπες προσλήψεις αφορούν σε επικουρικό προσωπικό, των οποίων οι συμβάσεις λήγουν τέλος του χρόνου.

 Πανελλαδικά, οι κενές οργανικές θέσεις διασωστών πληρωμάτων ασθενοφόρων είναι περισσότερες από 700, σύμφωνα με τον απαρχαιωμένο οργανισμό του ΕΚΑΒ του 1989.

 Στα νησιά χωρίς ασθενοφόρο παραμένουν Μήλος, Κέα, Κύθνος, Σέριφος, Σίφνος, Αμοργός, ενώ σε Κάλυμνο, Κω, Λέρο, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Σάμο, Σύρο, Σαντορίνη και Τήνο λειτουργεί μόνο ένα ασθενοφόρο.

Είναι προφανές ότι κερδισμένοι από αυτή τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση του ΕΚΑΒ είναι οι ιδιωτικές εταιρείες ασθενοφόρων που επεκτείνουν συνεχώς τη δράση τους, ιδιαίτερα στις δευτερογενείς διακομιδές με υπογραφές συμβάσεων με δημόσια νοσοκομεία. Καθώς και οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες που θα αξιοποιήσουν «την ευκαιρία» για την επέκταση των ιδιωτικών ασφαλίσεων υγείας.

Επιβεβαιώνεται, για άλλη μια φορά, ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης της ΝΔ, όπως διατυπώθηκε και στις προγραμματικές δηλώσεις, είναι η στήριξη της επιχειρηματικότητας, δηλαδή της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, μέσω και της επέκταση της δράσης τους και στους κρίσιμους τομές της Υγείας και Ασφάλισης. Και σε αυτή την στρατηγική επιλογή, υπάρχει η συμφωνία όλων των κομμάτων της άρχουσας τάξης.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter