Εριφύλη Χιωτέλλη: «Δημοκρατική συσπείρωση απέναντι στο μαύρο μέτωπο»

Εριφύλη Χιωτέλλη: «Δημοκρατική συσπείρωση απέναντι στο μαύρο μέτωπο»

Η Εριφύλη Χιωτέλλη δηλώνει παρούσα στις δημοτικές εκλογές και μιλά για το ΣΥΡΙΖΑ, την κοινωνία και τις εκλογές

Το σπίτι της άνοιξε στο «Ν» η Εριφύλη Χιωτέλλη παραχωρώντας μας συνέντευξη εφ όλης της ύλης. Η μέχρι πριν από λίγες μέρες, συντονίστρια του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου, που έδωσε τη σκυτάλη στον Παναγιώτη Λαμπρόπουλο, δήλωσε on camera ότι θα είναι παρούσα και υποψήφια στις δημοτικές εκλογές, στο ψηφοδέλτιο εκείνο που θα συσπειρώσει δημοκρατικές δυνάμεις, ενάντια στο μαύρο μέτωπο του φασισμού και θα έχει αναπτυξιακό σχεδιασμό για την κοινωνία, την οικονομία, το περιβάλλον και τον τουρισμό, με ανθρώπους που «δεν εμπλέκονται με διαπλοκή».

Η Ε. Χιωτέλλη συνεχάρη τη δημοσιογραφική ομάδα που απαρτίζει το «Ν» γιατί θεωρεί πολύ σημαντικό να εκπροσωπούνται στον Τύπο όλες οι κοινωνικές ομάδες και απόψεις. Η ίδια δεν θεωρεί «ιδιαίτερο» το παρελθόν της. Μεγάλωσε στην Πελόπη, και πέρασαν πάνω της όλα τα κύματα της Αριστεράς μέχρι το 2015: από τα 15 της στην ΚΝΕ Μανταμάδου, φοιτήτρια στην Παιδαγωγική Ακαδημία, μέλος του ΚΚΕ, μετά στον Ενιαίο Συνασπισμό, μετά τη διάσπαση στον Συνασπισμό και μετά στον ΣΥΡΙΖΑ.

Το σπίτι της άνοιξε στο «Ν» η Εριφύλη Χιωτέλλη παραχωρώντας μας συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης. Η μέχρι πριν από λίγες μέρες, συντονίστρια του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου, που έδωσε τη σκυτάλη στον Παναγιώτη Λαμπρόπουλο, δήλωσε on camera ότι θα είναι παρούσα και υποψήφια στις δημοτικές εκλογές, στο ψηφοδέλτιο εκείνο που θα συσπειρώσει δημοκρατικές δυνάμεις, ενάντια στο μαύρο μέτωπο του φασισμού και θα έχει αναπτυξιακό σχεδιασμό για την κοινωνία, την οικονομία, το περιβάλλον και τον τουρισμό. Με ανθρώπους που «δεν εμπλέκονται με λαμογιές».

Η Εριφύλη Χιωτέλλη με τη ευκαιρία, συνεχάρη τη δημοσιογραφική ομάδα που απαρτίζει το «Ν» γιατί θεωρεί πολύ σημαντικό να εκπροσωπούνται στον Τύπο όλες οι κοινωνικές ομάδες και απόψεις.

Η ίδια δεν θεωρεί «ιδιαίτερο» το παρελθόν της. Μεγάλωσε στην Πελόπη, και έζησε την εποχή της δράσης των κομμάτων της Αριστεράς. Από τα 15 της στην ΚΝΕ Μανταμάδου, φοιτήτρια στην Παιδαγωγική Ακαδημία, μέλος του ΚΚΕ, μετά στον Ενιαίο Συνασπισμό, μετά τη διάσπαση στον Συνασπισμό και μετά στον ΣΥΡΙΖΑ. «Όταν έγινε η διάσπαση με το ΚΚΕ, έχασα κάποιους ανθρώπους, αλλά με πολλούς βρεθήκαμε συνοδοιπόροι στον ΣΥΡΙΖΑ στη συνέχεια», μας λέει. Για την έντονη και συγκρουσιακή διάσπαση του 2015 λέει: «Υπήρξαν άνθρωποι που βρίσανε και απείλησαν όταν έφυγαν. Εγώ θεωρώ ότι έκριναν όπως εκτιμούσαν, δεν μπορούσα να τους θυμώσω, γιατί στην Αριστερά δεν πρέπει να στοχοποιούμε τα πιστεύω κανενός. Και πάλι, όμως με κάποιους ξαναβρεθήκαμε και πιστεύω θα βρεθούμε και περισσότεροι, γιατί το στοίχημα της νίκης είναι μεγάλο και οι άνθρωποι της Αριστεράς δεν τα παρατούν».

Συντονίστρια από το 2015 Ενεργή συνδικαλιστικά σε όλους τους χώρους, αλλά και στα κοινά σε αυτοδιοικητικά σχήματα και τη δράση της εθελοντικά στο προσφυγικό μέσω της «Συνύπαρξης». Ανέλαβε συντονίστρια του ΣΥΡΙΖΑ το 2015. Εκτός των μνημονιακών μέτρων, σε ένταση ήταν το προσφυγικό, μετά ήρθε ο σεισμός, μετά οι πλημμύρες. «Ένιωσα πανικό», μας λέει για τη συγκυρία και τη θέση της και εξομολογείται: «Είχαμε υπογράψει το μνημόνιο, ήμασταν σε διάσπαση. Φάγαμε χαστούκι όταν είδαμε ότι δεν μπορούσαμε να καταφέρουμε αυτό που παλεύαμε. Και ήμασταν σε δίλημμα, να παραδίδαμε τον κόσμο στα χέρια της νεοφιλελεύθερης πολιτικής ή να βουτούσαμε μέχρι το λαιμό σε ό,τι σιχαινόμασταν;»

Ανέφερε ότι τα πρώτα χρόνια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και των σκληρών μέτρων «αν μη τι άλλο μπήκαν οι ανασφάλιστοι στα νοσοκομεία, δεν απολύθηκαν δημόσιοι υπάλληλοι, δεν είχαμε φυλακισμένους και πογκρόμ διώξεων στους πρόσφυγες».

Συζητήσαμε και για τη στοχοποίηση του σχολείου της. Για τα ακροδεξιά περιστατικά μάς εξιστόρησε την περίπτωση όπου συνεχείς δημοσιεύσεις στα social media έβαλαν εναντίον της ως διευθύντρια του σχολείου στα Λουτρά, αλλά και εναντίον των μαθητών. Θυμίζουμε ότι για τη σχολική καλοκαιρινή γιορτή του περασμένου έτους το σχολείο θα ανέβαζε τον «Πλούτο» του Αριστοφάνη, όπου τα παιδιά έπαιζαν αντρικούς και γυναικείους ρόλους. «Κάποια στιγμή ένας εν ενεργεία αστυνομικός έγραψε στο facebook “να τη χαίρεστε τη δασκάλα και τη διευθύντρια τη Συριζαία, έβαλε τα αγοράκια να ντυθούν κοριτσάκια” και συνεχίστηκε ένα ακατάσχετο υβρεολόγιο! Εγώ το είχα πει στον Εισαγγελέα: “Αφήστε εμάς, υπάρχει μια ομάδα ανήλικων παιδιών που στοχοποιούνται!”».

Από τη ζέστη, στον… πάγο Παρά την απογοήτευση αρκετού κόσμου της Αριστεράς μετά το δημοψήφισμα, στο δρόμο για τις δεύτερες εκλογές, τον Σεπτέμβριο του 2015 η Εριφύλη Χιωτέλλη ένιωθε ακόμα πολύ ζεστό τον κόσμο με τον ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν ήθελε με τίποτα η κοινωνία να γυρίσει πίσω, μας ενθάρρυνε, μας στήριζε πολιτικά». Όταν όμως φάνηκαν τα πρώτα μέτρα, «ο κόσμος πάγωσε, κάποιοι πίστεψαν ότι τους κοροϊδέψαμε. Δεν σταματήσαμε να μιλάμε και να ενημερώνουμε τον κόσμο. Οργώσαμε το νησί, μιλήσαμε σε όλους για το νομοθετικό πλαίσιο και τις αλλαγές, τι αναμένεται. Κάθε φορά που τους έλεγαν ότι δεν θα έρθει το μεταφορικό ισοδύναμο, θα ανεβεί ο ΦΠΑ, θα κοπούν οι συντάξεις».

Στο συνέδριο παραγωγικής ανασυγκρότησης που έγινε τον περασμένο Μάιο, όπου η πλειοψηφία των υπουργών της κυβέρνησης ήρθαν στη Μυτιλήνη και συνάντησαν την «αντικυβερνητική έξαρση της ντόπιας αντίδρασης που διαψεύδεται συνεχώς» αναφέρθηκε η κ. Χιωτέλλη: «Τελικά ήταν πάρα πολλοί οι φορείς που ήρθαν και συζήτησαν με τους υπουργούς. Γι’ αυτό και βγήκαν προτάσεις μέσα από την κοινωνία και νιώθουμε χαρούμενοι». Πλέον, επισημαίνει, «οι άνθρωποι μας ξαναχτυπάνε την πλάτη, μας εμπιστεύονται». Από την άλλη διαπιστώνει ότι αρκετός κόσμος, «ακόμα και της Αριστεράς», «θεώρησε ότι θα γίνουν εξυπηρετήσεις. Μας ήταν εξαιρετικά δύσκολο να εξηγήσουμε ότι δεν μπορούν να γίνουν τα ίδια πράγματα με διάφορες χάρες, όπως στο παρελθόν. Εμείς δώσαμε την πληροφόρηση, του πώς θα κάνει κάποιος κάτι. Κάποιοι θύμωσαν με αυτό»

«Η ΝΔ θα χάσει και αυτή τη φορά» Για ακροδεξιά έκφανση της Νέας Δημοκρατίας έκανε λόγο η κ. Χιωτέλλη υποστηρίζοντας ότι στις επικείμενες εκλογές η ΝΔ θα δώσει τη μάχη των μαχών, αλλά ότι «και αυτή τη φορά θα χάσει. Καταλαβαίνει ότι είναι στριμωγμένη και σε δύσκολη θέση». Παρ’ όλα αυτά εκτιμά ότι η επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι λυσσαλέα. Εκείνη θα δώσει τη μάχη της στον Δήμο ως υποψήφια με το ψηφοδέλτιο που θα συγκεντρώνει όλους τους χώρους. Δηλώνει δε ενθυμούμενη από το Δήμαρχο Στρατή Πάλλη και το έργο «που έγινε με μηδενικό προϋπολογισμό από το πνευματικό κέντρο μέχρι έργα ανάπτυξης. Όμως πρέπει να υπάρχουν θέσεις και αρχές» εξήγησε.

Πηγή: stonisi.gr / Ανθή Παζιάνου

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter