Την κατηγορηματική αντίθεσή του εξέφρασε ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου «Αττικόν» στη μεταφορά των Παιδιατρικών, Μαιευτικών – Γυναικολογικών τμημάτων και κλινικών του Αττικόν στο Λοιμωδών της Αγίας Βαρβάρας.
Ο Σύλλογος κατήγγειλε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα, ότι η μεταφορά αυτή αποτελεί άλλο ένα ισχυρό πλήγμα για το ΕΣΥ χαρακτηρίζοντας το σχέδιο ως «επικίνδυνο», καθώς δεν πρόκειται για δημιουργία νέων δομών, αλλά για μεταφορά υπαρχουσών κλινικών σε κτίρια που δεν πληρούν επιστημονικές προδιαγραφές, γεγονός που υποβαθμίζει τη δημόσια παιδιατρική περίθαλψη και ρίχνει τελικά «στα ζάρια» την ζωή των ασθενών.
«Παρακαλάμε το υπουργείο να φέρει νοσηλευτές»
Η παράλογη αυτή μεταφορά, για την οποία ο υπουργός Υγείας, Άδωνης Γεωργιάδης δήλωσε ότι είναι «υπερήφανος» σημαίνει και κάτι ακόμη. Ότι οι κλινικές του Αττικόν που ανακαινίστηκαν και εκσυγχρονίστηκαν με ειδικές κτιριολογικές προδιαγραφές πριν από 1,5 χρόνο όχι μόνο θα αποκοπούν από το υπόλοιπο νοσοκομείο, αλλά δε θα μπορούν να αξιοποιηθούν γιατί το νοσοκομείο λοιμωδών Αγίας Βαρβάρας δεν πληροί τις επιστημονικές προδιαγραφές, με αποτέλεσμα ο εκσυγχρονισμός αυτός να «πετιέται» τελικά στον κάλαθο.
«Είμαστε η μόνη πανεπιστημιακή κλινική νεογνών που έχει τρίτου επιπεδου νοσηλεία, δηλαδή έχει αναπνευστήρες. Πιστεύουμε ότι θα υποβαθμιστεί η παιδιατρική κλινική μαζί με τη μονάδες εντατικής νοσηλείας. Είναι μονάδες που δεν μεταφέρονται. Πριν από 1,5 χρόνο ανακαινίστηκε πλήρως από το ίδρυμα Λάτση. Ομως, η ανακαίνιση δεν αφορά κινητά μέρη αλλά είναι στατική δωρεά, δηλαδή πρόκειται για ενσωμάτωση βαρέως τύπου ιατροτεχνολογικών μηχανημάτων από την οροφή. Νομίζω ότι είναι σαφές ότι ένα κτίριο του 1900, όπως το λοιμωδών, δε μπορεί να σηκώσει τέτοια βάρη.
Άρα η δωρεά του ιδρύματος Λάτση πάει στα σκουπίδια. Πρόκειται για μηχανήματα που αφορούν όλα όσα χρειάζεται η εντατική νοσηλεία ενός νεογνού. Τετοια μονάδα δεν υπάρχει πουθενά στην Αθήνα. Είχαν δεσμευθεί ότι θα μας φέρουν τρεις νοσηλευτές και δύο μαίες για να ανοίξουμε ένα κλειστό θάλαμο, έναν δηλαδή από τους θαλάμους που φτιάξαμε με δωρεά Λάτση και τον έχουμε κλειστο και δε μπορούμε να δεχτούμε άρρωστα νεογνά όχι γιατί δεν έχουμε μηχανήματα αλλά γιατί δεν έχουμε προσωπικό. Νιώθουμε κοροϊδία. Παρακαλάμε το υπουργείο να μας δώσει νοσηλευτές για να δουλέψουμε παραπάνω», δήλωσε στο documentonews.gr, η Άννα Δασκαλάκη, παιδίατρος – νεογνολόγος, διευθύντρια ΕΣΥ και επιστημονικά Υπεύθυνη στο ΠΓΝ Αττικό.
«Λαϊκίστικο παραμύθι» όσα λέει ο Γεωργιάδης
Οι εργαζόμενοι δηλώνουν πως η μεταφορά αυτή θα οδηγήσει σε επικίνδυνη αποδιοργάνωση της φροντίδας των ασθενών, θα κατακερματίσει τις επιστημονικές και λειτουργικές συνέργειες και θα ακυρώσει εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητες. Την ίδια στιγμή, θα υπάρξει δυσκολία πρόσβασης σε απαραίτητες ιατρικές υπηρεσίες μητέρας- παιδιού με αποτέλεσμα την εκτόξευση των ιδιωτικών δαπανών για την υγεία.
«Η μεταφορά των παιδιατρικών και γυναικολογικών κλινικών στην Αγία Βαρβάρα πρακτικά σημαίνει τη μετατροπή πανεπιστημιακών κλινικών υψηλών προδιαγραφών σε Κέντρο Υγείας με ταυτόχρονη επιδότηση των αντίστοιχων ιδιωτικών κλινικών. Η λειτουργία μιας Γυναικολογικής κλινικής υψηλού επιπέδου συνεπάγεται και ανάγκη ΜΕΘ ενηλίκων τουλάχιστον ( συχνή ανάγκη σε κυήσεις υψηλού κινδύνου όπως αυτές που νοσηλεύονται σήμερα στην κλινική). Συνεπώς μιλάμε για άμεση υποβάθμιση προς ενίσχυση των αντίστοιχων ιδιωτικών και ταυτόχρονα πουλάνε το λαϊκίστικο παραμύθι περί νοσοκομείου μάνας-παιδιού στο κοινό που δεν μπορεί να καταλάβει πως κάτι τέτοιο θα απαιτούσε πολλαπλάσιο προσωπικό και χώρους. Απλά θα αφαιρέσουν όλες αυτές τις ειδικές θεραπείες από το δημόσιο τομέα και θα καταστήσουν την κλινική κέντρο υγείας για βήχα, ουρολοιμώξεις και εμβόλια», δήλωσε στο documentonews.gr, η Πηνελόπη Τριανταφυλλίδου, παιδίατρος – νεογνολόγος στο Αττικόν.
Χωρίς τέλος τα ράντζα
Το «φανταστικό σχέδιο» του υπουργού Άδωνη Γεωργιάδη για τη μεταφορά των κλινικών του νοσοκομείο Αττικόν στο λοιμωδών Αγίας Βαρβάρας στοχεύει στην δήθεν αποσυμφόρηση του νοσοκομείου Αττικόν. Στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για αποφάσεις-μπαλώματα που όχι μόνο δεν λύνουν το πρόβλημα της υποστελέχωσης αλλά θέτουν σε κίνδυνο ακόμη περισσότερο τη ζωή των ασθενών. Ο Μιχάλης Ρίζος, ιατρός παθολόγος- εντατικολόγος στο Αττικόν ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Χτες είχαμε γενική εφημερία που ολοκληρώθηκε με 125 ράντζα. Έστω ότι έχει δίκιο ο υπουργός ότι με την αποχώρηση της μαιευτικής γυναικολογικής θα βρεθει κάποιος χώρος στο Αττικόν, δηλαδή το πολύ 30 κρεβάτια. Πάλι θα υπάρχουν 70 περίπου ράντζα επιπλέον. Το πραγματικό πρόβλημα λύνεται με προσλήψεις προσωπικού, με άνοιγμα αιθουσών με άνοιγμα του λοιμωδών και με την ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας. Είμαστε σύσσωμοι και δε θα επιτρέψουμε να καρατομηθεί το νοσοκομείο».
Σημειώνεται, ότι το νοσοκομείο «Αττικόν» αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης. Σύμφωνα με στοιχεία, υπάρχουν πάνω από 350 κενές οργανικές θέσεις, με αποτέλεσμα οι νοσηλείες να πραγματοποιούνται ακόμη και με δύο νοσηλευτές για 32 κλίνες.
Διαβάστε επίσης
Ο Δένδιας, τα εξοπλιστικά και το «πραγματικό ταμείο»
Απίστευτο περιστατικό στον Άγιο Σάββα: Εργαζόμενοι και ασθενείς έπαθαν εγκαύματα στο χειρουργείο!
CNN: Γιατί ο Τραμπ δεν έχει παρέμβει στη νέα κρίση Ινδίας – Πακιστάν στο Κασμίρ;