Εργαζόμενοι ΥΠΠΟ κατά Μενδώνη για τον διορισμό υπόδικου προϊσταμένου

Εργαζόμενοι ΥΠΠΟ κατά Μενδώνη για τον διορισμό υπόδικου προϊσταμένου

Σφοδρή επίθεση στην υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη εξαπολύει σε ανακοίνωσή της η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Εργαζομένων του υπουργείου Πολιτισμού αναφορικά με την κίνησή της να τοποθετήσει στη νεοσύστατη Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου υπόδικό προϊστάμενο, όπως είχε αποκαλύψει το documentonews.gr.

Στην ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι κάνουν λόγο για «μια ακόμη «εντυπωσιακή» της κίνηση, που έρχεται να προστεθεί σε σειρά ανάλογων, η Λίνα Μενδώνη δείχνει και πάλι ξεκάθαρα την πολιτική της επιλογή στο τρόπο που αντιμετωπίζει τη δυσώδη υπόθεση του Ταμείου Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού (ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ)».

Όπως αναφέρουν «διόρισε ως επικεφαλής της νεοσύστατης Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου του υπουργείου αρχαιολόγο, που όπως έγινε γνωστό συγκαταλέγεται μεταξύ των 17 συνολικά προσώπων για τα οποία έχει ασκηθεί από την Εισαγγελία Διαφθοράς, μετά την ολοκλήρωση της προανάκρισης, δίωξη για πέντε αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα: της πλαστογραφίας, της ηθικής αυτουργίας σε πλαστογραφία, της απιστίας, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες («ξέπλυμα μαύρου χρήματος») και της εγκληματικής οργάνωσης.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση:

Με μια ακόμη «εντυπωσιακή» της κίνηση, που έρχεται να προστεθεί σε σειρά ανάλογων, η Λίνα Μενδώνη δείχνει και πάλι ξεκάθαρα την πολιτική της επιλογή στο τρόπο που αντιμετωπίζει τη δυσώδη υπόθεση του Ταμείου Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού (ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ).

Διόρισε ως επικεφαλής της νεοσύστατης Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου του υπουργείου αρχαιολόγο, που όπως έγινε γνωστό συγκαταλέγεται μεταξύ των 17 συνολικά προσώπων για τα οποία έχει ασκηθεί από την Εισαγγελία Διαφθοράς, μετά την ολοκλήρωση της προανάκρισης, δίωξη για πέντε αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα: της πλαστογραφίας, της ηθικής αυτουργίας σε πλαστογραφία, της απιστίας, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες («ξέπλυμα μαύρου χρήματος») και της εγκληματικής οργάνωσης.

Πρόκειται για μία μόνο από τις υποθέσεις του ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ που απασχολεί τις εισαγγελικές και δικαστικές αρχές και σχετίζεται με τα δάνεια και βοηθήματα «μαϊμού» που υποτίθεται πως χορηγούσε το Ταμείο σε δεκάδες ανυποψίαστους συναδέλφους μας, ενώ τα χρηματικά ποσά κατέληγαν στις τσέπες κάποιων επιτήδειων. Όπως είναι γνωστό, πολλοί από τους συναδέλφους που έπεσαν θύματα αυτής της απάτης έχουν ήδη υποβάλει μηνύσεις.

Φυσικά, μέχρι τον διορισμό του αρχαιολόγου στην συγκεκριμένη θέση, κανείς δεν είχε ασχοληθεί ούτε με την δική του εμπλοκή στην υπόθεση αυτή ούτε με την εμπλοκή των υπόλοιπων μελών των Διοικητικών Συμβουλίων του ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ της επίμαχης περιόδου 2012-2014 που βρέθηκαν, πιθανότατα εν αγνοία τους, αναμεμιγμένα στην υπόθεση. Δεν ισχύει, ασφαλώς, το ίδιο τουλάχιστον για τον Γιάννη Τσακοπιάκο, επί 15ετία πρόεδρο του ΔΣ του Ταμείου, αλλά και τον Γιώργο Βλαντή, με την αντίστοιχης χρονικής διάρκειας θητεία του στη θέση του Διευθυντή του Ταμείου. Κι αυτό διότι η πολύχρονη και καθημερινή ενασχόλησή τους με τις υποθέσεις του Ταμείου, δύσκολα μπορεί να δικαιολογήσει από την πλευρά τους… άγνοια περί του τι ακριβώς συνέβαινε επί χρόνια με την διαχείριση των παχυλών κρατικών χρηματοδοτήσεων του Ταμείου.

Ο διορισμός και το τεκμήριο της αθωότητας

Ωστόσο, ο διορισμός του αρχαιολόγου στην συγκεκριμένη θέση – που δεν είναι βέβαια μια οποιαδήποτε θέση ευθύνης, αλλά μια θέση κομβικής σημασίας για την διερεύνηση υποθέσεων ακριβώς όπως αυτή στην οποία και ο ίδιος εμπλέκεται – τροποποιεί τα δεδομένα και ενισχύει την άποψη πως η Λίνα Μενδώνη κινείται με αποκλειστικό γνώμονα το «κουκούλωμα» της υπόθεσης.

Γιατί το λέμε αυτό; Διότι ο διορισμός στην θέση αυτή σηματοδοτεί μια εκ των προτέρων υιοθέτηση από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας της εκδοχής της αθωότητας του συγκεκριμένου προσώπου, επιχειρεί με άλλα λόγια να παράσχει πολιτική κάλυψη σε μια σοβαρή ποινική υπόθεση. Στέλνει προς πάσα κατεύθυνση, επομένως και προς τις αρμόδιες εισαγγελικές/δικαστικές αρχές, το μήνυμα πως τα πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση έχουν την εμπιστοσύνη της Υπουργού.

Προσοχή: είναι διαφορετικό πράγμα η υπεράσπιση του «τεκμηρίου αθωότητας», που φυσικά και ισχύει και στην περίπτωση αυτή όπως και σε κάθε περίπτωση άσκησης διώξεων, και εντελώς διαφορετικό να επιλέγεις, ανάμεσα σε πλειάδα άλλων στελεχών, να διορίσεις στη συγκεκριμένη θέση ένα πρόσωπο που διώκεται. Ο μη διορισμός του αρχαιολόγου στη θέση αυτή δεν θα σήμαινε ούτε καταδίκη του ούτε αποδοχή της ενοχής του. Γιατί όμως έπρεπε σώνει και ντε να διοριστεί ειδικά εκεί;

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι: το τεκμήριο της αθωότητας παραμένει απολύτως ισχυρό και κανείς, προφανώς, δε ζητάει την κατάργησή του. Εξ ίσου ισχυρό, αν όχι ισχυρότερο, πάντως είναι και το ότι ένας υπουργός – ο οποιοσδήποτε υπουργός – δεν είναι νομικός παράγοντας για να επικαλείται ένα τεκμήριο της ποινικής διαδικασίας. Αντίθετα, εκπροσωπεί το Δημόσιο και εκ της θέσεώς του έχει νομική και πολιτική υποχρέωση να προτάσσει και να υπερασπίζεται το δημόσιο συμφέρον και όχι να παίρνει θέση παρέχοντας κάλυψη σε περιπτώσεις στις οποίες προκύπτουν με βεβαιότητα επαρκείς ενδείξεις παράνομων πρακτικών κατασπατάλησης δημόσιου χρήματος – ανεξάρτητα από τον τελικό καταλογισμό ευθυνών από την δικαιοσύνη σε συγκεκριμένα πρόσωπα.

Διορισμοί και αναθέσεις με νόημα

Τα ίδια ισχύουν, για παράδειγμα, και στην περίπτωση του διορισμού του Γ. Τσακοπιάκου ως μέλους της «Ομάδας Εργασίας για τον έλεγχο συνθηκών εργασίας καθώς και των κτηριακών εγκαταστάσεων των κεντρικών και περιφερειακών Υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού», τον Σεπτέμβριο του 2019.

Τότε ήταν που για πρώτη φορά η Λίνα Μενδώνη ξεκίνησε την φιλολογία περί «τεκμηρίου αθωότητας» κτλ, απαντώντας στις επικρίσεις πως η συγκρότηση της Ομάδας αυτής έγινε μόνο και μόνο για να «αποκατασταθεί» κάπως το κύρος του -κατά δική του δημόσια δήλωση- υπόδικου και ελεγχόμενου για σωρεία αδικημάτων, αλλά και εκλεκτού φίλου της υπουργού από τα παλιά, συνδικαλιστή της ΠΑΣΚ/ΔΗΣΥΠ Γιάννη Τσακοπιάκου.

Βέβαια, τότε η Λ. Μενδώνη είχε επικαλεστεί για τον διορισμό του Γ. Τσακοπιάκου και το ότι αυτός είχε υποδειχθεί από την ΠΟΕΥΠΠΟ. Κατά… «σύμπτωση», ωστόσο, στα τρία μέλη της Ομάδας εργασίας συγκαταλέγεται, χωρίς να έχει υποδειχθεί από κάποιον, και η πρώην αντιπρόεδρος του ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ Α. Κουμούση.

Κατά… «σύμπτωση», και πάλι, τα δύο από τα τρία μέλη της Ομάδας αυτής, οι Τσακοπιάκος και Κουμούση (μαζί με άλλους), βρέθηκαν στις 31 Ιανουαρίου 2020 ενώπιον του Γ’ Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθήνας, σε μια ακόμη από τις υποθέσεις που είναι συγκατηγορούμενοι, για Υπεξαγωγή Εγγράφων από κοινού, καθώς και για Διατάραξη Λειτουργίας Δημόσιας Υπηρεσίας από κοινού (για την υπόθεση της… απώλειας Βιβλίων Πρακτικών και αρχειακού υλικού από το ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ).

Εκεί, ενώπιον του δικαστηρίου, έγινε γνωστό από τους κατηγορουμένους πως η Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) για την υπόθεση, η οποία είχε διενεργηθεί την προηγούμενη περίοδο, «είχε κάποια προβλήματα και η σημερινή υπουργός κ. Λ. Μενδώνη ζήτησε την επανάληψή της, αναθέτοντάς την σε άλλον υπάλληλο, τον κ. Φρισήρα…». Από όλα τα διευθυντικά στελέχη που έχει το ΥΠΠΟΑ, η Λ. Μενδώνη ανέθεσε την συγκεκριμένη ΕΔΕ για τα δύο μέλη της τριμελούς Ομάδας Εργασίας στο τρίτο!

Τσακοπιάκος και Βλαντής υπερασπίζονται τον αρχαιολόγο

Οι εύλογες αντιδράσεις και τα ερωτηματικά που προκάλεσε ο διορισμός του αρχαιολόγου στην ευαίσθητη θέση του προϊσταμένου της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου του ΥΠΠΟΑ, έφερε την απάντηση του ίδιου, αλλά και τις παρεμβάσεις των Γ. Τσακοπιάκου και Γ. Βλαντή, υπό την σκέπη βεβαίως της ηγεσίας της ΠΟΕΥΠΠΟ.

Η επιστολή-απάντηση του αρχαιολόγου φιλοξενήθηκε ασμένως – πού αλλού – στο Liberal, σε άρθρο της φίλης της υπουργού Αγγελικής Κώττη, και περιλαμβάνεται ολόκληρη σε ανακοίνωσητης ΠΟΕΥΠΠΟ. Η ανακοίνωση αναμασά τις γνωστές πια ανοησίες περί «παραομάδας», «γκεμπελίστικων επιθέσεων», «παιδιών της γκρούπας» κλπ, ενώ η ίδια η επιστολή του αρχαιολόγου, στο ίδιο μήκος κύματος, επιχειρεί να στήσει ένα σενάριο… συνομωσίας που δήθεν υφαίνει εναντίον του, ποιος άλλος; – η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση!

Μέσα σε έναν αχταρμά με «γνωστούς-άγνωστους αρχαιολογικούς-συνδικαλιστικούς κύκλους», «ιδεοληψίες και σύνδρομα» και «κουκουλοφόρους», πασπαλισμένο με ολίγη από απειλές-προειδοποιήσεις για… προσφυγή στη δικαιοσύνη (!), η επιστολή, από κοινού με την ανακοίνωση της ΠΟΕ, καταφέρνουν το ακατόρθωτο: να μη λένε κουβέντα για το πραγματικό ζήτημα του διορισμού στην ευαίσθητη αυτή θέση ενός ανθρώπου που βαρύνεται με διώξεις για κακουργήματα. Το «η μπάλα στην εξέδρα» αποκτά πλέον νέες διαστάσεις!

Όμως, φαίνεται πως η επιστολή του αρχαιολόγου κρίθηκε πως δεν επαρκούσε ως απάντηση κι έτσι, προς υπεράσπισή του επιστρατεύτηκε μέχρι και ο πρώην Διευθυντής του ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ Γιώργος Βλαντής. Τον πάλαι ποτέ ισχυρότερο, μετά τον πρόεδρο του ΔΣ Γ. Τσακοπιάκο, παράγοντα του Ταμείου Αλληλοβοήθειας είχε, ως γνωστόν, «αποσύρει» αθόρυβα η παράταξή του ΠΑΣΚ/ΔΗΣΥΠ από την ενεργό δράση τόσο από την Ομοσπονδία όσο και από των πρωτοβάθμιο σύλλογό του (των ΔΕ Διοικητικών). Η επανεμφάνισή του, λοιπόν, μετά από πολύμηνη σιωπή, σε αυτήν τη συγκυρία και μάλιστα για να δώσει χείρα βοηθείας στον αρχαιολόγο έχει ένα κάποιο ενδιαφέρον.

Πέρα από τα γνωστά περί μεθοδεύσεων κτλ, η επιστολή Βλαντή, την οποία ανέλαβε να διακινήσει και πάλι η ηγεσία της ΠΟΕΥΠΠΟ, επί της ουσίας λέει κάτι εξαιρετικά ενδιαφέρον: πως για ό,τι συνέβαινε στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας, το Διοικητικό Συμβούλιό του, συμπεριλαμβανομένου και του Προέδρου Γ. Τσακοπιάκου, δεν είχε καμία απολύτως γνώση και καμία απολύτως ευθύνη…

Ένα πρώτο συμπέρασμα

Από την υπόθεση του διορισμού του αρχαιολόγου στη θέση του διευθυντή της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου του ΥΠΠΟΑ ένα πρώτο συμπέρασμα που θα μπορούσε να εξαχθεί είναι το εξής: η προσπάθεια πολιτικής «διαχείρισης» του σοβαρού ζητήματος με τα ποινικά θέματα που έχουν ανοίξει σχετικά με το ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με την αγαστή συνεργασία της Λίνας Μενδώνη και της ηγεσίας της ΠΟΕΥΠΠΟ.

Σε αυτού του τύπου τις υποθέσεις δεν είναι και ιδιαίτερα δύσκολο να διακρίνει κανείς ένα κλασικό υπερασπιστικό μοτίβο: οι πραγματικοί ένοχοι επιχειρούν, θολώνοντας τα νερά, να κρυφτούν είτε πίσω από τον επιμερισμό των ευθυνών σε όλους τους άλλους (ακόμη και τους εν αγνοία τους) εμπλεκόμενους είτε πίσω από την συλλογική «ανευθυνότητα» για τις ποινικά κολάσιμες πράξεις. Στην «καλή» περίπτωση, βρίσκεται κι ένας «αυτοφωράκιας» για να πάρει πάνω του όλη την ευθύνη, αλλά και κάποιοι «χρήσιμοι ηλίθιοι» για να προσφέρουν άλλοθι σε όσους το χρειάζονται, χωρίς καν να καταλαβαίνουν πόσο αυτό εκθέτει τους ίδιους, ενώ είναι ενδεχομένως άμοιροι ευθυνών. Μια «υψηλή προστασία», επίσης, πάντα μπορεί να αξιοποιηθεί για την επίτευξη του πολυπόθητου στόχου. Το θέμα είναι πως το σχέδιο δεν πάει πάντα όπως θα το θελαν οι εμπνευστές του.

Ασφαλώς, το ζήτημα δεν τελειώνει εδώ και θα έχουμε να δούμε και να σχολιάσουμε πολλά ακόμη επεισόδια. Ίσως, μάλιστα, το πρώτο που θα δούμε πολύ σύντομα να είναι το «ψηφοδέλτιο Τσακοπιάκου-Μενδώνη», άμεσα συνδεδεμένο και με την υπόθεση του ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ, που ετοιμάζεται πυρετωδώς για να εμφανιστεί στις επικείμενες εκλογές του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων. Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε τα πρόσωπα που θα το πλαισιώσουν, αλλά και τις φανερές και κρυφές υποστηρίξεις που θα λάβει.

Σε κάθε περίπτωση, η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση δεν θα σταματήσει, όσο και να προσπαθούν διάφοροι, την προσπάθειά της, με όλες της τις δυνάμεις, να φύγει επιτέλους ο «λεκές» που λερώνει εδώ και χρόνια το συνδικαλιστικό κίνημα και τους εργαζόμενους στο ΥΠΠΟΑ, λειτουργώντας στο όνομά τους και σε βάρος τους. Σε αυτήν την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους, μέχρι να κάτσει ο «κάθε κατεργάρης στον πάγκο του».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter