Εργο ΣΥΡΙΖΑ

Εργο ΣΥΡΙΖΑ

Στην πολιτική και ειδικά σε προεκλογική περίοδο δεν φτάνει μόνο να καταγγέλλεις τον αντίπαλό σου για όσα έκανε, υπόσχεται ή κρύβει ότι θα κάνει, πρέπει να καταθέτεις και τη δική σου πρόταση. 

Αυτό είναι ένα αξίωμα που συμμερίζονται τα περισσότερα κυβερνητικά στελέχη. Ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνά από τον Ιανουάριο του 2015 και συνεπώς υπάρχει ένα δείγμα γραφής. Πέραν αυτού έχει προ μηνών καταθέσει τις προτάσεις του για την επόμενη τετραετία η οποία, όπως λέει, θα είναι απελευθερωμένη από τη μνημονιακή επιτροπεία πλην βέβαια των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Το βασικό μήνυμα που εξέπεμψε τις τελευταίες ημέρες το Μαξίμου είναι ακριβώς αυτό, ότι δηλαδή η έξοδος από τη μνημονιακή επιτροπεία αφήνει για πρώτη φορά από το 2010 και μετά «καθαρό» πολιτικά χώρο ώστε να φανούν και οι ιδεολογικές διαφορές του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ. Το πρώτο crash test και σε επίπεδο εντυπώσεων αφορά μεγάλα θέματα όπως το ασφαλιστικό, ο λεγόμενος «κουμπαράς» (cash buffer), τα εργασιακά, οι προσλήψεις στο δημόσιο και η επιδοματική πολιτική.

Τι έκανε και τι λέει για το ασφαλιστικό

Ο κυβερνών ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τον νόμο Κατρούγκαλου. Ο στόχος ήταν ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα. Και με τον όρο βιώσιμο εννοούμε χρηματοδοτούμενο από το κράτος χωρίς δημοσιονομικό εκτροχιασμό. Η πρόταση θέλει σημαντικές μειώσεις για όσους βγαίνουν σε σύνταξη από 1/1/2016 και για τους νυν συνταξιούχους μείωση της επικουρικής σύνταξης και σημαντική μείωση του ΕΚΑΣ. Το τελευταίο θεωρήθηκε το 2010 με νόμο του κράτους προνοιακό επίδομα ανοίγοντας τις ορέξεις των δανειστών που από τότε είχαν συμφωνήσει με την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου για κατάργησή του από τις αρχές του 2015 και δεν πρόλαβαν, οπότε η καυτή πατάτα έπεσε στα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ και στο τρίτο μνημόνιο. Ωστόσο στην κυβέρνηση επιμένουν ότι το ασφαλιστικό θα παραμείνει αναδιανεμητικό και στα χέρια του κράτους με βασικό χαρακτηριστικό τη διαγενεακή αλληλεγγύη.

Κάτω τα χέρια από το cash buffer

Σε ό,τι αφορά το «μαξιλάρι» ασφαλείας ύψους 37 δισ. ευρώ, μια συζήτηση που άνοιξε η σχετική αναφορά του υποψηφίου με τη ΝΔ και δημοσιογράφου του Σκάι Μπάμπη Παπαδημητρίου ότι η ΝΔ θέλει να το δώσει στις τράπεζες για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, ο ίδιος ο πρωθυπουργός την περασμένη Πέμπτη με ανάρτησή του στα social media είπε ότι «δεν είναι απλώς ένα απόθεμα ρευστότητας, αλλά ένα απόθεμα κυριαρχίας, αξιοπρέπειας και προοπτικής για τον ελληνικό λαό. Αυτά τα χρήματα είναι που μας δίνουν τη δυνατότητα να έχουμε πρόσβαση στις αγορές με χαμηλά επιτόκια, μας δίνουν ένα καθαρό διάδρομο 15ετίας». Βέβαια η ΝΔ ισχυρίζεται ότι το δεκαετές, λεγόμενο και bund, πέφτει μετά τις ευρωεκλογές επειδή οι αγορές προεξοφλούν την έλευσή της, αλλά η αλήθεια είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ το παρέλαβε στο 7% και το έφτασε λίγο κάτω από το 3%.

Τα εργασιακά είναι το «δυνατό χαρτί»

Στα λεγόμενα εργασιακά η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει να επιδείξει σημαντικότατο έργο. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζονται τα κυβερνητικά στελέχη. Δημιούργησε 380.000 νέες θέσεις εργασίας μέχρι τα τέλη του 2018, μείωσε την ανεργία κατά 8% και την ανεργία των νέων κατά 13%, αύξησε τον κατώτατο μισθό κατά 11% και 27% για τους νέους, επανέφερε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και επέκτεινε 15 κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας που κάλυπταν πάνω από 215.000 εργαζόμενους, μείωσε την αδήλωτη εργασία στο 9%, καταπολέμησε την παραβατικότητα στους χώρους εργασίας με νομοθετικές παρεμβάσεις και τη δράση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και έτρεξε προγράμματα εργασίας ύψους 2,4 δισ. ευρώ για 240.000 ανέργους και στοχευμένα προγράμματα για νέους επιστήμονες σε δυναμικούς κλάδους της οικονομίας. Επιπροσθέτως, υπόσχεται προεκλογικά να προχωρήσει σε νέα αύξηση του κατώτατου μισθού (7,5% το 2020 και 7,5% το 2021).

25.000 προσλήψεις σε υγεία και παιδεία έως το 2022

Οι διορισμοί στο δημόσιο είναι ακόμη ένα πεδίο αντιπαράθεσης με τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Στο κυβερνών κόμμα υπόσχονται περαιτέρω ενδυνάμωση του δημόσιου συστήματος υγείας με προσλήψεις 10.000 γιατρών, νοσηλευτών, λοιπού προσωπικού για το 2019-22 και στην παιδεία μόνιμους διορισμούς 15.000 εκπαιδευτικών σε βάθος τριετίας με τους πρώτους 4.500 στην ειδική αγωγή και εκπαίδευση εντός του 2019 και 10.000 θέσεις νέων ερευνητών έως το 2021.

Το βάρος σε έμμεση και άμεση φορολόγηση

Σε ό,τι αφορά, τέλος, τη φορολογική πολιτική με τη ΝΔ να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «έχει φορολογήσει άγρια τη μεσαία τάξη και τους ελεύθερους επαγγελματίες», η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε σειρά από σημαντικές παρεμβάσεις, όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 10% για το 2019 και 30% για τις χαμηλές και μεσαίες περιουσίες, η μείωση του «υπερμειωμένου» συντελεστή ΦΠΑ από 6,5% σε 6%, η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, στα τρόφιμα και στην ενέργεια στο 13%, η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών και η ένταξή τους στην κλίμακα των μισθωτών, η σταδιακή μείωση του φόρου επιχειρήσεων από το 2019, η μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50% για φυσικά πρόσωπα και προσωπικές επιχειρήσεις σε δύο δόσεις (2020-21) και στο 80% για νομικά πρόσωπα κ.ά. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter