«Εργοτάξια θανάτου» για το Μουντιάλ του Κατάρ

«Εργοτάξια θανάτου» για το Μουντιάλ του Κατάρ

1,6 εκατομμύρια μετανάστες, κυρίως από χώρες της Αφρικής, την Ινδία και το Νεπάλ, δουλεύουν υπό απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης στην έρημο, για να ολοκληρώσουν τα «φαραωνικά» έργα υποδομής στο Κατάρ, για το Μουντιάλ του 2022. Το δράμα των μεταναστών εργατών παρουσιάζει ντοκιμαντέρ, που προβλήθηκε στο φεστιβάλ κινηματογράφου Σαντάνς.

Ο τίτλος της ντοκιμαντέρ είναι «Το κύπελλο των εργατών». Πρωταγωνιστής του φιλμ είναι ο 21χρονος Γκανέζος εργάτης, ο Κένεθ. «Η ζωή μου εδώ είναι πραγματική κόλαση. Δεν είχα μιλήσει για τις συνθήκες στην οικογένεια μου, γιατί δεν ήθελα να ανησυχούν, αλλά τώρα δεν πάει άλλο. Πρέπει να γίνει κάτι, γιατί συνεχώς εργάτες χάνουν τη ζωή τους στα εργοτάξια και η ζωή μας είναι ανυπόφορη και κανείς δεν ασχολείται», περιγράφει τις συνθήκες ο νεαρός εργάτης.

Και έχει απόλυτο δίκιο. Κανείς δεν ασχολείται. Η παγκόσμια ποδοσφαιρική συνοσπονδία σφυρίζει αδιάφορα, παρά τις συνεχείς καταγγελίες για τον εργασιακό μεσαίωνα στα έργα υποδομής στο Κατάρ, ενόψει του Μουντιάλ. Η χώρα του Κόλπου επενδύει δεκάδες δισ. ευρώ για νέα στάδια και υπερσύγχρονη υποδομή για την άψογη διοργάνωση των αγώνων, αλλά αυτά τα έργα κρύβουν το απίστευτο δράμα εκατοντάδων εκατοντάδων χιλιάδων ξένων εργατών.

Αρκετοί από αυτούς έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ εκατοντάδες έχουν σακατευτεί στα εργοτάξια, καθώς δεν τηρούνται, ούτε στοιχειωδώς, οι συνθήκες ασφαλείας. Δουλεύουν με μισθούς πείνας και χάνουν τη ζωή τους για να προλάβει το Κατάρ να ολοκληρώσει, με κάθε κόστος, το μεγαλοπρεπές όνειρο του.

Η Διεθνής Αμνηστία, από την πλευρά της, συνεχίζει τον αγώνα, που έχει ξεκινήσει εδώ και τρία χρόνια, για να πιέσει την FIFA και το Κατάρ, ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας στα «εργοτάξια του θανάτου». Οι γραφειοκράτες, όμως, της παγκόσμιας συνοσπονδίας, βουτηγμένοι στα σκάνδαλα και στη διαφθορά, δεν ενδιαφέρονται για την τύχη των εργατών αυτών.

Στις αρχές του Φθινοπώρου, ο 21 ετών Ναντίμ Σαριφούλ Αλάμ, από το Μπαγκλαντές, κατήγγειλε ότι έπεσε θύμα σκληρής εκμετάλλευσης, ενώ εργαζόταν στο Κατάρ και τις εγκαταστάσεις για την τελική φάση του παγκοσμίου κυπέλλου και μήνυσε τη FIFA, επειδή η παγκόσμια ποδοσφαιρική συνομοσπονδία δεν κατάφερε να χρησιμοποιήσει την επιρροή της, προκειμένου να διασφαλίσει τις κατάλληλες συνθήκες για τους εργάτες.

Η μήνυση, η οποία κατατέθηκε στη Ζυρίχη, με την υποστήριξη του μεγαλύτερου εργατικού συνδικάτου της Ολλανδίας, καλεί τη FIFA να αναγκάσει το Κατάρ να υιοθετήσει «μίνιμουμ εργατικά στάνταρ» για τους μετανάστες εργάτες που μετέχουν στην προετοιμασία για το τουρνουά, στα οποία να συμπεριλαμβάνεται τουλάχιστον το δικαίωμα παραίτησης ή αναχώρησης από τη χώρα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter