Eργαζόμενοι υπουργείου Πολιτισμού: «Πώς θα ανοίξουν οι αρχαιολογικοί χώροι; Με υποχρεωτικές μετακινήσεις φυλάκων»

Eργαζόμενοι υπουργείου Πολιτισμού: «Πώς θα ανοίξουν οι αρχαιολογικοί χώροι; Με υποχρεωτικές μετακινήσεις φυλάκων»

Την αντίθεση της με το σχέδιο της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη για υποχρεωτικές μετακινήσεις φυλάκων από υπηρεσία σε υπηρεσία προκειμένου να ανοίξουν οι αρχαιολογικοί χώρο στις 18 Μαΐου εκφράζει σε ανακοίνωσή της η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Εργαζομένων του υπουργείου Πολιτισμού.

Οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι η Λίνα Μενδώνη βιάστηκε να δείξει ότι παράσχει έργο με το άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων, ενώ ακόμη δεν έχει προσληφθεί έκτακτο προσωπικό. Μάλιστα οι εργαζόμενοι κάνουν λόγο για «πολιτική του ότι να ναι» από την πλευρά της υπουργού.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση:

Η Υπουργός Πολιτισμού ξαναχτυπά: υποχρεωτικές μετακινήσεις φυλάκων από Υπηρεσία σε Υπηρεσία για να ανοίξουν με διευρυμένο ωράριο οι αρχαιολογικοί χώροι στις 18 Μάη, ή μήπως για να κατοχυρωθεί ότι όλοι και όλες μας από δω και πέρα θα είμαστε «στη διάθεση της Υπουργού» για να μετακινούμαστε κατά το δοκούν;

Η Υπουργός Πολιτισμού δεν μπορεί να σχεδιάσει τίποτα για τον σύγχρονο πολιτισμό. Γιατί, μήπως μπορεί να σχεδιάσει για την πολιτιστική κληρονομιά; Το μόνο που γνωρίζει να κάνει καλά είναι να διαστρέφει την πραγματικότητα και να επιδεικνύει αλαζονεία και αυταρχισμό απέναντι στους υπαλλήλους του ΥΠΠΟΑ, όπως ακριβώς κάνει και απέναντι στον καλλιτεχνικό κόσμο.

Την περασμένη Πέμπτη η Υπουργός Πολιτισμού, υπό το βάρος της οργής και του ξεσηκωμού όλων των κλάδων εργαζομένων στο χώρο του πολιτισμού, αναγκάστηκε να προβεί σε δήθεν… βαρυσήμαντες ανακοινώσεις. Δεν θα σχολιάσουμε εδώ τα υποτιθέμενα μέτρα στήριξης του πολιτισμού -αναλύονται πολύ καλά από την πρωτοβουλία Support Art Workers εδώ – ούτε τους αντι-καλιτεχνικούς όρους που ανακοινώθηκαν για την «επανεκίννηση» των κινηματογράφων, των θεαμάτων και των καλλιτεχνικών σχολών.

Μέσα στον πανικό και στη βιασύνη που κατέλαβε την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ να παρουσιάσει «έργο», ανακοίνωσε ότι στις 18 Μαΐου θα ανοίξουν οι αρχαιολογικοί χώροι με διευρυμένο ωράριο! Κι αυτό παρότι δεν είχε φροντίσει η ίδια πολιτική ηγεσία να προσληφθεί το έκτακτο προσωπικό για να γίνει αυτό. Η πολιτική του «ό,τι να ναι», κυριολεκτικά!

Ποιος θα πληρώσει την χωρίς κανένα σχεδιασμό ανακοίνωση της Υπουργού; Ποιος άλλος; Μα προφανώς το φυλακτικό προσωπικό του ΥΠΠΟΑ. Η πολιτική ηγεσία αποφάσισε ότι, μέχρι να έρθει το έκτακτο προσωπικό, στους αρχαιολογικούς χώρους της ΕΦΑ Πόλης Αθηνών θα μεταφερθούν εκεί δεκάδες αρχαιοφύλακες από το Εθνικό Αρχαιολογικό και το Βυζαντινό Μουσείο. Από Διεύθυνση σε Διεύθυνση, δηλαδή. Και μάλιστα από τα Μουσεία που η ίδια πολιτική ηγεσία θέλει να τα μετατρέψει σε ΝΠΙΔ… Με ποιον το συνεννοήθηκε αυτό η πολιτική ηγεσία; Μα με την ηγεσία του σωματείου των φυλάκων, της ΠΕΥΦΑ, σε προφορικές αδιαφανείς συνεννοήσεις μέσα στο Σαββατοκύριακο που μας πέρασε. Μάλιστα, οι συνδικαλιστές της ΔΗΣΥΠ (πρώην ΠΑΣΚ) στην ΠΕΥΦΑ πήγαν και ανακοίνωσαν τα «χαμπέρια» στους συναδέλφους, χωρίς ούτε καν να υπάρχει κάποιο έγγραφο για τις σχεδιαζόμενες μετακινήσεις. Στην αρχή τους είπαν να δηλώσουν «εθελοντές», αλλά όταν είδαν την προφανή «έλλειψη ενδιαφέροντος» συνεννοήθηκαν με την Μπουμπουλίνας, και πάλι προφορικά, να προχωρήσουν σε κληρώσεις! Για να «χρυσωθεί» το χάπι, κι αφού άναψαν τα τηλέφωνα και τα «πάρε-δώσε» κορυφώθηκαν, υποσχέθηκαν πως θα κάνουν κι ένα «δωράκι»: όσοι φύλακες μετακινηθούν θα πάρουν έξτρα ρεπό, ισάριθμα με τις μέρες που θα δουλέψουν σε άλλη υπηρεσία!

Το σωματείο που μέχρι πρότινος δεν σήκωνε μύγα στο σπαθί του και δεν άφηνε να μετακινείται φύλακας καλά-καλά ούτε καν από έναν αρχαιολογικό χώρο σε διπλανό αρχαιολογικό χώρο της ίδιας Υπηρεσίας, τώρα αναλαμβάνει εργολαβικά να κάνει τη «δουλειά» της πολιτικής ηγεσίας, να μεταφέρει «τας βουλάς της Υπουργού» στους συναδέλφους, να υποκαταστήσει τις ίδιες τις υπηρεσίες, να κάνει «παιχνίδι» με την εργασιακή πραγματικότητα και τα δικαιώματα των εργαζομένων, να μοιράζει ρεπό! Για ποιον λόγο; Για να εξυπηρετήσει ποιον και με ποια σκοπιμότητα; Έχουν άδικο να μην τους έχουν καμία εμπιστοσύνη οι φύλακες των Μουσείων, που περιμένουν μήνες τώρα μια σαφή και κατηγορηματική αντίθεση του κλαδικού τους σωματείου απέναντι στην κυβερνητική εξαγγελία για μετατροπή των Μουσείων σε ΝΠΙΔ;

1η ερώτηση: Ο τουρισμός μέχρι την 1η Ιουλίου είναι ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΟΣ. Ποιος ο λόγος να ανοίξουν οι χώροι της Αθήνας από τις 8 π.μ. ως τις 8 μ.μ., αφού ο κόσμος που θα τους επισκεφτεί θα είναι περίπου όσος και το χειμώνα; Μήπως έχει ο κόσμος αυτή τη στιγμή τα χρήματα του εισιτηρίου για να ανέβει στην Ακρόπολη; Με τα 800 ευρώ που πήραν για 2 μήνες καραντίνα όσοι/ες έχασαν τη δουλειά τους ή την είδαν να «αναστέλλεται» και με τις δουλειές να μην έχουν ανοίξει ακόμη; Γιατί να μετακινηθούν οι φύλακες, αντί να ξεκινήσει το διευρυμένο ωράριο τον Ιούνιο, αφού ολοκληρωθεί η πρόσληψη των συμβασιούχων;

2η ερώτηση: Ποιος ευθύνεται που δεν έχουν προσληφθεί ακόμη οι συμβασιούχοι – ΙΔΟΧ υπάλληλοι της φύλαξης; Μα ποιος άλλος από την ίδια την πολιτική ηγεσία! Αν δεν υπήρχε η καραντίνα λόγω κορωνοϊού, η πρόσληψη των συμβασιούχων έπρεπε να είχε γίνει τον Απρίλη. Τα νούμερα, η κατανομή, οι προκηρύξεις και όλα τα σχετικά ήταν έτοιμα από τις υπηρεσίες πριν ξεκινήσει η καραντίνα. Ήταν η ίδια η πολιτική ηγεσία που έκανε «δεύτερες σκέψεις», που σταμάτησε την προκήρυξη και μετά έδωσε εντολή να ξαναξεκινήσει! Μετά αποφάσισε να βγει και να ανακοινώσει ότι θα χει διευρυμένο ωράριο, αλλά συνειδητοποίησε εκ των υστέρων ότι δεν είχε το προσωπικό να το κάνει! Αν η Υπουργός είχε λάθος εικόνα για το τι θα γίνει με τους χώρους ή δεν μπορούσε να κάνει σωστό προγραμματισμό, είναι δική της ευθύνη και δεν μπορεί να τη ρίχνει στους εργαζόμενους!

3η ερώτηση: Γιατί τόση πρεμούρα με την Ακρόπολη; Μόνο και μόνο για να κάνει εγκαίνια η Υπουργός και να ευχαριστήσει το Ίδρυμα Ωνάση; «Μύρισε» ανασχηματισμός και θέλει να έχει ευχαριστημένους αυτούς που (ελπίζει πως) θα την κρατήσουν στην καρέκλα της; Σάμπως πρώτη φορά θα είναι; Εδώ ο κόσμος καιγόταν με τον κορωνοϊό και η Λίνα Μενδώνη έβγαζε δελτία τύπου για τα εγκαίνια στην Ακρόπολη…

η ερώτηση: Πιστεύει κανείς ότι η μετακίνηση φυλάκων από Υπηρεσία σε Υπηρεσία θα είναι ένα μέτρο προσωρινό; Αυτή η κυβέρνηση έχει δείξει τις προθέσεις της νωρίς νωρίς: ακόμη και στα νοσοκομεία που χρειάζονταν προσωπικό εν μέσω πανδημίας, αντί να προσλάβει μόνιμους, μετακίνησε υγειονομικό προσωπικό από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στα νοσοκομεία του ΕΣΥ για να μπαλώσει τρύπες… Φέτος θα είναι δήθεν για ένα μήνα, του χρόνου θα βρεθεί μια άλλη δικαιολογία και του παραχρόνου δεν θα καλύπτονται τα κενά, αλλά θα μετακινούνται υπάλληλοι σε όποια δουλειά χρειάζεται!

Η αλήθεια είναι ότι όλα τα παραπάνω δεν έχουν κανέναν άλλο λόγο να συμβούν, παρά μόνο το ότι η Υπουργός βγήκε και ανακοίνωσε κάτι άνευ νοήματος, αλλά αφού το ανακοίνωσε, θέλει να το εφαρμόσει πάση θυσία –η θυσία βέβαια θα είναι των εργαζόμενων.

ΖΗΤΑΜΕ

– Να μην διατεθεί κανένας φύλακας σε άλλη υπηρεσία, γιατί δεν υπάρχει καμία πραγματική ανάγκη για να γίνει αυτό.

– Να ισχύσει το διευρυμένο ωράριο μετά την πρόσληψη των ΙΔΟΧ που είναι σε εξέλιξη.

– Αν πραγματικά κάτι πρέπει να κάνει το Υπουργείο Πολιτισμού για να προσφέρει στον κόσμο που μαστίζεται από την υγειονομική και την οικονομική κρίση που έφερε ο κορωνοϊός, αυτό είναι ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙ ΤΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΣΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΤΟΝ ΜΑΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΙΟΥΝΙΟ, που ακόμη δεν θα χουμε καν τουρισμό από το εξωτερικό, για να μπορέσουν να πάνε οι πολίτες με τις οικογένειές τους, οι άνεργοι, οι ημιαπασχολούμενοι, οι συνταξιουχοι, οι νέοι και οι νέες.

Να επισημάνουμε τέλος ότι, όπως οι καλλιτέχνες ανάγκασαν με την επιμονή τους τόσο την Λ. Μενδώνη να τους δει και να τους ακούσει όσο και την κυβέρνηση να αλλάζει σταδιακά ρότα για να συμπεριλάβει ρυθμίσεις που όντως θα καλύπτουν περισσότερους, έτσι και οι φύλακες θα πρέπει να μη δεχτούν τη νέα κοροϊδία. Να αρνηθούν όλοι μαζί δυναμικά την υποχρεωτική υπηρεσιακή διάθεση σε άλλη υπηρεσία και να δείξουν στην πολιτική ηγεσία ότι δεν υπάρχει το «αποφασίζομεν και διατάσομεν»!

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter